Nieuwe IKEA-keuken – deel I

IKEA keuken

(English below) 

Een van de eerste dingen die Casper en ik 12 jaar geleden uitzochten toen we -ook na een megaverbouwing- samen gingen wonen in ons oude huis, was de keuken. We hadden niet veel budget, maar wisten precies wat we wilden: een strakke, witte keuken met blauwe tegeltjes. Als vanzelfsprekend kwamen we bij IKEA uit, vooral omdat we daar de mogelijkheid hadden om onze keuken helemaal zelf samen te stellen. Onze IKEA-keuken bleek alles wat we wilden en meer: een neutrale, kwalitatief sterke basis die die twaalf jaar naar onze zin is gebleven. Ik mis de keuken uit ons oude huis nog steeds wel eens. Logisch dus dat we voor ons nieuwe huis wederom voor een keuken van IKEA gaan. Morgen wordt ‘ie geplaatst en ik kan niet wachten!

Het leuke (je zou het na al die maanden niet meer zeggen, maar verbouwen heeft ook leuke kanten) van een verbouwing als de onze vinden we dat we echt kunnen starten met een nieuw, blank canvas. Omdat we zo tevreden waren over onze vorige keuken, kwamen we al snel tot de conclusie dat we het liefst iets soortgelijks willen, een tikje aangepast aan onze veranderde stijl door de jaren heen. Een rustige, witte basis, aangevuld met bijzondere tegels en unieke vondsten. Via een vintage winkel tikte ik gele landingsbaanlampen op de kop, die de rustige basis straks gaan voorzien van wat pit.

keuken oude huis

Dit is hoe we de keuken aantroffen toen we het huis net hadden gekocht. Het keukenblok was meer dan 25 jaar oud en de keuken was plakkerig en vies, omdat er geen ventilatie was. De oude schouw vond ik mooi, maar omdat ‘ie niet meer functioneerde (het rookkanaal was eruit gesloopt op de eerste verdieping) konden we ‘m helaas niet behouden. In principe vonden we de indeling van de keuken logisch en prima, dus we hebben geen leidingen verlegd (deels ook om kosten te besparen). Wel hebben we de verouderde elektriciteit in z’n geheel vervangen, ook omdat we besloten te willen gaan koken op inductie.

IKEA keuken schets

Toen we eenmaal besloten hadden hoe we de indeling wilden, konden we los met het ontwerpen. Net als 12 jaar geleden kan dat heel makkelijk met de 3D keuken planner. Hierboven zie je de tekening die we hebben gemaakt. Als je deze impressie vergelijkt met de eerste foto van onze oude keuken, zie je dat er veel overeenkomsten zijn. We kozen voor hoogglans witte kasten en lades (type VOXTORP) en een wit maatwerkblad. Hieronder een sfeerimpressie.

Vervolgens maakten we een afspraak bij IKEA in Eindhoven, waar we samen met een keukenspecialist onze wensen en de tekening doornamen. Er werden dingen genoemd waar we zelf niet aan hadden gedacht, zoals de hoeveelheid opbergruimte die logisch is bij onze gezinssamenstelling. Na wat kleine aanpassingen konden we onze keuken vervolgens bestellen! En hoewel dat misschien niet zo spannend klinkt, voelde het voor ons als een enorme stap. Nog maar even geleden zag de keuken eruit zoals op de foto hier beneden en we koken al bijna een half jaar op twee elektrische pitjes in onze studio ofwel de kroeg (zonder vaatwasser, de horror!), dus het vooruitzicht van een keuken maakt me heel erg gelukkig. Nog heel even geduld!

keuken gesloopt

We maakten deze blogpost in samenwerking met IKEA, een bedrijf waar we ons erg verbonden mee voelen. Morgen zal ik tijdens het plaatsen van de keuken op Instagram stories regelmatig updates geven, als je dat leuk vindt volg ons dan daar!

Just one more day before our new IKEA kitchen arrives and we can’t wait! After cooking on a tiny camping stove for almost half a year (and no dishwasher, the horror!) we are so ready for a shiny new kitchen. Just like the kitchen in our former home, we’ve designed the new kitchen by ourselves with the IKEA 3d kitchen planner. You can see an impression above and if you look closely and compare the new kitchen with the first photo of our old kitchen, you might notice the resemblance. Never change a winning team (too much), right? I’ll keep you posted about the progress!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

, , ,

18 Responses to Nieuwe IKEA-keuken – deel I

 1. Ruth 10 juli 2018 at 12:41 #

  Wat fíjn voor jullie, de plannen zien eruit om van te smullen! Succes! Liefs

 2. Eva 10 juli 2018 at 12:46 #

  Ooh wat leuk!! De keuken is altijd een van mijn lievelings plekken om op orde te krijgen als we verhuizen, ik kan niet wachten om er zelf ooit eentje helemaal samen te stellen 🙂

 3. Miranda | Taxx Life Blog 10 juli 2018 at 13:17 #

  Oh ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat en hoe gaaf dat je ons op de hoogte houdt.

 4. Mickey 10 juli 2018 at 15:39 #

  Eindelijk je mooie tegels aan de wand. Ik snap helemaal dat je soms het geduld een beetje begint te verliezen. Er liggen zoveel mooie plannen en spullen te wachten.

  Nog even ?

 5. Gertrud Prins 10 juli 2018 at 17:04 #

  Spannend hoor, ik kijk er naar uit! Ga zeker je stories volgen morgen. Succes en vooral veel plezier morgen, X

 6. Fur 10 juli 2018 at 18:26 #

  Ohhhhh het wordt fantastisch..! (Alleen al om die vaatwasser! Dat is Kelvin geweldig zuster!!) x

 7. Aukje 10 juli 2018 at 19:14 #

  Oh, wat een fijn vooruitzicht. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 8. Iris Vank 10 juli 2018 at 20:06 #

  Het wordt prachtig, ik kan niet wachten om het eindresultaat te zien!!

 9. Lynn 10 juli 2018 at 23:23 #

  Wij hebben ook een voxtorp keuken van de Ikea, ook een witte… enige nadeel is dat je de vette vingers/vegen er lastig afkrijgt. Heb al allerlei schoonmaakmiddelen geprobeerd.

 10. Wendel 11 juli 2018 at 09:07 #

  Ik ben zó benieuwd!
  Ikea keukens zijn sowieso superfijn ?

 11. Sofie 11 juli 2018 at 12:25 #

  Dat gaat nogal wat geven!
  Hier trouwens ook zeer tevreden over onze ikea keuken

 12. Birgit van Knoppen 26 juli 2018 at 11:52 #

  Kan niet wachten tot je keuken af is! Wacht met spanning af hier!

 13. Kimberley - Homefreak.nl 28 juli 2018 at 20:45 #

  Die gele landingsbaanlampen zijn wel heel tof! Heel erg benieuwd naar het eindresultaat!

 14. zazz 13 augustus 2018 at 16:55 #

  Zooooo benieuwd naar jullie nieuwe keuken… Heb je al foto’s???

 15. Petra 15 augustus 2018 at 21:54 #

  Hallo, ziet er mooi uit! Ik ben al een tijdje op zoek naar die wandtegels! Ben van plan om ze online te bestellen maar die van jullie lijken groter. Mag ik vragen waar jullie ze vandaan hebben? (durftevragen)
  Groet, Petra

 16. Anki 9 september 2018 at 17:26 #

  Hoi Petra, deze info deel ik binnenkort in een blogpost over de keuken.

 17. Anki 9 september 2018 at 17:27 #

  @Zazz op Instagram stories staan heel veel foto’s, de keuken is nog steeds ingepakt tegen het (gelukkig nu wat afnemende) verbouwgeweld.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 30x IKEA keuken – Wooninspiratie - 3 december 2020

  […] en laden van type VOSTORP en een wit maatwerk werkblad. Klinkt goed, toch? Neem een kijkje op Zilverblauw om te zien hoe dat er in de praktijk uitziet. Bekijk de mooie foto’s en lees ook het leuke […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.