Verbouwingsupdate VIII: Een vloer!

woonbeton

English below

Het duurde even voor ik weer een update plaatste hier, deels omdat Instagram stories zo lekker snel en makkelijk werkt en deels omdat ik jullie niet teveel wil vermoeien met niet-inspirerende plaatjes van ingrijpende verbouwingen. Een gloednieuwe vloer voelt als een belangrijke mijlpaal, dus leek het me tijd om de nieuwe stand van zaken te laten zien.

Ik vertelde al eerder dat de balken onder de vloer van ons nieuwe huis rot bleken. Vroeger werd er geen beton gestort voor een huis gebouwd werd. De vloer van ons huis lag op houten balken met daaronder ongeveer 40 cm lucht en vervolgens zand. Als vloerbalken rot zijn, bestaat er een kans dat je zomaar door de vloer zakt. Daarbij voelt een niet-geïsoleerde vloer koud aan. Omdat we de vloer toch moesten aanpakken vanwege die rotte balken, besloten we het direct goed te doen en een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming aan te brengen.

woonbeton zilverblauw

Samen met de draagconstructie was dit het ingrijpendste onderdeel van deze verbouwing. Het was een behoorlijke operatie, als je het leuk vindt om te zien hoe het proces van beton storten en afwerken plaatsvond, kun je op Instagram stories bij mij en Casper meer zien. Op deze foto’s is de vloer twee dagen ‘oud’ en nog niet helemaal droog. Op de foto’s hieronder zie je de natte plekken vrij goed. Uiteindelijk zal de vloer vrij licht opdrogen. Deze vloer is dan meteen onze woonvloer, we gaan er dus geen vloer overheen leggen. De afwerking heet ‘woonbeton’.

Pjoes vond het fantastisch dat hij eindelijk weer in de woonkamer mocht en maakte dankbaar gebruik van de nieuwe ruimte. Jammer genoeg moesten we de vloer na een paar dagen weer afdekken met plastic en stucloper, om hem te beschermen tegen de werkzaamheden van de rest van de verbouwing.

woonbeton zilverblauw

De afgelopen week ben ik bezig geweest met het afbikken van de oude stenen op het muurtje hieronder, wat een behoorlijk karwei was. Ik bikte eerder dit muurtje af, maar nu blijkt dat de lekkage die daar eerder geweest is de stenen en het voegwerk teveel heeft aangetast om bruikbaar te zijn, gaan we onderstaand muurtje origineel laten. Uiteraard gaan we de gaten nog wel bijwerken.

oude baksteen muur

Tot slot hieronder twee foto’s van de kozijnen buiten. Ons huis heeft nog de originele, oude houten kozijnen uit 1925. Sommige daarvan zijn in behoorlijk slechte staat, andere zijn er iets beter aan toe, maar ze hebben allemaal nogal wat werk nodig. Kozijnen zoals deze worden niet meer gemaakt en omdat we verliefd werden op de ramen van dit huis, willen we ze graag behouden en in ere herstellen. Gelukkig hebben we een schilder die ons snapt en dit enorme karwei met liefde en grondig aanpakt. Het is een gouden man, dus ik maak graag vrijwillig wat reclame voor hem, al moeten jullie me wel beloven hem niet massaal te gaan bellen want voorlopig heeft hij nog genoeg werk bij ons. Hij is specialist in allerlei soorten schilder- en kluswerk, heel goed in het restaureren van oude details en zijn bedrijf heet BSK Willeke.

Ik kan niet wachten tot de prachtige ramen (die er eerst zo uitzagen) straks weer mooi strak in de verf staan. Tot de volgende update!

oude kozijnen opknappen

It took some time, but we finally got ourselves a new floor in our future living room. It was quite a proces, because old houses like ours aren’t build on concrete like most newer houses in the Netherlands, but on wooden beams instead. Some of that wooden beams turned out to be rotten, so we had to renew the whole flooring. We took the chance and gave our home a proper update with a new, isolated concrete floor and underfloor heating. Together with the removal of almost all internal walls and the placement of a supporting structure this was the most drastic part of the renovation, so I’m glad it’s finished. 

In the meanwhile, our magnificent painter Wil is restoring the old window frames, dating from 1925. This renovation is a lot of work, but we’re getting there! 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

, , , ,

6 Responses to Verbouwingsupdate VIII: Een vloer!

 1. Gertrud Prins 1 mei 2018 at 20:44 #

  Lieve Anki en Casper, wat een klus zo’n verbouwing (ik weet er alles van) maar oh wat wordt het prachtig. Vind het nu al zo mooi met het geweldig gekleurde glas in lood, het muurtje, alle details en natuurlijk de vloer. En wat fijn als je iemand vindt die jullie liefde begrijpt en deelt en nog belangrijker, het uitvoert. Zet hem op maar weer!

 2. Karlijn 2 mei 2018 at 10:50 #

  Ik vind het heerlijk om met jullie mee te kijken (en te leven) tijdens de verbouwing. Wat wordt het mooi! En wat een verschil al he?! Prachtig die ouderwetse raamkozijnen. Mijn opa was glas in lood-zetter en altijd als ik mooi glas in lood zie moet ik aan hem denken. X

 3. Karlijn 4 mei 2018 at 20:59 #

  Altijd leuk om updates van de verbouwing te volgen! Wij mogen binnenkort ook weer aan de slag in ons nieuwe huis, al is het lang niet zo’n groot project als bij jullie. Mag ik vragen door wie jullie de betonvloer hebben laten leggen? Want onze voorkeur gaat daar ook naar uit…. Vee succes nog met het verdere verloop!

 4. Anki 4 mei 2018 at 21:12 #

  @karlijn Dat hebben we laten doen door BBM Bouw uit Riel. Succes met jullie verbouwing! Groetjes, Casper

 5. Albalù 21 mei 2018 at 09:57 #

  Wonderful!
  Greeting from Italy 😉

 6. Annelies 1 augustus 2018 at 14:22 #

  Wauw wat een prachtige vloer, ben benieuwd hoe jullie ervaringen zijn met deze vloer. Houdt je ons op de hoogte?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.