Verbouwingsupdate IV: Valentijnsgeluk

(English below)

De lelijke donkerblauwe rolluiken die decennialang op de gevel van ons nieuwe huis hingen, waren me al vanaf de eerste bezichtiging een doorn in het oog. Ik heb nooit begrepen waarom je überhaupt rolluiken zou willen. De enige reden die ik kan bedenken is dat je dan een lichtschuwe vampier zou moeten zijn die bang is voor inbraak, een combinatie die niet erg logisch klinkt. Onlangs las ik dat het hebben van rolluiken iets typisch Brabants/Zuid-Nederlands is en dat in de randstad niemand ze heeft, wat ik bijna een soort opluchting vond.

De rolluiken aan ons nieuwe huis voelden een beetje alsof je met je nagels over een schoolbord krast. Wie hangt er nu zulke lelijke rolluiken aan zo’n mooi oud pand?! De ergernis werd nog groter toen ik op de originele bouwtekening, die we gebruikten voor onze verhuiskaart, zag dat er prachtige boogjes zaten in het metselwerk boven de ramen. Die boogjes kon je amper zien, omdat ze verstopt waren achter de rolluiken. Doodzonde.

Wat mij betreft had het verwijderen van de rolluiken dus prioriteit nummer één. Wat Casper betreft niet, en natuurlijk had hij gelijk. Er waren veel belangrijkere dingen om aan te pakken. Maar gisteren zei hij ineens dat hij vandaag, op Valentijnsdag, misschien wat tijd had tussendoor en samen met Wouter, zijn broer, wilde proberen om de luiken eraf te krijgen. Dat vond ik een schitterend Valentijnscadeau.

Het feit dat de luiken eraf gingen vond ik geweldig, maar mijn blijdschap werd nog groter toen bleek dat er achter de luiken een werkelijk prachtig tableau met tegeltjes verscheen. Witte en diepdonkergroene tegeltjes, die het huis nóg mooier maken. Mijn Valentijnsdag kan niet meer stuk.

Naar aanleiding van de goede tips die ik kreeg over het behandelen van het muurtje: iemand nog tips voor het verwijderen van de achtergebleven kit op onze gevel? Ik ben nu van plan het met de föhn van de schilder en een krabbertje te gaan doen. Alvast dank & een fijne Valentijnsdag!

My love Casper gave me the best Valentine’s Day gift ever: he removed the ugly, old rolling shutters from our new house. I never understood why anyone would like to have rolling shutters on a house in the first place, but when we found out that these shutters covered beautiful old tiles, my day couldn’t get any better. Hope your Valentine’s day is just as good. 

p.s. Ik hoef niet te vertellen dat de kozijnen niet geel met blauw blijven, toch? De schilder gaat aan de slag om alles mooi wit te maken zodra het weer dat toelaat.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

, , ,

18 Responses to Verbouwingsupdate IV: Valentijnsgeluk

 1. Lonneke 14 februari 2018 at 20:23 #

  Oh mooi zeg! Veel beter zo. Ik vind rolluiken ook verschrikkelijk.. al moet ik bekennen dat we ze op de kinderkamers wel hebben hangen. Ik wist ook niet dat het iets typisch Brabants was tot iemand me dat vertelde haha.
  Ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat, maar ik schat dat dat wel goed gaat komen. Veel succes met klussen.

 2. Sanne 14 februari 2018 at 20:57 #

  Het is mij ook een raadsel waarom je rolluiken voor zo’n mooi raam zou hangen… (sowieso; rolluiken?) Dit ziet er in ieder geval al geweldig uit! Ik ben benieuwd naar je volgende verbouwingsupdate, leuk om te volgen 🙂

 3. Katrien 14 februari 2018 at 21:09 #

  Ik snap steeds beter waarom jullie zo verliefd werden 🙂 Blijven gaan!

 4. Shirley 14 februari 2018 at 21:11 #

  Haha, ik wist ook niet dat rolluiken iets van Zuid-Nederland is. Hier in Limburg hebben idd heel veel woningen, ook die van ons, rolluiken. Toen de zoon van vrienden een vriendinnetje had in de randstad, hadden zijn ouders zich al verbaasd dat daar bijna niemand rolluiken had.
  Ik vind het bij jullie echt een verbetering en het was idd zonde van die prachtige ramen. Veel succes met het klussen en ik blijf jullie volgen.

 5. Daan 14 februari 2018 at 22:05 #

  Wat een cadeau!

 6. Marlies 14 februari 2018 at 22:15 #

  Rolluiken houden de warmte binnen in de winter, bij enkel glas maakt dat toch wat verschil.. Maar het is natuurlijk veel mooier zonder, en de tegeltjes zijn inderdaad prachtig! Ik kijk uit naar de volgende update (wij vebouwen ook momenteel)!

 7. Debora 14 februari 2018 at 22:38 #

  Wie verzint dat toch hè, maar wat is het nu mooi geworden! Prachtig kado.

 8. Anki 14 februari 2018 at 23:08 #

  @Marlies dat is inderdaad de enige goede reden en ik denk ook dat ze er daarom ooit op zijn gehangen. We hebben op oude foto’s gezien dat de luiken er al zeker 30 jaar hangen, dus misschien dat de bewoners destijds (nog voor de vorige) het deden zodat ze het plaatsen van dubbel glas nog even konden uitstellen. Jullie ook succes met de verbouwing!

 9. lisanne groeneveld 15 februari 2018 at 07:27 #

  haha woon in Drenthe en kan oprecht zeggen dat ik geen 1 huis ken die rolluiken heeft
  stap voor stap voor je huis mooi, leuk om te zien!

 10. Aukje 15 februari 2018 at 07:47 #

  Hier na bijna 4 jaar eindelijk die lelijke rolluiken er af gehaald, wat knapt een huis daar van op!
  En inderdaad een mooie ontdekking, erg mooi die tegeltjes!

  Veel succes met de verbouwing van het huis!

 11. Lottes Anekdotes 15 februari 2018 at 10:07 #

  In België is er net niemand die géén rolluiken heeft hangen, haha. Ik vind het zo gek dat je bij de Nederlanders altijd zo makkelijk binnen kan kijken.

 12. Belinda den Ouden 15 februari 2018 at 11:39 #

  Hier nog een westerling die zich verbaast over rolluiken… staat zo anoniem en onwelkom en alsof je de wereld niet vertrouwt, wordt er soms zoveel ingebroken in Brabant? Plus je kunt niet gezellig binnenkijken 😉 Fijn dat je ze ervan af hebt gekregen. Jullie huis wordt steeds mooier. Succes verder!

 13. ohladybake 15 februari 2018 at 12:21 #

  ziet er stukken beter uit!

 14. Eva 15 februari 2018 at 13:54 #

  Oh wauw, dit is inderdaad zo-veel mooier! Wij hadden vroeger ook rolluiken voor ons huis, volgens mij voornamelijk voor de veiligheid en om zomers de warmte buiten te houden (wat stiekem wel érg prettig was op mijn zolderkamer!) en ze waren inderdaad zooo lelijk! Niet iets wat ik later persé in mijn huis wil hebben 😉 Snap dus heel goed dat ze weg moesten, dit is toch zoveel mooier?!

 15. mrs robinson 15 februari 2018 at 16:48 #

  Such a sweet valentines gift!

 16. Siger 16 februari 2018 at 09:11 #

  Eh, in het oosten hebben ze ook veel rolluiken… In Duitsland al helemaal ?
  Bij jullie huis vind ik ze inderdaad absoluut een doorn in het oog. Weg ermee.
  Al moet ik stiekem bekennen dat wij lichtschuwe vampieren zijn die bang zijn voor een inbraak haha. Dat vind ik echt een hilarisch stukje ?
  Groetjes Siger

 17. Martine 19 februari 2018 at 14:20 #

  De eerste keer dat ik aanraking kwam met rolluiken was in Frankrijk (waar ik 2 jaar heb gewoond).
  Was toen echt voor de veiligheid.
  Ik vond het maar niets maar uiteindelijk wen je aan alles.
  Ook ons vorige huis, in Brabant inderdaad, had ook rolluiken (alleen op de eerste verdieping en de zolder slaapkamer).
  En het wel prettig aangezien je op die manier in de zomer de zon buiten kon houden.
  Ook was het lekker donker op de slaapkamer 😉
  In ons huidige huis hebben we geen rolluiken meer maar stiekem zou ik ze wel weer willen hebben op de slaapkamer (lekker donker).
  In jullie geval was het inderdaad geen gezicht die enorme lelijke dingen aan de voorkant van het prachtige huis.
  Zonde!!!
  En wat is het nu mooi met dat boogje met die prachtige tegeltjes…..
  Dat zijn de leuke verrassingen van een verbouwing 🙂

 18. Karina 22 februari 2018 at 15:54 #

  I love love love your house!! Lucky house that it found owners like you, having a sense for old buildings like that! I keep following the progress… <3

  Many greetings from Austria,
  Karina (also a renovator of an old house)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.