Engelse bibliotheek: verbouwingsupdate II

Engelse bibliotheek

(English below)

De stijl van de (overigens heel lieve) oudere mensen waarvan wij ons nieuwe huis kochten, is denk ik het beste te omschrijven als oud-Engels. Toen we voor de eerste keer bij het huis gingen kijken, had ik de associatie met een Engels landhuis. Veel antiek, hout, donkere kleuren, beelden van paarden en zware stoffen. Ik hou wel van mensen die voor hun stijl durven uitkomen en deze consequent doorvoeren. Juist omdat de stijl van de vorige bewoners zo ongeveer tegengesteld is aan de onze, lukte het me prima om door de inrichting heen te kijken en te zien wat wij eventueel met het huis zouden kunnen doen. Omdat we toch praktisch alles uit het huis zouden willen halen om het een frisse update te geven, was het in mijn hoofd als het ware een blank canvas.

Op de foto hierboven zie je de bibliotheek. Het is een relatief kleine ruimte die door de vorige bewoners helemaal tot het plafond was volgezet met boekenkasten. Toen de boekenkasten verdwenen waren, bleef onderstaand behang over en kwam er ook een schouw achter de kasten tevoorschijn. Dat was een verrassing, omdat het rookkanaal boven al eerder verwijderd is. In de toekomst willen we van de bibliotheek graag een tv-kamer maken.

verbouwing Oisterwijk

Afgelopen week stripte ik de bibliotheek. Het groene behang ging eraf en achter de schouw ontdekte ik gipsplaten. Toen ik ook die eraf sloopte vond ik een oude laag stucwerk, die overduidelijk ooit te maken had gehad met een lekkage. Ik besloot de laag stucwerk eraf te bikken. Eronder bleken schitterende oude bakstenen te zitten, waar ik direct een beetje verliefd op werd. Ik hou van lichte kleuren en zou daarom nooit gaan voor een hele bakstenen muur binnen, maar zo’n klein stukje lijkt me erg mooi (in mijn hoofd hangt onze Liefde-neonlamp er al op, hoe vet zou dat zijn?). In een aantal avonden bikte ik de muur van de schouw helemaal schoon en borstelde ik ‘m daarna met een staalborstel totdat de stenen praktisch kaal waren.

verbouwing Oisterwijk

Ik vind de kleur van de oude bakstenen prachtig en ben erg blij met m’n afgebikte muurtje. Het jaren ’70-metselwerk aan de onderkant van de schouw willen we uiteindelijk betegelen. Ik ben nog op zoek naar een geschikt product om het stenen muurtje af te werken zodat het niet meer stoft. Mocht een van jullie ervaring hebben met zo’n product, dan hoor ik het graag.

verbouwing Oisterwijk

Casper sloopte afgelopen week met zijn broers en een paar vrienden de muur achter de jaren ’70-kast eruit. Nu staat alleen het rookkanaal er nog. De schoorsteenveger checkte en veegde het rookkanaal en gaf meteen z’n ongezouten mening over onze verbouwing (van alle dingen die we tot nu toe zijn tegengekomen moet ik daar nog wel het meeste aan wennen, de onbeschofte vakmensen die zomaar laten weten wat ze vinden van onze plannen). Onze gelukkig wel beschaafde, humoristische klusjesman en schilder is ondertussen hard aan het werk om op de bovenverdieping de slaapkamers in orde te maken.

verbouwing Oisterwijk

De foto hieronder vind ik wel een fijne om deze update mee af te sluiten. De bloemen werden op ons nieuwe adres bezorgd (we kregen ze van lieve klanten) en toen ik ze bij onze mooie glas-in-lood deur zette en door m’n wimperharen keek, kon ik al bijna zien hoe mooi het straks allemaal gaat worden als het af is. Wens jullie een fijne nieuwe week!

verbouwing Oisterwijk

p.s. Ik schrijf heus niet alleen nog maar over onze verbouwing hoor, afgelopen week maakte ik voor WOWN! een blog over onze collectie die binnenkort verschijnt, klik hier als je het leuk vindt om het te lezen.

Last week we spent renovating (or actually demolishing) the former library of our old, new home. The elderly people who used to live in the house were clearly fond of the old English style, with lots of dark colors, wood and antiques. The fact that their style is practically the opposite of what we like, made the house almost a blank canvas to me. After the large bookcases and the matching wallpaper were gone, a chimney appeared and I discovered a beautiful brick wall behind the old, damaged stucco. I decided to restore the brick wall and spent a couple of evenings cleaning it. Casper removed the wall between the living room and the kitchen. Our new home includes a lot of work, but I’m sure it will be worth it. Wish you a happy new week!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

, ,

15 Responses to Engelse bibliotheek: verbouwingsupdate II

 1. Martine 4 februari 2018 at 22:21 #

  Ik geniet zo enorm van deze posts 🙂
  Ons huis hebben wij vorig jaar laten verbouwen.
  Het was een kleiner huis dan dat jullie nu hebben gekocht maar toch, het geheel heeft 3 maanden geduurd.
  Het is geweldig om te zien hoe een huis iedere dag een stukje mooier wordt.
  Wij genieten nog iedere dag!
  En laat die vakmensen maar praten.
  Het is uiteindelijk jullie huis waar jullie mee mogen doen wat jullie willen.
  En ik twijfel er niet aan dat het net zo mooi of mooier gaat worden als jullie oude huis.
  Succes met alles!

 2. Herma 4 februari 2018 at 22:46 #

  Dag ik kijk al jaren mee en geniet van de mooie plaatjes en teksten. Dankjewel. Inspirerend. Nu de tijd om dat maar es te zeggen 🙂

 3. Anki 4 februari 2018 at 22:51 #

  @Herma wat lief, dankjewel! 🙂

 4. Anki 4 februari 2018 at 22:52 #

  @Martine dankjewel! Wat leuk dat jullie ook verbouwd hebben. Ik hoop dat wij het ook in drie maanden redden, maar ben bang dat het wat langer zal gaan duren. Gelukkig kunnen we zolang in de toekomstige studio gaan wonen. Ik vind het een mooi avontuur. 🙂

 5. Carmen van Schijndel 5 februari 2018 at 00:42 #

  Anki, Carlo en ik hebben in onze loft in de Lakfabriek het plafond helemaal behandeld met een goedje dat ook voor baksteen gebruikt kan worden. Je krijgt dan een niet glimmende finish. Ik zoek het morgen even voor je op, ben nu aan het werk. Is verkrijgbaar bij Marco, schilderszaak Boxtelsebaan.

 6. lisanne 5 februari 2018 at 07:02 #

  Oww vind t leuk om te lezen over de verbouwing hoor!! succes!

 7. Daphne 5 februari 2018 at 07:14 #

  Super zeg! Inspirerend om te zien, ik krijg ook zin om hier lekker aan de slag te gaan er van.

  Overigens; Flevopol.
  Dat is bij mij zo ongeveer de redding voor alles. Dat is een impregneer/aanbrandmiddel op waterbasis, een soort houtlijmachtig spul dat je overal voor kan gebruiken. Om door beton te mengen om het waterdichter te maken, om water of nicotinevlekken te behandelen, om over een ondergrond te kwasten als basis om over te tegelen, maar ook om losse deeltjes te binden zodat de boel niet meer stoft en verpulverd. Ik impregneer er ook mdf mee voor het verven.
  Droogt kleurloos op.

  In ons oude huis zaten ook van die gemetselde muren met zanderig cement, die moesten behandeld worden voordat de isolatie er voor kon.
  Als je Flevopol verdunt met water kun je het er op spuiten met een drukspuit. (Gewoon zo’n plantending)
  Ik deed een paar lagen tot het er niet meer in trok. Ze werden amper donkerder en zagen er super uit.
  Oh, het is ook nog eens lekker goedkoop! #fan

 8. femke 5 februari 2018 at 08:53 #

  Het wordt prachtig Anki! En voortaan moet je Dave van het Ambacht uit Vught hebben. Die is net zo leuk als jouw andere duizendpoten die je in het huis hebt rondlopen. Veel succes he!

 9. Nele 5 februari 2018 at 13:14 #

  Wij kregen bij verbouwingen te horen dat er een hydrofobeercreme gebruikt moet worden. Dit dringt 4cm diep en zou niet verkleuren. Er mag geen silicone in zitten want anders verkleurt het, zo luidde het advies vd vakman hier.

  Het is verkrijgbaar bij Reynchemie in Roeselare en elders ook waarschijnlijk.

  Wij hebben het gebruikt voor onze oude betonplafond in plankenbekisting, die we hebben laten zandstralen, want er waren stukken geschilderd. Verkleurt niet.

 10. Maartje 5 februari 2018 at 16:40 #

  Leuk verhaal Ankie! Ik lees graag hoe het verder gaat! Ik weet zeker dat jullie er fijn gaan wonen en dat de kinderen een super leuk nieuw thuis kringen!

 11. Antoinette 5 februari 2018 at 19:37 #

  Superleuk het hele proces te volgen! Jullie kennende kan het niet anders dan dat het prachtig wordt!

 12. Karlijn 5 februari 2018 at 22:16 #

  Zelfs als je alleen nog maar over de verbouwing zou praten zou ik je blijven volgen. Jij krijgt het voor elkaar zelfs een huis in verbouwmodus mooi te laten lijken! Zo leuk om met jullie mee te kijken. Spannend en gewoon zo tof om te zien hoe jullie ergens naar kijken en er jullie eigen huis van maken. X

 13. Tinefinefleure 6 februari 2018 at 22:15 #

  Goed bezig, Anki en heel plezant voor ons als lezer om de verbouwing te volgen! Wij gebruikten “betokontakt voor de muren. Werkt goed tegen stof, gaf daarna een iets rozigere tint…

 14. Gertrud Prins 8 februari 2018 at 17:18 #

  Ja mevrouwtje, wij hebben al zoveel verbouwingen gedaan, wij weten wel waar we over praten hoor. Hoezo niet uw smaak, daar gaat het toch niet om.. Ha ha, ik zie en hoor het allemaal alsof ik er bij sta, zoveel herkenning.. ook al hebben wij tijdens onze verbouwing ‘gebruik’ gemaakt van onze neef, ook hij kon het niet laten om af en toe zijn mening te geven. Op zich niks mis mee maar dan moeten ze vervolgens, als je je eigen mening houdt en uit wil voeren, boos en nukkig doen..;-) Maar Anki en Casper, het kan niet anders dan geweldig worden en wat een tof muurtje is het zo geworden, ik heb wel eens gelezen dat blanke lak erover de boel stofvrij houdt!! Enne mede door die prachtige bloemen zie ik absoluut hoe geweldig mooi jullie nieuwe thuis gaat worden.

 15. Eva 8 februari 2018 at 18:13 #

  Ik vind het zo leuk om met jullie mee te kijken! Dat glas in lood is zo prachtig, ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.