Pur of kit (verbouwingsupdate I)

(English below)

In ons gedeelte van Brabant zeggen ze ‘as ge ut nie mir wit, pur of kit’ (als je het niet meer weet, kun je altijd nog pur of kit gebruiken) als iemand klusprojecten nogal provisorisch heeft aangepakt. Na een week klussen in ons nieuwe huis, kunnen we stellen dat we al behoorlijk wat ‘pur of kit’-momenten hebben mogen aanschouwen. Geeft niks, maar het leidde er wel toe dat we tot nu al veel meer uit ons nieuwe huis hebben gesloopt dan we in eerste instantie hadden verwacht en gepland. Een overzicht.

oude keuken

Dit was hoe we de keuken aantroffen toen we de sleutel kregen. De keuken die je op dit plaatje ziet is meer dan 25 jaar oud. De oude schouw is niet meer in gebruik omdat het bijbehorende rookkanaal op de eerste verdieping eruit is gesloopt, hetgeen betekent dat er al jarenlang geen afzuiging meer in de keuken was (het raam is dichtgemaakt dus kon ook niet open). Dit heeft ervoor gezorgd dat alles vettig is en plakt. De keukenkasten zijn scheef en vallen uit elkaar als je ze open doet. De tegels op de vloer zijn stuk en liggen los.

keuken gesloopt

Na een week slopen ziet de keuken er zo uit. We hebben getwijfeld om de schouw te behouden, maar omdat hij niet meer functioneel was, veel ruimte in beslag nam en in slechte staat was, zou dat praktisch onmogelijk zijn. We hebben wel wat oude tegeltjes bewaard.

Crèmegeel en bordeauxrood is niet helemaal onze combinatie qua kleur.

De oude inbouwkast met originele paneeldeur laten we waarschijnlijk terug komen als de nieuwe keuken geplaatst is. Ik hou van oude paneeldeuren.

oude schouw

Casper en ik verafschuwden deze jaren ’70 schouw vanaf het moment dat we hem zagen. De schouw, die dus niet origineel bij het huis hoort maar er later is ingezet, neemt enorm veel ruimte in en is daarnaast, nou ja, erg lelijk. Eruit dus.

Het huis had oorspronkelijk twee schoorstenen (waarvan er een in de keuken zat bij de oude schouw) maar in de jaren ’70 zijn die helaas van het huis afgehaald en vervangen door dit rookkanaal. Komende week komt een schoorsteenexpert kijken of de staat van deze schoorsteen goed genoeg is om te behouden zodat we onze kachel hier neer kunnen zetten. De beide zijkanten van de muur gaan we doorbreken.

Dit weekend ben ik druk met fotografieprojecten en een workshop, maar Casper en zijn broers klussen verder. Snel weer een update!

Our new old home was (and still is) in a quite bad condition. The elderly people who owned it didn’t take good care of it and the last renovation was done in the seventies. We try to preserve as many original details as possible, but the large, ugly fireplace from the seventies on the last picture definitely had to go, as did the 30 year old kitchen. I can’t wait until we’re ready to rebuild and decorate.

, ,

8 Responses to Pur of kit (verbouwingsupdate I)

 1. Anneke 26 januari 2018 at 11:09 #

  Wat leuk om deze verbouwing te zien. Een hoop werk maar daarna wordt het vast prachtig!

 2. Irène 26 januari 2018 at 11:54 #

  Een huis met potentie, zoals dat heet. 🙂
  Ik verheug me op nog veel meer klusupdates.
  Veel succes en plezier!

 3. Sigrid 26 januari 2018 at 20:55 #

  Wat leuk om mee te mogen kijken. Veel succes!

 4. loesje 26 januari 2018 at 22:00 #

  Leuk om zo mee te kijken naar de verbouwing. Als het hele huis zo is, dan hebben jullie een bereklus.

 5. eva 27 januari 2018 at 09:49 #

  Geweldig om dit mee te kunnen volgen, en oh wat een werk! Het resultaat wordt vast prachtig, ik kijk er nu al naar uit 🙂

 6. Ilse 27 januari 2018 at 18:24 #

  Leuk anki! Kan niet wachten om jullie verdere verbouwavontuur te volgen. Weet nu al dt het huis prachtig wordt!

 7. Alet 28 januari 2018 at 08:04 #

  Nog veel werk aan de winkel…. maar wat ziet het er veelbelovend uit.
  Prachtig die paneeldeuren en glas in lood ramen……..
  Zeer benieuwd naar het eindresultaat.

 8. Sara Van Ranst 31 januari 2018 at 12:14 #

  Mijn vriend en ik zijn zelf op zoek naar ons droomhuis. We willen liefst geen al te grote werken moeten uitvoeren, maar blijkbaar bestaan zo’n huizen niet in België. Het is ofwel nieuwbouw (bah) ofwel alles er uit 🙂 Ik denk dat wij binnenkort dus ook in jullie situatie zullen zitten. Toch vreemd wat mensen soms uithalen met hun huis… zoals bij jullie geen afzuigsysteem voorzien in een keuken. Ik kijk mijn ogen soms uit hoe mensen hun hele leven kunnen leven. Ik ben benieuwd naar jullie eindresultaat!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.