Van laminaat naar neongeel

trap zilverblauw oisterwijk

(English below)

Toen we ons nieuwe huis kochten, was ik over praktisch alle verouderde elementen enthousiast, behalve over de trap. Ik zag legio mogelijkheden om al die oude, kapotte rotzooi om te gaan toveren tot iets moois, maar bij de trap blokkeerde ik. Vanwege een bouwkundige aanpassing in de jaren ’70 was de trap in een soort krap halletje geplaatst. Op de trap was gelamineerd hout geplakt, tegen de muren zat laminaat dat eigenlijk voor de vloer bedoeld is. Het was een soort claustrofobisch uithangbord voor plakhout. Ik kon er zó weinig mee, dat ik er bijna geen foto’s van heb gemaakt destijds. Gelukkig ontdekte ik later onderstaand beeld, dat Mus tijdens een bezichtiging met mijn telefoon had gemaakt.

oude trap zilverblauw

Zo ongeveer het eerste wat we deden toen we de sleutel kregen, was het laminaat van de muren trekken. We waren heel benieuwd naar wat eronder zat, omdat we dachten dat het laminaat tegen de muren gebruikt zou zijn om iets te verbergen. Gelukkig bleek er gewoon gestukadoorde muur onder het laminaat te zitten. Na verwijdering van het laminaat tegen de muur zag de trap eruit zoals hieronder.

Ik had een beetje een hard hoofd in het opknappen van de trap, maar onze schilder Wil, met recht de held van de verbouwing, zag er een uitdaging in. Hij begon met het ‘kaal maken’ van de trap: zoveel mogelijk lijm- en verfresten moesten worden verwijderd. Daarna schuurde hij de trap en begon hij met herstelwerkzaamheden. De trap hoort origineel bij het huis, wat betekent dat ‘ie bijna 100 jaar oud is. Een ingewikkeld klusje dus.

schuren trap Sikkens

Op deze foto’s zie je goed de verschillende lagen verf en lijm die op de trap zaten en hoe beschadigd de trap was.

Toen Wil de tredes geschuurd en opgeknapt had, heeft hij ze in de grondverf gezet. Daarna hebben we een tijdje weinig aan de trap gedaan, omdat we hem dagelijks gebruikten tijdens de verbouwing en al het stof en het zand hem alleen maar verder zou beschadigen. Dit plaatje was de inspiratie voor onze trap, al kon ik me nauwelijks voorstellen dat het daadwerkelijk zo zou kunnen worden. In tegenstelling tot op het plaatje, kozen we een iets lichtere gele kleur die een beetje naar neon zou neigen.

trap herstellen en verven

Toen de grootste werkzaamheden waren afgerond en er gestukadoord was, zag de trap er zo uit. Ons plan begon vorm te krijgen.

trap schuren en verven

Omdat we ervoor kozen om de trap na de verbouwing open te laten en hij een min of meer centrale plek in onze woonkamer heeft, kozen we ervoor om zowel de trap als de muren eromheen te verven. Zo zou er een soort kader ontstaan, dat de trap zou laten opvallen maar tegelijkertijd zou isoleren van de rest van de ruimte. Op onderstaande foto zie je goed wat ik daarmee bedoel. De constructiebalken moeten nog geverfd worden maar je krijgt al een behoorlijk beeld van hoe het er straks uit gaat zien. Wat een metamorfose!

Sikkens verf

De verf die Wil gebruikte, inclusief de kleurcodes:

Muur: Sikkens Alphacryl Pure Mat – Kleurcode: G4.50.80
Trap, grondverf: Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer – Kleurcode: G4.50.80
Trap, aflak: Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin – Kleurcode: G4.50.80

Sikkens Rubbol BL resisto satin

When we bought our house, I loved almost every old and weary detail. I dreamed about how we would turn this house into our dream home. The old, original staircase was never involved in these dreams. I kind of hated it. It was dark, it was narrow and I hated all the fake, laminated wood. We knew that the staircase would be the centre of our living room, after removing the walls that divided our living room into three small, separated rooms. When I saw this picture on Pinterest, I knew I wanted to do something similar. I choose a somewhat lighter color with a little hint of neon (find the paint we used above). Wil, our fabulous painter, did a marvelous job restoring the old staircase. We’re so happy with the result! 

huis zilverblauw

 

, , , , , ,

17 Responses to Van laminaat naar neongeel

 1. Wendel 3 november 2018 at 15:41 #

  Damn, wat is die trap gaaf geworden! ❤️❤️❤️

 2. Gertrud Prins 3 november 2018 at 16:41 #

  Man man man, het houdt maar niet op met al het moois bij jullie.. alweer een parel van een metamorfose! X

 3. Alet 4 november 2018 at 07:02 #

  Ik vind geel nogal een gewaagde kleur maar het past perfect in het geheel. Wat een klus moet dat zijn geweest maar het resultaat is tof!

 4. Jennifer 4 november 2018 at 20:42 #

  Wauwww ?

 5. Anna 5 november 2018 at 11:43 #

  Heel cool!!!

 6. Rie 6 november 2018 at 13:03 #

  Heel, heel mooi gedaan! Echt een blikvanger!
  Wij hebben ook zo’n oude trap. Die staat wel schots en scheef, maar dat heeft dan ook maar z’n charmes, denk ik dan. We zijn nu bezig met het afschuren, maar halverwege gestopt. Wat een rotklus !! 🙂

 7. pieke 13 november 2018 at 09:10 #

  bikkels! zo glad als dit is ons ook na heel veel moeite niet gelukt, zodat we toch maar weer aan de vloerbedekking zijn.

 8. Suzanne 15 november 2018 at 11:14 #

  Ok, ok….iedereen natuurlijk hilarisch over deze trap en dit beeld. Including me. Maar heb nu het verhaal even rustig gelezen.
  En waar is de hulde voor Mus? Hallo, die heeft het talent van zijn moeder duidelijk meegekregen. Ten eerste gewoon een perfecte foto en ten tweede dat hij er sowieso een foto van heeft gemaakt. Want hoe leuk is dat nu om te zien als je dit verbluffende eindresultaat ziet?

 9. Sarah 16 november 2018 at 08:48 #

  Fjoew wat een werk! Maar zo mooi geworden! Zo origineel!

 10. Anne 7 december 2018 at 21:18 #

  Wat is het prachtig geworden Anki!!

 11. Charlotte 16 februari 2019 at 13:26 #

  Een gewaagd maar prachtig resultaat!
  Wij hebben reeds in 2 huizen een traprenovatie gedaan, het loont iedere keer maar wat een werk heb je aan zo een trap!
  Ik herken de oude verlagen ( geschilderde ‘traploper’). In ons huidige huis zat die integraal verstopt onder tapijt, die weghalen was een rotklus! En dan helemaal zandstranden en – hello beauty! Met een laagje vernis erop straalt hij als nooit tevoren 🙂

 12. Anka 3 juni 2020 at 16:01 #

  Mag ik vragen welke kleur de roze muur is? Ik vind gekleurcombinatie van het geel met roze prachtig!

 13. Anki 5 juni 2020 at 09:38 #

  @Anka Het is ‘Oud roze’ van Flexa…

 14. Esther 2 juli 2020 at 23:50 #

  Wat hebben jullie met de vloer gedaan? Is dit een hiervoor?

 15. Anki 6 juli 2020 at 11:42 #

  @Esther De nieuwe vloer is ‘woonbeton’. ~ Casper

 16. Kim 25 januari 2021 at 16:46 #

  Wauw wat een statement maar heel gaaf. Krijg hier enorm veel inspiratie van.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Naar de wc met zonnebril : Vanillemeisjes.be | Een Vrolijke mamablog - 11 augustus 2019

  […] waardoor het nogal… fel is geworden!Voor de gele muur liet ik me inspireren door Anki van Zilverblauw, zij toverde haar oude trap om in een neongeel exemplaar. Ik vond het resultaat zo geweldig dat ik […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.