Nog één keer naar Ooit

Land van Ooit

(English below)

Afgelopen week ging ik samen met Mickey nog één keer naar het Land van Ooit, het oude, vervallen attractiepark in Drunen. Een roze kasteel op twintig minuten rijden van je woonplaats klinkt bijna als een droom, en zo voelde het de afgelopen jaren ook. Het oude Land van Ooit inspireert me op een wonderlijke manier. Het is de mix tussen de kleuren en vormen van het kasteel, de desolate omgeving versus de nog steeds sprookjesachtige elementen. Deze plek doet me denken aan vervlogen dromen uit mijn kindertijd en de manier waarop ik deze als volwassene probeer vast te houden: nog steeds roze, maar met behoorlijk wat afgebladderde verf en hier een daar een plant uit het dak.

Roze kasteel Land van Ooit

Roze kasteel Land van Ooit

Ik heb de afgelopen jaren héél veel foto’s gemaakt bij het Land van Ooit, genoten van de surrealistische sfeer die er hangt en enorm veel inspiratie opgedaan voor allerlei projecten (herken je deze?). Vanaf 2019 is het klaar, dan zal er een medische campus gevestigd worden op het terrein. Het kasteel blijft waarschijnlijk staan. Het stamt uit 1200 en heeft een rijke historie. De roze kleur gaat er (helaas) af.

Roze kasteel Land van Ooit

soldaten Land van Ooit

Er is al een begin gemaakt met de werkzaamheden. Om het kasteel zijn hekken geplaatst, waar je overigens gemakkelijk omheen kunt lopen. Op sommige plekken zijn proefvlakken te zien waar is geprobeerd de roze verf te verwijderen. Ondanks dat is het kasteel en de omgeving nog steeds magisch. Naast het kasteel zijn de soldaten in de vijver, een bekende Ooit-attractie die ‘de strijd bij Waterloo’ heette, nog steeds zo goed als intact.

Land van Ooit

Tijdens de herfst is het roze kasteel en de omgeving misschien wel op z’n mooist. Wil je er nog heen voordat het park definitief een andere bestemming krijgt, zorg dan dat je niet te lang wacht. Het gebied heet ‘de Poort van Heusden‘ en als je op de link klikt, vind je meer informatie. Hier vind je alle berichten die ik over het Land van Ooit schreef, het is inmiddels een behoorlijk archief.

Stiekem hoop ik dat het me nog lukt om het kasteel een keer vast te leggen als het sneeuwt, dat lijkt me prachtig. Duimen jullie met me mee dat dat nog een keer gebeurt voor het einde van het jaar?

Land van Ooit

Land van Ooit Drunen

Near our home, in the Dutch place Drunen, is an old, abandoned amusement park called ‘Land van Ooit‘. It closed in 2007, but some of the attractions, like a real pink castle (originally from the 13th century) and fountain soldiers, are still there.  I visited it a couple of times before (click here to see all the articles I wrote about it) but since I’ve heard the park will be closed soon, Mickey and I decided to visit it for probably the last time. The pink castle has been such an inspiration for me and our work. I will miss this place terribly. 

Urbex land van Oit

, , ,

3 Responses to Nog één keer naar Ooit

  1. Iris Vank 17 november 2018 at 19:01 #

    Ik las ergens dat er vanaf volgende week al grote kans is op sneeuw. Zullen we dan wel afspreken dat er alleen sneeuw ligt als ik niet hoef te werken? 😉

  2. Marit 18 november 2018 at 19:41 #

    Mooie foto’s, ook in je archief 🙂
    Als iemand die heel wat uurtjes in het kasteel heeft doorgebracht (jarenlang gewerkt) kan ik je zeggen dat het in de vroegste ochtendzon, als de zonnestralen net door de bladeren komen, het kasteel op haar aller, allermooist is. Voor een laatste groet.

  3. Jennifer 19 november 2018 at 11:16 #

    Ik las ergens dat het misschien aan het einde van de week ging sneeuwen. Dus fingers crossed ^^

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.