Kerst DIY I: pieken stolp

Kerst DIY: pieken stolp, by zilverblauw.nl

Er zijn twee dingen die ik ga doen als ik gestrest ben: ingewikkelde DIY-projecten verzinnen en Twilight, de foute filmserie voor pubers, kijken. Je kunt je afvragen wat erger is. Op Pinterest vond ik deze pin, afkomstig van dit blog, die me inspireerde om een soortgelijke pieken stolp te gaan maken. Een week lang bezocht ik na mijn werk kringlopen, op zoek naar mooie, antieke pieken voor weinig geld. Een goede afleiding die constructief bleek, want ik vond er in die week bijna tien. Daarnaast zocht ik oude glazen waxinelichthouders en kandelaars, waarvan er gelukkig bij elke kringloop wel 10 bleken te staan.

There are two things I do when I stress out: I start complicated DIY-projects and binge watch the Twilight movies. (I’m not sure what’s worse.) This project, found on Pinterest, inspired me to create something similar. I combined thrifted tree toppers with thrifted candleholders and a chloche I bought at Loods 5 a while ago. (There’s a nice story about the cloche here, if you like.) I used cheap clay to stabilize the tree toppers and bought LED-lights at our local HEMA to complete the dreamy atmosphere. In the past years I made similar stress-related DIY-projects, take a look here and here, or browse the categorie DIY & craft.

 Kerst DIY: pieken stolp, by zilverblauw.nl

Kerst DIY: pieken stolp, by zilverblauw.nl

Ik gebruikte de stolp die ik al had (ooit gekocht bij Loods 5, er zit een leuk verhaal aan vast dat je hier kunt lezen) en een oude magnetronschaal (ook gekringloopt) als basis. De pieken passen niet precies in de waxinelichthouders, dus ik stabiliseerde ze met goedkope boetseerklei van Action. Tot slot voegde ik een LED-verlichtingssnoer op batterijen toe (gekocht bij HEMA). Ik hou van de combinatie van de glazen waxinelichthouders en de pieken, het heeft iets dromerigs.

Kerst DIY: pieken stolp, by zilverblauw.nlTips: om de oude waxinelichthouders en kandelaars mooi schoon en glanzend te krijgen, zette ik ze in de vaatwasser. De stolp spoelde ik af en poetste ik daarna met een doekje met glansspoelmiddel, een tip die ik kreeg van Iris. Ik gebruikte van dit soort plastic dopjes om de stolp een beetje op te hogen, zodat het draadje van de lampjes er onderdoor kan. Zo hoef ik niet steeds de stolp op te tillen als ik de lampjes aan en uit wil doen. Fijne dag allemaal!

Kerst DIY: pieken onder stolp, by zilverblauw.nl

p.s. onder invloed van soortgelijke stress maakte ik eerder een geometrische kerstboom en vouwde ik tientallen papieren kristallen. Alle DIY’s op dit blog kun je hier bekijken.

, , , ,

25 Responses to Kerst DIY I: pieken stolp

 1. Pinja / Pinjacolada 18 november 2015 at 16:31 #

  Oh I love this so much! It looks like a little magic christmas city living its own life there under its dome! Gorgeous <3

 2. Nikki 18 november 2015 at 16:32 #

  Wow! Heel erg mooi! En zo leuk hè, die oude kranten waar al die mooie oude kerstspullen zorgvuldig in bewaard zijn.

 3. Monique | WritingMonique 18 november 2015 at 16:35 #

  Wow! Echt supermooi!

 4. Mariët 18 november 2015 at 16:35 #

  Sprookjesachtig mooi ❤

 5. Debbie 18 november 2015 at 16:59 #

  Wat een leuk idee en een goede uitvoering. Persoonlijk zou ik gekleurde pieken ook leuker vinden dan alle pieken in één kleur, zoals in de voorbeeldpin.

 6. Hanna @ eenbezigbijtje.nl 18 november 2015 at 17:51 #

  Heel erg mooi zeg! Elk jaar weer zo’n mooi projectje.

 7. Sarah 18 november 2015 at 18:05 #

  Zo’n kaarsenhouders heb ik nog in de kelder. Naar kitscherige pieken ga ik eens beginnen uitkijken. Tof idee!

 8. Marieke 18 november 2015 at 18:33 #

  Wat een mooi plaatje is dit zeg. Heel erg gaaf en lekker kleurrijk. Ik ben dan altijd benieuwd wat voor een verhaal er achter de pieken zit.

 9. Meinke 18 november 2015 at 18:48 #

  wow, echt heel gaaf… (maar het doet toch ook een beetje Russisch aan). Goh als ik gestrest ben, grijp ik naar de chocola ????

 10. an laenen 18 november 2015 at 20:06 #

  om bij weg te dromen, t lijkt wel een stadje met vreemde mini-flatgebouwen … mooi!

 11. Astrid 18 november 2015 at 20:32 #

  Heerlijk om de feest DIY’s weer te zien verschijnen! Hier begint de Kerstmis ook al op gang te komen 🙂

 12. babette | StudioBabsie 19 november 2015 at 07:36 #

  Wat een leuke DIY, geeft een leuk effect ook die pieken!

 13. Judith 19 november 2015 at 09:25 #

  Wat een onwijs gave DIY! Ik krijg gelijk zin om ook aan de slag te gaan!!

 14. Lidia 19 november 2015 at 10:20 #

  Wat een leuke en originele DIY! Kost wel ff tijd denk ik, als ik dat zo lees, haha. Het doet me denken aan het suikerpaleis in Moskou, waar ik een tijd geleden was. Groetjes en een fijne dag!

 15. Carla 19 november 2015 at 12:55 #

  Oh ik wil ook naar de kringloopwinkel.Al vaker eens gaan kijken nog nooit iets gekocht,misschien moet ik de grens eens over gaan want daar liggen blijkbaar leukere dingen en ik moet alles bij elkaar halen voor een kerstboon en versieringen door omstandigheden…

 16. Ireen 19 november 2015 at 23:56 #

  Dit is super leuk en kleurrijk! Heel inspirerend!

 17. Elisa van Propvol 20 november 2015 at 07:18 #

  Wat een leuk idee!

 18. Camilla's krachttoer 20 november 2015 at 14:55 #

  Fantastisch!

 19. Moon 21 november 2015 at 17:36 #

  Mooi!!

 20. Lottesanekdotes 23 november 2015 at 13:18 #

  Wat mooi! <3

 21. Wieneke 28 november 2015 at 20:12 #

  wat een superleuk idee! Lekker katproof ook :). I like!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Muurhanger | Lieks Home - 31 december 2015

  […] had al enkele leuke diy’s gezien bij  Zilverbauw die ik eigenlijk wilde maken voor kerst. De pieken stol  en de kerstmis muurhanger. Door tijdgebrek, gebrek aan zin of welke smoes dan ook, heb ik ze niet […]

 2. DIY: kerstdecoraties onder een stolp - debbieschrijft.nl - 18 oktober 2016

  […] zag ik bij Anki van Zilverblauw. Zij verzamelde oude pieken bij kringloopwinkels en zette deze vast in kaarsenhouders. Die gingen […]

 3. DIY Pieken stolp - 27 november 2016

  […] jaar werd ik geïnspireerd door de super leuke diy van Zilver Blauw De pieken stolp. Ik had toen helaas geen tijd om deze super leuke diy te gaan […]

 4. Prachtige DIY Kerst stolp om zelf te maken - Howtomake.nl - 25 december 2016

  […] DIY Kerst stolp van Zilverblauw vonden we op Pinterest en moesten we gewoon met jullie […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.