Once again about integrity

Anki en Mus

I just want to make beautiful things and get enough sleep

Ken je dat gevoel, dat je ergens heel hard aan werkt, denkt dat je goed bezig bent en dat je dan ineens, doordat iemand iets zegt, je vertrouwen even verliest? Ik had dat gisteren, toen ik onderstaande comment las. (En ter aanvulling, dit soort reacties krijg ik regelmatig, dit was even de druppel.) Ik zal eerlijk zijn: ik heb er bijna om moeten huilen. De reden dat ik niet huilde was dat mijn kinderen nog wakker waren. Ter compensatie heb ik die avond een hele zak chips leeg gegeten. En dat terwijl ik net zo gezond bezig was. (De chips was wel erg lekker.)

Toen ik nadacht over wat het nu precies is dat me zo raakt, kwam ik tot de conclusie dat ik het gevoel heb dat mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Alsof ik een soort dubbele agenda heb en jullie stiekem dingen probeer op te dringen. Dat vind ik héél erg en omdat het is niet de eerste keer dat ik een dergelijke reactie krijg, wil ik hieronder graag uitleggen hoe Casper en ik erover denken.

naamloos-20

Het lijkt er soms op dat het hebben van ambitie, het benutten van je talenten en daar uiteindelijk, door heel hard te werken (een beetje) geld mee te verdienen, een zonde is. Alsof dat niet mag. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren wat het runnen van dit blog met zich meebrengt, wat het kost, aan energie en aan uren. Je vindt hier op Zilverblauw nooit beeld of tekst van anderen, we maken alles zelf. Elk woord, elk beeld. Al ruim vierenhalf jaar lang, vier keer per week, soms vaker. In vierenhalf jaar tijd heb ik 1011 blogposts gemaakt. Die blogposts maak ik in goede en in slechte tijden, tijdens drukte, terwijl ik in het buitenland zit, tijdens vakanties, altijd. Dit blog is geen dag uit mijn hoofd.

Yvonne schreef een tijdje terug een post over de druk die er op je schouders ligt als je een ‘maker’ bent, iemand die creëert. Die druk voel ik ook, dagelijks. En ik hou ervan hoor, ik kies er zelf voor. Ik werk graag, ik maak dit blog heel graag en ik hou van druk. Maar ik heb echt heel veel moeite met een reactie als bovenstaande. Van mij hoeven jullie die lampen helemaal niet te kopen. Ik wil met jullie delen wat ik gemaakt heb. Het was een superleuk project om te doen, we zijn er hartstikke trots op. Maar kennelijk zijn we ‘bad guys’, want we benutten ons talent en ja, heel soms krijgen we daar geld voor. En in dit geval niet eens voor de ‘reclame’ hier op dit blog, maar omdat we een project hebben gecoördineerd met inspirerende bloggers voor een leuke opdrachtgever. Ik deel dit soort posts (zoals ook de posts die we voor HEMA maken) omdat ik hoop dat ze niet alleen mij, maar ook jullie inspireren.

Het creatieve bedrijf Zilverblauw Kunsten bestond al ruim 6 jaar toen ik dit blog begon. Waar ik voorheen over mijn optredens schreef, (bijvoorbeeld hier en hier) schrijf ik nu over dit soort projecten. Ik deel hier (stukjes van) mijn leven, dit is mijn leven. Take it or leave it.

Tenslotte: jullie mogen van me aannemen dat ik nooit, maar dan ook nooit de ziel zal verkopen die bij Zilverblauw hoort. Dat is ook een van de redenen waarom we gestopt zijn met sponsoring. Af en toe, maximaal eens in het kwartaal, doen we samenwerkingen met partners die we passend vinden, meestal in samenwerking met Blogtoday. Je vindt hier op Zilverblauw alleen eerlijke meningen en producten die ik echt leuk vind. Ik maak dit blog met mijn hart en dat zal ik blijven doen. Verder wil ik graag verwijzen naar de post van Holly Becker en haar man, over bloggers die leven van hun werk en die wat mij betreft de spijker op de kop slaat. En ik wil jullie natuurlijk een fijne zondag wensen en bedanken voor al jullie support.

I got a bit upset yesterday because of some readers questioning my integrity here on this blog. I could translate everything written above, but could also just give you the link to Holly Beckers post about this subject, because that post really says everything there is to say. Thank you all for reading, commenting and all your support, I feel better today.   

p.s. De foto van mij en Mus heeft natuurlijk niets met de tekst te maken, het is een foto die ik ‘over’ had van het verslag van het verjaardagsontbijt van Wolf. Hij is niet helemaal scherp en dat maakt hem wat ‘zacht’, maar dat vind ik eigenlijk wel passen bij dit bericht.

119 Responses to Once again about integrity

 1. kleurendurf 11 november 2014 at 11:11 #

  Het is het wereldwijde web, dus niet iedereen is het eens met dingen die wij in het openbaar doen. Dat kan en dat mag. Één commentaar van de honderden positieven zou je niet zo zeer moeten laten twijfelen of dat wat je doet goed en redelijk is, want dat lees ik uit de tekst hierboven.
  Ik volg je al een paar jaar waardoor ik de omslag naar “het commerciële” heb meegemaakt. In eerste instantie dacht ik hetzelfde als Suzan. Maar dan kwam de bewondering HOE je dat gedaan hebt. Maar vooral begreep ik snel dat met het commerciële helemaal niets mis is. Vooral niet als je je passie en je creativiteit op zo’n manier kunt benutten dat je er geld mee verdient. Daar gaat het uiteindelijk om: Dat iedereen dat uit het leven haalt wat voor hem of haar erin zit.

  Het lezen van je blog is inspirerend en maakt me blij. Dus ga vooral zo door!

 2. my_colored_life 11 november 2014 at 12:06 #

  Lieve Anki, volgens mij is alles al gezegd hierboven, maar ik wil toch ook nog even zeggen dat ik al jaren ontzettend geniet van je blog en al je prachtige foto’s. Door jou blog ben ik me steeds bewuster geworden van mijn eigen kleurenpassie en stijl en durf ik meer mn gevoel te volgen qua inrichting. Ik ben juist heel blij dat je ‘commercieel’ bent geworden; zo kan ik in ons huis ook die blije Zilverblauw toepassen. Keep your head up and your heart strong. X

 3. Liza 11 november 2014 at 13:27 #

  Blijf vooral zo doorgaan en je hart volgen. Voor mij zijn jullie een groot inspiratie voorbeeld en dat zijn jullie voor vele, maar zo gaat het. Een paar van dit soort meningen kunnen je tot het bot raken.
  X
  Liza

 4. Fijnedag 11 november 2014 at 14:02 #

  I love Zilverblauw!

 5. Gras_vd_Buren 11 november 2014 at 16:36 #

  Och lieve Anki, wat vind ik dit naar om te lezen. Ik heb dat beeld trouwens helemaal niet. Ik vind jullie twee creatieve, hardwerkende en vooral pure en eerlijke mensen die hun ideeën waarmaken. Ik vind Zilverblauw juist uniek, vernieuwend en autentiek.
  Ik heb je gesproken en je bent een lief, eerlijk en zorgzaam persoon. Iemand die doet wat ze graag doet en dat graag deelt.
  De commercieele weg in slaan is een stap. Een keuze waar je goed over nadenkt en waarbij je afweegt wat het kost en brengt. Ik twijfel er niet aan dat ook jullie hier goed over hebben nagedacht en dat jullie (en het concept Zilverblauw) sterk en eerlijk genoeg zijn om hier zorgvuldig mee om te gaan. Juist dat dit je zo raakt zegt genoeg over de oprechtheid en hoe dichtbij Zilverblauw nog altijd bij jullie ligt.
  Liefs Mickey

 6. danielle_mila 11 november 2014 at 21:30 #

  Wat is er mis met van je grootste passie een groter publiek te bereiken !!
  Jullie hebben een prachtig label , waar je trots op mag zijn !
  Kop in de licht meid ! 😉

 7. Yvonne 11 november 2014 at 22:58 #

  Veel mensen ( zoals Mickey en Daan ) hier boven zeggen wat ik ook zou zeggen dus ik geef een hele dikke knuffel aan jullie en volg je hart dan zit je altijd goed !! Ik wordt altijd blij van je mooie blog en foto’s en ga vooral zo door !! Liefs van mij !

 8. Marlenne 12 november 2014 at 06:33 #

  Ha Anki, misschien wat mosterd na de maaltijd… Maar ga alsjeblieft door met jullie inspirerende creatieve “winkel”, blog e.v. Jij/jullie zijn een inspiratiebron voor velen zoals je kunt lezen uit de commentaren en helaas via de social media mag en kan (sommige mensen hebben geen schroom en begrijpen niet wat hun woorden met een ander mens kunnen doen en dan heet dat “social” media) alles de ether in worden “gegooid”. Ik begrijp de dagelijkse druk en heb diepe bewondering en respect voor wat jullie doen! Keep up the good work

 9. Antoinette 12 november 2014 at 14:42 #

  Hoi Anki, Ik lees het vandaag pas en vind het zo jammer dat je jezelf zo moet verdedigen. Wat is er mis met een commerciële weg inslaan? Voor niets gaat de zon op. Wat is er mooier dan de weg volgen die je brengt naar de boterham verdienen met je passie. Jullie zijn allebei zo talentvol en uniek. Samen met mij genieten zo ontzettend veel mensen van je alles wat je doet. Ik heb bewondering voor jullie! Maar zoveel mensen zoveel meningen, dat zal altijd zo blijven. Ik heb makkelijk lullen want ik kan mij ook goed voorstellen dat je het je aantrekt ( zou ik ook doen). Maar ik vind het zo jammer. X

 10. Lisanne van de Klift 12 november 2014 at 19:05 #

  Vanavond ben ik achter de computer gaan zitten om mijn favoriete blogs bij te lezen. Graag reageer ik ook nog even op bovenstaand blogbericht. Gewoon om je wat positiefs toe te zenden.
  Ik geniet enorm van jullie blog, begrijp hoeveel werk erin zit en inspirerend is het eerste woord wat in mij opkomt als ik aan Zilverblauw denk! Ik heb echt bewondering voor jullie.

  Dikke knuffel,
  Lisanne

 11. Jannie 12 november 2014 at 20:00 #

  Mooi gezegd.

 12. Sanne 13 november 2014 at 19:54 #

  Wauw, wat een mooi bericht. Wat ontzettend naar dat jij / jullie je zo rot om die reactie(s) voelde(n). Knap dat je het uitgeschreven hebt, dat moet niet niks zijn maar misschien wel opluchten. Ik kan alleen maar zeggen: ga zo door, jullie hebben een prachtblog. Liefs

 13. nurse martens 14 november 2014 at 22:33 #

  Jouw blog groeit, zoals mensen groeien en daar is niks mis mee. Ik ben groot fan van alles wat je doet, dat weet je wel. Ik vind het mooi om te lezen dat je aandacht besteed aan deze crapreacties….het is niet de eerste keer dat je onder vuur ligt….dat vind ik wel erg jammer, nutteloos ook.

 14. Jutta 17 november 2014 at 15:38 #

  I’ve been happy following your success. It’s obvious you very work hard for your blog (and have loads of talent!) so it’s no wonder brands want to work with you. And I’m very glad they do, because I can continue to enjoy the beauty you present to us and you can make a living for your family. I don’t think there’s any shame in supporting your family by something you love doing. Bloggers don’t need to be struggling artists to be “real” or authentic (like I don’t think artists should be either).

 15. Ingrid 20 november 2014 at 08:56 #

  Ik volg jouw/jullie blog nu al een tijdje en word iedere keer weer blij als ik een nieuwe post zie. Vind het erg leuk om naast allerlei nieuwe producten ook een stukje van jullie leven te zien dat maakthet heerlijk persoonlijk en een fijne ontspanning. Mijn vriend houd niet zo van kleur dus thuis met name natuurlijke tinten, maar als ik even behoefte heb aan een beetje kleur hoef ik maar naar je blog te gaan, werkt ideaal! Hoop dat je kracht put uit dezeen alle andere lieve berichten, want gelukkig zijn er veel meer mensen blij met deze leuke blog dan andersom. Liefs @ ingza91

 16. Marije 20 november 2014 at 22:45 #

  Nicht ärgern, nur wundern

 17. Suzanne 24 november 2014 at 20:40 #

  ik herken het heel erg wat je schrijft (al geloof ik dat ik gelukkig heel veel lezers heb die mij vertrouwen) en heb op mijn behind the blog pagina ook regelmatig dit soort stukken geschreven. trek je er niets van aan, omdat je goede redenen hebt om dat niet te doen (die heb je hierboven opgeschreven. ik moet wel zeggen dat ik best snap dat lezeres het jammer vinden dat er bijna geen 0% commerciële blogs meer zijn (die wel kwalitatief goed zijn). ik zou soms ook wel eens willen dat er een 0% commercieel tijdschrift zou zijn dat wel erg leuk is. maar ja, dat kan nou eenmaal niet.

 18. DeniseM 24 november 2014 at 21:08 #

  Ik kende je blog nog niet maar kwam hier net door blogpraat. Mooi gezegd! Ik ben het met je eens! Ik blog al meer dan 11 jaar, waarvan 8 op VrouwOnline, 3 x pw, wat ik de laatste tijd steeds moeilijker haal. Omdat ik van het schrijven moet leven inmiddels en blogs inderdaad veel meer tijd kosten dan mensen denken. Als het schrijfwerk af is ben je nog regelmatig een uur bezig met foto’s, met SEO e.d. en met delen op sociaal media.
  Het is super leuk (daarom doe ik het ook) maar na jaren er heel weinig mee verdiend te hebben kijk ik voor mijn nieuwe blog nu ook naar mogelijkheden iets bij te verdienen, en echt alleen maar wat past bij mij en mijn blog (en denk ik ook bij mijn lezers).
  Succes verder hoor!

 19. Marloes De Vries 26 november 2014 at 10:59 #

  Een week geleden schreef ik een soortgelijk iets: ik stond met naam en toenaam in een grote Nederlandse gids waarin dingen werden gezegd die niet waar waren. Mijn vriend zei daarop: “hoge bomen vangen veel wind”.
  Ik merk dat hoe meer ik naar buiten treed met mijn werk, hoe meer kritiek ik krijg. Natuurlijk krijg ik voornamelijk goede reacties, maar de negatieve reacties doen pijn, vooral als je je hart en ziel in je werk steekt.
  Wat ik nog niet erg goed begrijp is waarom mensen het nodig vinden om je neer te halen. Waarom kunnen ze je gewoon niet negeren en doorlopen?
  Op de basisschool werd ik gepest, vier jaar lang. Ik kon beter tekenen dan de pestkop en daarom moest ik een toontje lager zingen. In 20 jaar is er helaas niet veel veranderd, er zijn nog steeds mensen die door hun jaloezie verblind zijn. Maar weet wel dat het nooit een persoonlijk aanvallen is, maar een aanval voortkomend uit hun eigen onzekerheid en onvermogen om te doen wat ze willen doen en daarmee succesvol te zijn.

  Ik bewonder hoe je dingen doet en laat je niet neerhalen. En als mensen dat wel doen: sta weer op en ga door. Survival of the fittest 😉 Ik wens je al het beste toe, veel succes, veel geluk en meer goeds!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.