Paddenstoelenragout

vegetarische paddenstoelenragout, door zilverblauw.nl

Allereerst dank voor al jullie lieve woorden, harten-onder-de-riem, inzichten en kritische noten op mijn vorige post, wat fijn om te lezen hoe jullie erover denken. Ondanks mijn chips-zaterdagavond had ik een fijn weekend: ik mocht de liefde fotograferen tussen Ilaria, Alberto en hun nog ongeboren baby (hopelijk kan ik daar later deze week wat van laten zien) en op zondag kwamen een paar van mijn beste vrienden langs. Diezelfde vrienden heb ik dit jaar uitgenodigd voor tweede kerstdag. Mijn plan in om dan allerlei verschillende stoofpot-achtige gerechten te gaan maken. Dit recept voor paddenstoelenragout, wat ik vorige week maakte, is één van de recepten die zeker op het menu komen. Dit recept is vegetarisch en ik denk dat het zelfs veganistisch kan, als je de boter vervangt door plantaardige margarine of kokosolie.

Paddenstoelenragout
Nodig: 50 gram boter, 50 gram bloem, 1 blokje groentebouillon, scheutje witte wijn, beetje boter of olie, 1 gesnipperde ui, 400 gram gemengde paddenstoelen, (in stukken) bosje peterselie, half pakje plantaardige room.

Doen: smelt de boter en voeg steeds in kleine beetjes de bloem toe. Voeg daarna in kleine scheutjes de witte wijn toe en vervolgens (ook in scheutjes) een halve liter heet water en het (eventueel verkruimelde) bouillonblokje. Blijf goed roeren zodat er een ‘papje’ ontstaat, zonder klontjes. Bak ondertussen in een andere pan de ui goudbruin, bak vervolgens de paddenstoelen even mee. Voeg de peterselie toe. Schep alles bij elkaar, voeg de plantaardige room toe, roer even goed door en breng op smaak met zout en peper. Lekker met brood, rijst of aardappels. Smakelijk!

vegetarische paddenstoelenragout, door zilverblauw.nl

First of all, thanks for all your sweet, encouraging and sometimes critical comments on my previous post, I’ve read them all and they give me strength. Despite of the sort-of-negativity here, I had a good weekend. Ilaria asked me take some pictures of her, her husband Alberto and their unborn baby. During the photoshoot, I could almost touch the love they feel for each other, it was magical. Hope to show you some pictures of the shoot later this week. I also had diner with friends, the same friends I invited for an informal Christmas diner at our place this year. I’m planning to make different sorts of stews and ragouts, so last week I made this one with mushrooms as a test and quite liked it. Here’s the recipe. I used butter, so this version is vegetarian, but I think the butter could be replaced by cocos oil for a vegan version. 

Mushroom ragout
You need: 50 gr. butter, 50 gr. flour, 1 vegetable bouillon cube, dash of white wine, 1 tablespoon oil, 1 onion (chopped), 400 gr. mixed mushrooms (chopped), parley to taste, salt & pepper, 125 ml. soya cream.  

To do: Start by melting the butter in a pan to make a roux. When the butter melts and turns frothy, stir in the flour, little by little. You can use either a wooden spoon or a whisk. When all the flour is absorbed and a thick paste is forming, start adding the wine, the bouillon cube and 500 ml of water, also in small amounts at a time. In the meantime, heat the oil in a skillet. Add the onion and bake until tender. Add the mushrooms. Cover and cook over moderate heat, stirring, until mushrooms are tender and starting to brown, about 7 minutes. Transfer to the roux. Add the parsley, the soya cream and salt & pepper to taste. Stir for a couple of minutes. Serve with bread, rice of potatoes. Bon appétit!

, ,

15 Responses to Paddenstoelenragout

 1. Ageeth 10 november 2014 at 19:16 #

  Goed idee voor de Kerst. Betekent dat het niet al te druk in de keuken is. Geen klotsende oksels omdat er van alles op het laatste moment (af)gemaakt moet worden.

 2. Ruth 10 november 2014 at 19:29 #

  Dat ziet er heerlijk uit! En de babybuikenfoto’s zou ik inderdaad graag zien. Dat is altijd zoiets magisch… en ook heel leuk om te mogen doen…

 3. Zoutepopcorn 10 november 2014 at 20:19 #

  Mmmmm, dat ziet er heerlijk uit.
  Fijn vooruitzicht, kerst met vrienden vieren.

 4. Nelleke 10 november 2014 at 21:25 #

  Heerlijk, lijkt me heerlijk met eigen gebakken brood bij een vuurtje in de tuin. Ik zie het zo voor me, heb er nu al zin in.

 5. Carla Vaesen 10 november 2014 at 22:26 #

  Ga het receptje zo meteen opslaan en de benodigdheden op mijn boodschappenlijstje zetten zodat ik dat in’t weekend kan klaar maken.Dank je wel om het te delen!!

 6. liesbeth 11 november 2014 at 08:08 #

  ik heb een paddestoelengekke man, dus jaa, die gaan we maken!

 7. Doris 11 november 2014 at 09:03 #

  Ziet er heerlijk uit. En dat is een puur compliment, want om zo’n gerecht er lekker uit te laten zien op een foto, dat is een talent in zichzelf!

  (Ook de beschrijving leest lekker, dat doet er niet aan af.)

 8. julia von my home is my horst.de 11 november 2014 at 11:13 #

  nice pictures!!! thanks for that!!

 9. Marloes Thuis 11 november 2014 at 11:43 #

  Oh, dat ziet er goed uit! Eet smakelijk allemaal XxX

 10. Claudia 11 november 2014 at 11:52 #

  Oh wat ziet dat er lekker en gezellig uit! Jammie!

 11. Stéphanie | Expeditie Aardbol 11 november 2014 at 11:54 #

  Dit ziet er echt fantastisch uit. Heerlijk!

 12. Gras_vd_Buren 11 november 2014 at 16:14 #

  Wat ziet dit er super goed uit. Ga ik zeker een keer maken. Benieuwd naar hou de foto’s zijn geworden 🙂

 13. Marielle 25 november 2014 at 08:37 #

  Lijkt me heerlijk! Net een boodschappenlijstje gemaakt. Ik ga het recept morgen maken! Thanks voor het delen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Budget maaltijden - 22 februari 2016

  […] Wraps met mais en tonijn Soep en salade Gele paprikasoep Pizza van bladerdeeg Bietensoep Pasta met zalm en spinazie Paddenstoelenragout […]

 2. Weekmenu februari 2015 – Le petit requin - 11 juli 2017

  […] 7: Paddenstoelenragout met rijst (ik wijd het aan de vermoeidheid na drie uur rijden van de Vogezen naar huis, maar i.p.v. het beetje citroen dat ik wilde toevoegen, kapte ik er het hele glas geperst citroensap in, waardoor het nogal zuur smaakte. Desondanks komt dit zeker nog wel eens op tafel, maar dan dus zonder of met een klein beetje citroen) […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.