Jane de Liefste

In de herfst van 2018 kwam ik samen met onze jongste zoon Mus terug van een weekendje in een vakantiepark. Toen we de auto aan het uitladen waren op onze oprit, hoorden we haar voor het eerst. Een klein poesje, miauwend in de struiken tegenover ons huis. We liepen naar haar toe en praatten tegen haar. Ze was bang en rende weg.
De volgende dag zagen we haar in de tuin. Ze was mager, had duidelijk honger. We zetten een schoteltje voer neer. Pas toen we op een paar meter afstand waren, durfde ze het op te eten. Haar stemmetje viel op: hoog, zacht, smekend. Wat was ze klein!
Het voeren werd een ritueel en het poesje, dat we later Jane zouden noemen, zocht ons steeds vaker op. Soms miauwde ze onder ons slaapkamerraam als ze hoorde dat we daar waren, met haar hoge, herkenbare miauwtje. Dan ging ik uit bed om haar te voeren. Na een tijdje vertrouwde ze ons zo dat we haar mochten aaien. Dat vond ze fantastisch en ze begon meteen héél hard te spinnen.

Dat het niet goed met haar ging, hadden we toen al gezien. Dat ze geen thuis had ook. Ik herinner me dat ik op een koude novemberochtend buiten kwam en haar zag zitten tegen de gevel van ons huis, in een hoopje bladeren. Ze rilde. Op dat moment besloten we te proberen om haar te vangen. Zieke poezen horen niet in de kou tegen een gevel.
Het was niet makkelijk om haar te vangen. Ze vertrouwde ons, maar had duidelijk lang op straat geleefd dus wilde niet worden opgetild. Uiteindelijk lukte het me om haar te pakken te krijgen. Ik zette haar op een oude deken in onze studio, waar ze de tijd kreeg om bij te komen. Ze sliep, at, liet zich aaien en leek dolgelukkig. Bij de dierenarts bleek dat ze, naast niesziekte en een longontsteking waarvoor ze antibiotica kreeg, geen chip had en op onze oproepen op social media en melding bij Amivedi kwam geen respons. Jane leek van niemand, maar ontwikkelde zich binnen een paar dagen tot de perfecte huiskat: vriendelijk, aanhankelijk, sociaal. Ze heeft niet één keer buiten de bak geplast of gepoept, nooit gekrabd of iets stukgemaakt. Jane was alleen maar lief. Hele avonden lag ze op schoot te spinnen, terwijl ze je intens aankeek en zo nu en dan haar ogen dichtkneep. Ze was zo dankbaar.

Met onze siamees Pjoes ging het vanaf het begin verbazingwekkend goed. Dat was geen wonder, want Jane zette een charme-offensief in waar je u tegen zegt. Ook voor Pjoes was ze extreem lief. En zo kwam het dat onze eigenwijze, verwaande siamees en dat kleine straatpoesje beste vrienden werden. Ze sliepen samen, wasten elkaar en waren onafscheidelijk. Na overleg besloten we Jane, die tot dat moment ‘poesje’ heette, te vernoemen naar een van de hoofdpersonen uit de Netflixserie ‘Stranger Things’, een meisje met bovennatuurlijke krachten. Dat paste bij wel haar. Er volgden maanden vol knuffelen, op schoot liggen en verwennerij. Jane hoorde helemaal bij ons gezin, iedereen was dol op haar.

Helaas is dit geen verhaal met een goed einde, nou ja, tenminste niet voor ons. Voor Jane is het verhaal denk ik, hoop ik, wél goed geëindigd. Nadat we anderhalf jaar voor haar hebben mogen zorgen, haar zoveel warmte, liefde en eten gaven als ze wilde, bleek ze een snelgroeiende, agressieve tumor te hebben in haar buikje. Toen ze stopte met eten wisten we dat het mis was, en eenmaal bij de dierenarts was het al te laat. Ze had pijn, die ze waarschijnlijk al een tijd had gedragen zonder het te laten zien. Dezelfde dag is de dierenarts bij ons thuis gekomen en is Jane op mijn schoot vredig ingeslapen. We waren allemaal bij haar en de kinderen aaiden haar. We zijn er allemaal erg verdrietig van, omdat we zoveel van haar hielden en we dolgraag nog langer van haar hadden willen genieten. Maar om met Rowwèn Heze’s Jack Poels te spreken: ‘soms is het beter iets moois te verliezen. Beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad’.

Jane heeft op Instagram haar eigen ‘highlight’, een verzamelfilmpje met haar verhaal vanaf het begin dat we haar vonden. Als je naar mijn profiel gaat, kun je het bekijken.

, , ,

32 Responses to Jane de Liefste

 1. Thyra 15 maart 2020 at 18:39 #

  Ach wat verdrietig. En wat fijn dat ze het bij jullie zo goed had. Sterkte <3

 2. Karlijn 15 maart 2020 at 18:42 #

  He nee wat shit dit. Maar wat hebben jullie haar een mega fijn thuis gegeven. X

 3. Imke 15 maart 2020 at 19:09 #

  Zo verdrietig… en zo mooi hoe jullie haar hebben opgevangen en ze nu een plekje in jullie hart heeft. Zonde dat ze er niet langer was. Sterkte nu!

 4. Lonneke 15 maart 2020 at 19:10 #

  Ooh wat verdrietig zeg, heel veel sterkte!

 5. Winnie 15 maart 2020 at 19:10 #

  Wat vreselijk voor jullie en die lieve mooie meid.. veel sterkte! Liefs Winnie

 6. Jona 15 maart 2020 at 19:10 #

  Wat bijzonder dat ze bij jullie mocht kom3n en jullie intens van elkaar hebben genoten.

 7. R. 15 maart 2020 at 19:13 #

  Ach wat sneu… sterkte voor jullie allemaal, ze heeft maar mooi een goed en fijn plekje bij jullie gehad

 8. Christianne 15 maart 2020 at 19:16 #

  Ach wat een gemis! Ik ben zo blij dat ze jullie heeft gevonden en zo’n mooie tijd met jullie heeft kunnen hebben. Hartverwarmend. Veel sterkte gewenst!

 9. Laura 15 maart 2020 at 19:20 #

  Ach wat een verdrietig nieuws zeg! Ik wens jullie heel veel sterkte! Ik heb ontzettend genoten van alle berichten over Jane en ik vind het super lief hoe jullie haar hebben laten opbloeien, ze heeft het goed gehad! ?

 10. Makien Verkroost 15 maart 2020 at 19:23 #

  Oh, ik moet er gewoon van huilen… Ze had een mooi leven bij jullie, dat spat van de foto’s af! Maar zo’n besluit nemen en je huisdier moeten laten gaan, blijft natuurlijk zwaar en kut 🙁 Heel veel sterkte de aankomende tijd <3

 11. Marja 15 maart 2020 at 19:27 #

  Wat een verdrietig nieuws
  Maar wat heeft hij geboft dat hij jullie tegen kwam Wens jullie heel veel sterkte!!

 12. Wilma 15 maart 2020 at 19:31 #

  Lieve Anki en familie,

  Ik genoot van jullie liefde voor Jane en was altijd extra gefocust als je berichten en foto’s over Jane ging.
  Wat fijn dat ze haar laatste tijd bij zo’n lieve familie werd opgevangen en liefdevol verzorgd.
  Wens jullie sterkte toe met het missen van deze schat .
  En zij heeft jullie blijkbaar uitgekozen om haar laatste tijd van haar leven te wonen.

  Liefs, Wilma

 13. Jesuishert 15 maart 2020 at 19:34 #

  Kus voor jullie

 14. Sandra 15 maart 2020 at 19:34 #

  Wat een verdrietig nieuws! Maar zoals je zelf al zegt jullie (inclusief malle Pjoes) hebben haar wel een heel fijn en warm (t)huis gegeven. Dag lieve Jane… ❤️

 15. Iris Vank 15 maart 2020 at 19:36 #

  Oh ik weet de avond nog dat jullie haar in de studio hebben opgevangen.. wat een ontzettend lief beest. De wereld heeft wat zachtheid verloren. ♥️

 16. marjet 15 maart 2020 at 19:48 #

  ach….dat is heel naar voor jullie. heel veel strekte

 17. Judith 15 maart 2020 at 19:57 #

  Ochhhhhh wat verdrietig voor jullie allemaal ? Wat heeft ze een geluk gehad zo’n mooie tijd bij jullie te hebben gehad en jullie met haar. Veel liefs, ook voor Pjoes…. snapt hij het?

 18. Esther Cuppen 15 maart 2020 at 20:02 #

  Oh wat verschrikkelijk verdrietig. Jane was, voor zover ik heb kunnen volgen :), enorm geliefd door jullie. Ze was heel blij om bij jullie te zijn, dat was wel duidelijk. Ik wens jullie heel, heel veel sterkte met dit grote gemis.

 19. Linda 15 maart 2020 at 20:05 #

  Heel veel sterkte met het verlies van Jane, verdrietig dat jullie haar nu zijn kwijtgeraakt. En wel mooi voor Jane dat ze nog zo’n mooie tijd bij jullie heeft gehad

 20. Wout 15 maart 2020 at 20:41 #

  Mooi geschreven!
  Heel veel sterkte!

 21. Mieke Goovaerts 15 maart 2020 at 20:52 #

  Wat een mooi verhaal met spijtig genoeg geen mooi einde maar Jane heeft wel al de liefde van de wereld gekregen van jullie. Veel sterkte ❤️

 22. Marjoleine 15 maart 2020 at 21:09 #

  Ah Jane <3 Ik zag haar vaak voorbijkomen op je Instagram en vond haar zó lief. Wat een gemis zal het zijn, maar wat heeft ze het geweldig gehad bij jullie!

 23. Sandra 15 maart 2020 at 22:38 #

  Wat verdrietig en wat zal ze gemist worden, die lieve poes Jane.

 24. Fréderique 15 maart 2020 at 22:45 #

  Ach wat verdrietig! Lieve Jane. Ik denk dat ik vanuit alle volgers spreek dat ook wij haar zullen missen. Veel sterkte met dit verlies.

 25. Bryon 15 maart 2020 at 23:32 #

  Erg verdrietig. Veel sterkte voor jullie!

 26. Am 16 maart 2020 at 01:57 #

  Wat mooi geschreven en wat een gemis! Lief dat jullie dit voor haar hebben betekend. Je ziet aan alles hoe fijn ze het had. En jullie hebben de goede keuze gemaakt door haar vredig te laten inslapen. Dat was vast niet makkelijk, maar het enige juiste. Heel veel sterkte!

 27. Marleen 16 maart 2020 at 07:27 #

  Heel veel sterkte voor jullie ❤️

 28. Birgitt 16 maart 2020 at 08:55 #

  Ach jeetje. De tranen lopen over mijn wangen. Wat verdrietig maar ook zo fijn en mooi dat ze bij jullie een fijn en warm thuis heeft gehad. Heel veel sterkte ?

 29. maud albers 16 maart 2020 at 10:10 #

  zo verdrietig dit…zit echt te huilden terwijl ik het lees… wat fijn dat ze haar leven bij jullie heeft mogen afsluiten, en op zo’n mooie manier. heel veel sterkte voor jullie, ik weet dat afscheid nemen van een huisdier zoveel pijn doet xxxx

 30. Rachel Kromdijk 16 maart 2020 at 13:49 #

  ahw wat mega verdrietig, altijd zag ik haar voorbij komen op je instagram.. jullie zullen haar wel enorm gaan missen

 31. Yvonne 21 maart 2020 at 11:56 #

  Oh wat een gemis. Van harte gecondoleerd, Jane heeft nog een mooi poezen leven gehad en neemt dat vast met haar mee. Veel liefs x

 32. Villasappho 6 april 2020 at 15:22 #

  Ocherm, wat een naar einde voor jullie. Maar ze heeft nog een fijn leven gehad toen ze bij jullie kwam. Prachtige foto’s ook.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.