Verbouwingsupdate: vette tegenslag

verbouwen

(English below)

Het is al even geleden dat ik een verbouwingsupdate plaatste, en dat is niet voor niets. Om eerlijk te zijn zit het even behoorlijk tegen de afgelopen weken. Dat begon allemaal met de badkamer.

Ons oude huis heeft een houten verdiepingsvloer. Toen we het huis bezichtigden, was er een lekkage in de badkamer op de eerste verdieping. Die lekkage zou opgelost worden voordat we het huis definitief kochten. En inderdaad, toen we de sleutel kregen leek alles netjes in orde. We waren dan ook niet van plan om de badkamer op korte termijn aan te pakken. Dat paste niet in ons budget en de badkamer was, hoewel niet onze stijl, prima (zie hier, hier, hier en hier foto’s van de badkamer zoals die er destijds uitzag*).

Al snel nadat we met de verbouwing van de benedenverdieping begonnen, verzakte de badkamer. In eerste instantie dachten we dat dat door ons kwam. We waren immers muren aan het doorbreken en dan is het normaal dat een huis zich opnieuw moet ‘zetten’. Maar het verzakken nam extreme vormen aan: muren scheurden in z’n geheel door, er ontstonden grote kieren tussen het tegelwerk en we hadden opnieuw een lekkage. Er was iets grondig mis.

verbouwen

Om een veel te lang verhaal kort te maken: de badkamer is constructief nooit in orde geweest. Er was onder andere een stenen muur recht op de planken van de houten verdiepingsvloer gezet (niet eens op een balk, nee, op de planken, zie hierboven op de foto), zonder eerst een goede ondergrond te creëren. Tijdens de eerdere lekkage is er water van de badkamer onder die muur gelopen. Dat heeft daar maanden (jaren?) de tijd gehad om een rottingsproces te veroorzaken, met als resultaat dat een deel van de houten verdiepingsvloer volledig is doorgerot en dus kon verzakken. Een deel van de muur had al geen ondergrond meer en zweefde op het rotte hout.
Om dit op te lossen, moet de volledige badkamer gesloopt, de houten verdiepingsvloer hersteld en de hele boel opnieuw opgebouwd worden. Als we dit nu niet hadden ontdekt, was de kans groot geweest dat die muur binnen nu en enkele maanden of jaren zó door de houten planken naar beneden was gekomen. Met ons, onze kinderen en onze rotsiamees erbij. Of op onze hoofden, als we beneden hadden gezeten.

verbouwen

Tja, dat heet dan dus met recht een verborgen gebrek. Het is frustrerend om te ontdekken hoe weinig je daar als koper mee kan. Voor je het weet raak je verstrikt in een bureaucratisch proces waar je op z’n zachtst gezegd niet blij van wordt.

Het goede nieuws is dat Casper’s broer Miel, de man die alles kan, ons nu helpt met het opnieuw opbouwen van de badkamer. Het goede nieuws is ook dat we straks een hele mooie badkamer hebben, met práchtige blauwe tegeltjes. Maar het beste nieuws is dat we de komende jaren rustig in onze woonkamer kunnen zitten zonder bang te hoeven zijn dat we een muur op ons hoofd krijgen. En dat is ook wat waard, niet?

Until a couple of weeks ago, I pretty much enjoyed the process of our renovation. Of course it is a lot of work, but I love to see our ideas come to life and to give this old house the TLC it deserves. Unfortunately, we had to deal with a major setback: we discovered grave mistakes in the construction of our bathroom, located on the first floor. We discovered a brick wall that was build straight on the wooden flooring. After a water leak a couple of years ago, the flooring underneath the brick wall started to rot, up until the point where a part of the brick wall is now floating, waiting to collapse. I must admit that the idea of a brick wall coming down from our ceiling isn’t exactly comforting.
Long story short: we need to tear down the entire bathroom to fix the first floor and rebuild everything. The good news is that Casper’s brother Miel is helping us in a great way, and some more good news is that we’ll have a brand new, shiny bathroom after the renovation. But the best news is probably that we won’t die from being crushed by a wall coming down from our ceiling, don’t you think?

*De foto’s zijn niet door mij gemaakt maar linken blind naar de advertentie van ons huis op Funda. Als de advertentie daar verdwijnt, verdwijnen de links hier ook.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

, , ,

11 Responses to Verbouwingsupdate: vette tegenslag

 1. Dingen Die Fijn Zijn 13 juni 2018 at 15:25 #

  wow, hoe erg! sterkte!

 2. Eva 13 juni 2018 at 16:48 #

  Wat een tegenslag maar inderdaad ontzettend prettig dat je nu de kans op een grote ramp misloopt.. Veel succes!

 3. Dorine 13 juni 2018 at 18:34 #

  Oh wat een eng idee wat er had kunnen gebeuren. Dat voorkomen is je alles waard. Maar wat een extra werk direct! Succes of sterkte;-)

 4. Meriam 13 juni 2018 at 19:01 #

  Flinke tegenvaller, maar gelukkig op tijd ontdekt om forse ongelukken te voorkomen. Heb er vertrouwen in dat het heel mooi gaat worden. Succes:-)

 5. Sandra 13 juni 2018 at 21:32 #

  Wat een enorme tegenslag en ook best een eng idee dat die muur zo door de vloer zou kunnen zakken. Maar straks wel een badkamer in jullie smaak. Sterkte met verder (ver)bouwen.

 6. Sofie 13 juni 2018 at 21:48 #

  Pfff dat is kak.
  Altijd verborgen gebreken natuurlijk als je een huis koopt. Maar ja dat is een magere troost natuurlijk.

 7. Makien 13 juni 2018 at 22:43 #

  Oh, de horror! Ik hoop vanaf nu alleen maar meevallers voor jullie <3

 8. Alet 14 juni 2018 at 06:14 #

  Dat is inderdaad een hele tegenvaller ! Lijkt me flink schrikken. Gelukkig is het nu dan wel allemaal in orde!

 9. Aukje 14 juni 2018 at 12:47 #

  Pfff, wat een akelig idee en maar goed dat jullie dit nu ontdekken. Maar wat een grote tegenvaller, dat is echt heel erg balen en dat is nog zacht uitgedrukt.

 10. Jennifer 14 juni 2018 at 15:02 #

  Pfff wat een ellende. Hopelijk komen er geen tegenvallers meer

 11. Daisy 21 juni 2018 at 15:10 #

  oh no 😮 wat een tegenvaller! Maar later, en dan bedoel ik ook echt later (over minimaal 5 jaar) kun je hierom lachen. Hopelijk komen er niet meer zulke grote tegenvallers, wat een ellende. Gelukkig is het nu in orde en komt het allemaal goed :).

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.