Boze kinderen

boze kinderen, zilverblauw.nl

Mus, augustus 2016

Gezichten die echte emoties laten zien vind ik veel interessanter op foto’s dan geposeerde gezichten met een neplach. Het toppunt van onecht kregen we net voor de zomervakantie te zien en kwam van de schoolfotograaf*, die Wolf had gevraagd om voor de foto quasi-stoer zijn duim omhoog te steken. Op zijn gezicht een neplach, in zijn ogen een soort mengeling van ongeloof, tegenzin en weerstand. Mus, wat jonger en makkelijker te sturen, stond krampachtig met zijn armen over elkaar en leek net een gorilla die zijn tanden liet zien: een reactie op het ‘cheese’ van de fotograaf.

In 2012, toen Wolf ongeveer net zou oud was als Mus nu, maakte ik de foto hieronder van hem. ‘Kijk maar zoals je wilt’, zei ik. Het is nog steeds een van mijn favorieten en ook afgebeeld in ‘Shoot!’. Vanochtend zag ik mijn kans schoon en schoot ik bovenstaand portret van Mus, teleurgesteld omdat de poes niet bij hem op schoot wilde.

Zodra ik mijn kinderen denk te kunnen sturen voor foto’s, gaat het mis. Beter stuur ik mezelf als fotograaf, door flexibel te zijn, de camera altijd bij de hand te hebben en vooral niet teveel druk op de kinderen te leggen. Ik vind ze namelijk het mooist als ze zichzelf zijn, mijn kinderen. Zelfs, of eigenlijk júist als ze boos zijn.

boze kinderen, zilverblauw.nl

Wolf, augustus 2012

* Respect voor schoolfotografen, dat lijkt me een heel moeilijk beroep. Knap als het je lukt om in zo’n setting een echte, mooie foto van een kind te maken.

, , , ,

8 Responses to Boze kinderen

 1. Luna 11 augustus 2016 at 11:25 #

  Mooie post. Mooie kinderen.

 2. Antoinette 11 augustus 2016 at 22:45 #

  Prachtige foto van Mus!! Die van Wolf blijft idd zo mooi ook! Ik moet lachen om jouw schoolfotograaf verhaal. Ik was op school het hulpje van de schoolfotograaf dit jaar. Er waren een broer en zusje die heel chaggereinig keken. Ze waren niet aan het lachen te krijgen wat de fotograaf ook deed om ze aan het lachen te krijgen. Ik vond het geweldig maar durfde niet te roepen “niks meer aan doen”! Als beloning voor mijn hulp kreeg ik een vergroting van de jongens. Mijn moeder was er blij mee 😉

 3. Ruth 12 augustus 2016 at 10:47 #

  Wat heerlijk en wat waardevol! <3

 4. Barbara Ede van 13 augustus 2016 at 16:35 #

  Pracht-tig Anki!

 5. gras vd buren 14 augustus 2016 at 23:17 #

  Prachtige foto’s en een echte Anki-blogpost <3
  Mooi, eerlijk en met passie omschreven.

  Mickey

 6. Lottes Anekdotes 15 augustus 2016 at 16:47 #

  Wat heb jouw kinderen mooie ogen!

 7. Kleine Prinses 18 augustus 2016 at 17:18 #

  prachtige kids!

 8. Caroline 6 september 2016 at 14:30 #

  Maas zijn schoolfoto was RUK! De groepsfoto daarentegen too cute. Wat mij betreft mag jij komende keer de fotograaf zijn op de school. Bij mijn zus in Oslo was het heel anders. Op de peuterspeelzaal was een fotograaf de hele week aanwezig om de kinderen in hun eigen tempo te fotograferen. Daardoor veel echtere foto’s. Waarschijnlijk ook andere budgetten….

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.