Garnalen vangen

zelf garnalenkroketten maken1

zelf garnalenkroketten maken3

Het heeft even geduurd voor ik deze post met jullie kon delen: ik maakte de foto’s in de nazomer van vorig jaar, daarna kwam een hele drukke periode waarin ik geen tijd vond voor dit bericht en voor ik het wist was het winter. En een post over zelf garnalen vangen in de winter is een beetje raar. Met het goede weer van afgelopen week durf ik me wel weer te wagen aan een zomerbericht, bij deze dus!

Ik heb jullie al wel eens verteld dat wij, als vegetariërs, gezegend zijn met een echte carnivoor als kind. Wolf houdt enorm van vlees. Één van de dingen die hij al heel lang wilde doen, was zelf garnalen vangen en er daarna garnalenkroketten van maken. Dat vonden wij eigenlijk best een educatief project. Ik vind dat wij mensen soms te weinig nadenken over de oorsprong van ons voedsel. Dat die hamburger echt ooit een koe was. Dit leek ons een mooie kans om Wolf bewust(er) te maken van wat het nou eigenlijk is, zo’n garnaal, hoe je ze vangt, klaarmaakt en uiteindelijk opeet.

zelf garnalenkroketten maken6

Als het eb is, stikt het van de garnalen aan het strand in Zeeland. Garnalen kun je het beste vangen met een garnalennet, wat je aan de Nederlandse kust op veel plekken kan kopen. Je ‘schraapt’ er als het ware mee over de bodem. Als je wacht tot het eb is, zitten de kleine ‘plasjes’, of ‘muitjes’ zoals die ondiepe watertjes officieel heten, vól met garnalen. En krabben, maar die lieten we allemaal weer vrij.

zelf garnalenkroketten maken

Shrimp croquettes are a Dutch delicacy, Wolf absolutely loves them. With two veggies (we sometimes eat fish, not to often) as parents, we thought it would be a cool educational project to make shrimp croquettes from scratch, catch our own shrimp included. It was a creepy but fun experience and I truly believe Wolf learned a lot from doing it. And to be honest: we never had better croquettes ever. 

zelf garnalenkroketten maken2

zelf garnalenkroketten maken5

Dit was een deel van onze opbrengst na een uurtje vangen. We kookten de garnalen (vond ik best zielig en Wolf vooral heel indrukwekkend) en pelden ze daarna aan de hand van een You-Tube filmpje. Het pellen was eigenlijk het meeste werk. Hoe langer we er mee bezig waren, hoe meer ik aan deze reclame moest denken.

zelf garnalenkroketten maken7

De kroketten maakten we aan de hand van dit filmpje van Rudolph van Veen, het was helemaal niet zo moeilijk als we dachten.

zelf garnalenkroketten maken4

En eerlijk is eerlijk: de kroketten waren misschien wel de lekkerste die we ooit op hebben. Wolf vond het fantastisch om te doen en wil dit jaar weer. Fijne vrijdag!

, , ,

18 Responses to Garnalen vangen

 1. Jennifer 23 mei 2014 at 12:39 #

  Leuk verslagje om te lezen, en mooie foto’s zoals altijd 🙂

 2. Mireille 23 mei 2014 at 13:03 #

  Ja man lekker verse garnalenkroketten!. Alleen dat pellen inderdaad. Ik heb altijd dagen erna nog last van kramp in m’n vingers. Ik kom van de zomer wel gezellig helpen pellen. Laten we A de kroketten rollen! 🙂

 3. pieke 23 mei 2014 at 13:15 #

  geweldig!
  vroeger kwam mijn oma elke woensdagmiddag bij ons en ze had altijd een pondje garnalen mee die ze ter plekke pelde. heerlijk!

 4. an 23 mei 2014 at 13:19 #

  die kroketten zien er heerlijk uit … en wat een fantastische activiteit! Dat zet ik op mijn lijstje om ook eens te doen!

 5. Ingrid 23 mei 2014 at 14:02 #

  Hmmmm… Lekker… En wees er maar zeker van, zelfgemaakt zijn ze tien keer gezonder dan die je in de winkel koopt…

 6. Liesbeth 23 mei 2014 at 14:36 #

  Klinkt heerlijk. We deden het als kind ook wel eens. Maar dan in België. De vangst was meestal niet zo groot en wat er dan overschoot na koken en pellen, was zo’n zielig klein hoopje :-). Maar wel lekker. Dat wel!

 7. Liesje 23 mei 2014 at 15:41 #

  Wat een droom voor kleine jongetjes ( en meisjes ) om zelf garnaaltjes te vangen en er daarna mee te kokkerellen! Wij gingen als kind altijd mosselen vangen op de pier in Ijmuiden, ook zoiets…
  Nu ben ik zelf niet zo’n mossel-fan, maar voor garnalen kun je me desnoods middenin de nacht wakker maken. Eer dat ik ze lustte was ik geen kind meer en durfde ik zo in mijn up niet meer zo goed voor mezelf te vangen.
  Maar nu met Thirza, die zo’n beetje alles eet of probeert, klinkt jouw garnalen-vang-avontuur als een grandioos plan om over een jaartje ook hier te doen. Heerlijk!

  Zeker weer doen dit jaar!!

 8. Liesje 23 mei 2014 at 15:42 #

  In mijn enthousiasme maakte ik er onbewust een heel ander verhaal van… Maar we gingen dus krabben-vangen op de pier, aan touwtjes met een mosseltje… Even rechtzetten 😉

 9. Gertrud 23 mei 2014 at 17:23 #

  Wat een heerlijk verhaal, wij doen ook niets liever dan in vakanties met netjes langs de waterlijn. Ook schelpen zoeken is een terugkomend ritueel. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat de laatste jaren ik vooral degene ben die dit in stand houd.. 😉 De kroketten maken ga ik zeker een x proberen, lijkt me heerlijk.

 10. Lonneke 23 mei 2014 at 20:07 #

  Garnalen vangen…dat hebben wij zoveel gedaan vroeger! Uren bezig (vooral het pellen idd) en 1 belegd toastje als resultaat. Maar heerlijk. Je hebt het prachtig vastgelegd.

 11. Dina 23 mei 2014 at 21:48 #

  Wat een mooie foto’s weer zeg. Op de een of andere manier weet jij alles altijd zo te fotograferen alsof ik er zelf bij ben geweest.

 12. Ellen 23 mei 2014 at 23:08 #

  zielig… jah en inderdaad als ik vlees eet denk ik ook niet na over de oorsprong althans.. ik wil dat niet want dan smaakt het niet meer… Super zoals jullie Wolf ermee laten kennis maken 🙂

 13. Anna 24 mei 2014 at 01:24 #

  Dat is nog eens eerlijk eten 🙂 En lang leve de filmpjes, ik vind het nog steeds zo’n luxe om al die masterclasses gewoon thuis te kunnen volgen!

 14. Eva 24 mei 2014 at 10:27 #

  Wat goed dat jullie dat doen! Ik merk dat ik inderdaad nogal wat achterstallige kennis miste vroeger over het hoe en waar waar eten vandaan kwam, vind het erg mooi dat daar de laatste jaren steeds meer besef en bewustzijn omheen is gegroeid.
  Plus daarbij is het volgens mij een bijzonder leuk uitje van een warme zomerdag!

 15. tessa 26 mei 2014 at 14:24 #

  wat een mooi project om samen met Wolf te doen!
  ziet er heerlijk uit!

 16. Nelleke 29 mei 2014 at 10:50 #

  Mooie post! Ik heb vorig jaar in Normandië op een ochtend de Fransen met camera gevolgd tijdens het garnalen vissen en heb er ook nog steeds geen blog van gemaakt. Ik heb er zoveel mooie foto’s van dat ik het moeilijk kiezen vindt. Ik zal er binnenkort toch eens voor gaan zitten 😉

 17. Juffertje in het Groen 29 mei 2014 at 13:19 #

  Wat een fijne en mooie post! Mijn zoontje keek vorige zomer aan de Belgische kust aandachtig hoe wat grotere jongetjes garnaaltjes vingen met hun netje. Eén jongetje vertelde honderduit over zijn vader die één van de paardenvissers van Oostduinkerke (= erkend door Unesco als immaterieel werelderfgoed) bleek te zijn.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Favoriete bloggers mei - Mamaliefde - 16 maart 2017

  […] Garnalen vangen – Zilverblauw Museumdorp Orvelte – Leuk met kids Dagje uit: Artis – Kidz Blozzy Attractiepark Slagharen – Elise’s Blog Oud Valkeveen – McDid Italia in miniatura in Rimini – SRSCK Middagje Antwerpen – Broterhammen met gele confituur Ouders natuurlijk beurs – Mama anders Naar de Beekse Bergen – Aukje Met de stoomtrein – Kleidorp aan het water De bergen in – Kleidorp aan het water Op pad: Het klauterwoud – glim Dagje Eemhof – Het leven als moeder in een mannengezin Speelgoedmuseum – Gezinsleven Naar het museum – Aukje Sprookjeswonderland – Mamamaai […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.