Kringloopkerstballenkrans

Kerstkrans zelf maken met vintage kerstballen

Omdat 2020 in zo ongeveer alle opzichten een teleurstellend jaar is, besloot ik extra vroeg te beginnen met de kerstversiering. Ik merk dat ik het fijn vind om in deze rare periode bezig te zijn met projecten die wat meer tijd kosten. Ze leiden me af van al het vervelende nieuws. Afgelopen week maakte ik deze kerstkrans. Het is een leuk, simpel en goedkoop project met een mooi resultaat. Daarnaast vond ik het heerlijk om deze herfstvakantie gericht op zoek te gaan naar mooie kerstballen. Bij de meeste kringloopwinkels is de kerstafdeling nu net open, dus er is volop keuze.

Het was mijn streven om alleen tweedehands materialen te gebruiken voor deze DIY. Waarom immers nieuwe, dure dingen kopen als er zoveel tweedehands schatten zijn, die vaak nog goedkoper en beter van kwaliteit zijn ook? De totale kosten van deze krans (diameter ongeveer 60 cm) waren 12 euro en 20 cent. Een tuincentrum had denk ik het tienvoudige gerekend en dan had ik alle lol van het zoeken en maken gemist.

Kerstbalkrans zelf maken

Wil je het ook proberen? Leuk! Dit heb je nodig:

 • een zwemnoodle. Zo’n ding voor in het zwembad. Ik vond die van mij bij een kringloop voor 50 cent.
 • kerstballen. Ik had twee eisen: ze moesten van glas zijn, want dat vind ik mooier, en passen in mijn kleurenpalet van paars-roze-wit-goud-zilver en een beetje lichtblauw. Deze eisen kun je uiteraard loslaten of aanpassen naar wens.
 • Duct tape (had ik nog, te koop bij bouwmarkt).
 • Een lijmpistool en bijbehorende lijm (ik had er al een, Action heeft goedkope mocht je er nog geen hebben)
 • Een lint om de krans op te hangen.

Hoeveelheden: hoewel ik maar gewoon wat heb gedaan qua hoeveelheid kerstballen, heb ik ze even geteld zodat je een idee hebt hoeveel ballen ik gebruikt heb. Ik had ballen in vier maten. Uiteindelijk gebruikte ik 16 grote kerstballen, 68 middelgrote, 30 kleinere en 30 hele kleintjes. Dat lijkt misschien heel veel, maar ik heb ze uiteindelijk bij elkaar gezocht in twee kringloopwinkels. De beste winkels zijn die waar je zakken met ballen kan vullen voor een vaste prijs. Maar over het algemeen zijn gewone kerstballen bij geen enkele kringkoop duur, zo is mijn ervaring.

zwembadnoodle kerstkrans

Hoe maak je het?

Stap 1: plak de zwembadnoodle aan elkaar met Duct tape, zoals hierboven op de foto. Ik gebruikte een oude zwemnoodle die op sommige plekken een beetje scheurde toen ik dat deed. Geen paniek als dat gebeurt, verstevig op die plekken gewoon met wat extra Duct tape. Het geeft niet als de krans niet volledig symmetrisch rond is, dat kun je later met de kerstballen corrigeren.

Stap 2: Bevestig het ophanglint aan de krans, zodat je de krans straks kan ophangen.

Stap 3: haal de ophanghaakjes van de kerstballen die je wil gebruiken (zie foto hierboven). Je wil die niet in het zicht en de krans is gemakkelijker te hanteren zonder de haakjes.

Stap 4: doe het lijmpistool in het stopcontact, we gaan aan de slag! Ik begon met het vastlijmen van de ballen aan de binnenkant van de krans, daarvoor gebruikte ik de grootste kerstballen. Daarna vulde ik de buitenkant met middelgrote ballen. Richt de ‘tuutjes’/bovenkant van de kerstballen naar beneden zodat deze zo goed mogelijk uit zicht zijn. Deze twee lagen zijn je basis.

Stap 5: Nu je basis staat, kun je los! Vul de krans verder op met ballen. Ik deed eerst de wat grotere en vulde de lege gaten met steeds kleinere ballen. Dit is het leukste gedeelte vind ik, een beetje een puzzel. Controleer tussendoor steeds of alle ballen nog goed vast zitten en gebruik indien nodig wat extra lijm. Het is belangrijk dat de ballen goed vast zitten.

Stap 6: Alles vastgelijmd en tevreden? Til de krans voorzichtig op. Ik deed dat samen met Casper, met z’n tweeën is het makkelijker. Schrik niet als er wat ballen loslaten, dat gebeurde bij mij ook. Die plak je later gewoon terug. Zoek een mooie plek voor je krans.

Stap 7: Hangt je krans op de plek waar je ‘m wil hebben? Loop de kerstballen nog een keer goed na om er zeker van de zijn dat ze allemaal goed vast zitten. Bemerk je beweging, gebruik dan een beetje extra lijm. Tadaaa, klaar! Geniet ervan!

Heb je ook een kringloopkerstballenkrans gemaakt? (goed woord!) Ik wil ‘m heel graag zien! Misschien is #kringloopkerstballenkrans een wat moeilijke hashtag, #zilverblauwkerst mag ook. Dank je.

p.s. volgende week deel ik een supermakkelijke DIY waar je ook kerstballen voor nodig hebt. Als deze krans je net teveel werk is maar je wel zin hebt om mooie kerstballen te gaan zoeken bij de kringloop, kun je dus alvast beginnen.

16 Responses to Kringloopkerstballenkrans

 1. Dingen Die Fijn Zijn 23 oktober 2020 at 16:27 #

  mooooooi!

 2. Luus 23 oktober 2020 at 17:38 #

  Super leuk idee!

 3. Mickey 23 oktober 2020 at 19:08 #

  En hij klopt zo lekker qua kleur ook!

 4. Fem 23 oktober 2020 at 19:27 #

  Supermooi geworden Anki! En van die noodle kende ik nog niet. Ken enkel de versie van strokrans met folie erom. Thx voor de tip! Vindt m zo wel lekker groot en vol. Wie weer gaan we nog wel met deze knutseltip aan de slag!

 5. Simone 23 oktober 2020 at 19:38 #

  Prachtig is ie?

 6. Marije 23 oktober 2020 at 19:52 #

  Prachtig!! Op naar de kringloop winkel!

 7. Laura in Duitsland 23 oktober 2020 at 23:36 #

  Sehr schön!

 8. Tamara 24 oktober 2020 at 09:10 #

  Nu wil ik er ook een maken 🙂

 9. Miriam 24 oktober 2020 at 11:34 #

  Mooi! En die kleuren ?

 10. Gertrud Prins 26 oktober 2020 at 15:55 #

  Hij is echt geweldig Anki, prachtig hoe jouw gekozen kleuren matchen met het glas in lood!

 11. Susan 31 oktober 2020 at 17:10 #

  Dit was precies een project die ik nodig had om eens goed de gedachten van deze uitdagende tijd mee te verzetten. Was heel fijn om bij elkaar te verzamelen en in elkaar te zetten! En wat is ie ook enorm groot geworden dankzij de pool noodle! Eerlijk, het is zo betoverend dat je eigenlijk niet kunt stoppen met er naar kijken. Dus dank voor de tutorial en de enthousiaste aansporing. Ik moet nog uitvogelen hoe ik m uiteindelijk weer op ga bergen want ik hoop dat ie heel veel jaren mee gaat. ?

 12. Holly Hammond 13 november 2020 at 07:51 #

  The wreath looks fabulous on your door! The colours are perfect! I’m going to give this a shot! Thanks for the inspiration!

 13. Gerrie 14 december 2020 at 11:21 #

  Supermooi. Ik ben al jaren van plan zoiets te maken, maar er is nog nooit van gekomen.

 14. Paula 14 december 2020 at 12:29 #

  Allemachtig, prachtig ?

 15. Rob 8 januari 2022 at 19:27 #

  Vind hem super mooi, ga ik dit jaar ook doen, proberen dan

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zo vier je een duurzame kerst | Duurzaam Bergen op Zoom - 10 december 2020

  […] je meer kerstballen dan je in de boom kunt hangen? Gebruik deze ballen om je eigen hippe kerstballenkrans a la Zilverblauw te maken! Een ideale activiteit om je gedachten eens te verzetten. Ben je niet […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.