Familie boomklever

Soms, als ik slechte berichten over de natuur en het milieu lees, heb ik het gevoel dat het allemaal zinloos is. Dat het niet uitmaakt dat we bewuster omgaan met plastic, vlees, brandstof, omdat het allemaal tóch een verloren zaak is. Maar gisteren en vandaag gebeurde er iets wat me hoop gaf. En omdat er al slecht nieuws genoeg is, hier een hoopvol bericht over twee boomklevers.

boomklever nestkast

In onze tuin woonde al een tijdje een boomklever. Boomklevers lijken een beetje op Zorro. Ze hebben een streep die van hun nek tot hun snavel loopt. Ze danken hun naam aan het feit dat ze heel gemakkelijk zowel naar boven als naar beneden kunnen kruipen over boomstammen. Het zijn grappige en brutale vogeltjes.

Op verschillende plekken in onze tuin hangen nestkastjes. Het nestkastje op de foto was ooit bedoeld voor meesjes. Vorig jaar zat er een koppeltje koolmezen in. In de winter kwam er echter een specht die het gat van het kastje vakkundig groter pikte, waardoor er voor het nestkastje dit seizoen vooralsnog weinig animo was. Casper was al van plan om het weg te halen en een nieuwe op te hangen.

Als je me volgt op Instagram, heb je misschien gezien dat we een vijver aan het aanleggen zijn (zal daar later hier op mijn blog meer over vertellen). Casper wilde de vijver graag afwerken met leem, omdat dat een natuurlijk product is en we hadden gehoord dat het veel voordelen zou hebben voor planten en dieren. Afgelopen vrijdag bracht hij de leemlaag rond de vijver aan. Gisteren (zaterdag) zagen we de boomklever ineens heel fanatiek aan het werk. Hij pikte steeds beetjes leem op en bracht die naar het nestkastje. Onze boomklever had een partner én een woning gevonden!

Fanatiek gooide het koppeltje eerst de resten van het koolmezennest naar buiten. Daarna begonnen ze met wat boomklevers het liefste doen als ze een nest bouwen: metselen. Het gloednieuwe leem van onze vijver bleek ideale specie. Met het leem metselden ze de door de specht gesloopte opening van het nestkastje precies op hun formaat. Ze werkten de hele dag door, vlogen af en aan met leem en later met ander nestmateriaal zoals boomschors.

Na een dag metselen zie je het resultaat hieronder. Een prachtig nest, precies op maat. Aan de binnenkant vast nog mooier dan van buiten. Wij zijn niet de enigen die blij zijn met onze nieuwe vijver.

In en om onze tuinen (en ‘onze’ staat in dit geval voor iedereen met een tuin of zelfs balkon) wonen vaak veel meer dieren dan we denken. Elk stukje natuur dat we koesteren of creëren helpt deze dieren, en alle kleine beetjes helpen, zo werd ik me dit weekend weer bewust. Op grote schaal heb je als individu misschien niet veel invloed, maar dat wil niet zeggen dat je invloed op kleine schaal niet groots kan zijn. Zo kan bijvoorbeeld een drinkgelegenheid (een simpele bak water of bijvoorbeeld een klein vijvertje) voor vogels en insecten in de zomer het verschil maken. Kunnen een aantal bloeiende planten in je tuin of op je balkon de bijen en vlinders helpen. Als we met z’n allen een beetje doen, doen we samen heel veel!

nest boomklever

Ik hoop natuurlijk dat de boomklevers eitjes gaan leggen en we straks babyboomklevers hebben. Op Instagram zal ik regelmatig een update plaatsen. Wens je een fijne nieuwe week!

, , , ,

12 Responses to Familie boomklever

 1. Loïs 10 mei 2020 at 22:29 #

  Wat heerlijk! Wij hebben vorig jaar van onze onderhoudsvrije tuin een planten en grasparadijs gemaakt. Ik heb nu veel vrienden, vlinders, koolmezen, bijen, hommels ik word er helemaal blij van ?

 2. Iris Vank 10 mei 2020 at 23:14 #

  Ohhh dit is fantastisch zeg! Ben heel benieuwd naar de updates.

 3. Evelyn 11 mei 2020 at 07:12 #

  Wauw! Wat leuk om te zien en te lezen. Wij hebben een trog met water en een klein vijvertje in de tuin. Gisteren zag ik daar tot twee keer toe een tjiftjaf baden. Ik word daar ook heel blij van.

 4. Makien Verkroost 11 mei 2020 at 07:24 #

  Wauw, wat tof! Ook leuk dat je er dan zulle mooie foto’s van hebt kunnen maken zeg!

 5. Ingeborg 11 mei 2020 at 07:36 #

  Helemaal mee eens! Er schijnen gemeentes te zijn waar je een stoeptegel kunt inwisselen voor een plant. Klinkt klein, maar als iedereen dat zou doen. Top!

 6. Kaatjeenco 11 mei 2020 at 08:24 #

  Wauw!!!!

 7. Irène 11 mei 2020 at 10:41 #

  FANTASTISCH! <3
  Hier liggen ook twee nieuwe nestkastjes (roodborstje en winterkoninkje) klaar die mijn vader op gaat hangen. Puur genieten, ook in de nieuwbouwwijk!

 8. Rachel Versluis 11 mei 2020 at 15:29 #

  Wat super leuk om dit zo te zien, wij willen ook nog wat huisjes in onze achtertuin hangen!

 9. Jennifer 11 mei 2020 at 19:41 #

  Suprleuk om te zien! Nu ik meer planten in mijn tuin aan het zetten ben, zie ik ook steeds meer beestjes ^^

 10. astrid 11 mei 2020 at 20:29 #

  wat prachtig, hoe doen ze het hè! Hier zijn de musjes net uitgevlogen en hebben we dagelijks veel bezoek bij het vijvertje in de voortuin. Ook de kikkers en salamaders hebben er hun plekje al gevonden. Fantastisch!

 11. Gertrud Prins 12 mei 2020 at 15:56 #

  Oh oh wat toch tof, slimme vogeltjes zijn het en Anki, wat heb je weer prachtige foto’s van ze gemaakt. Enne toch wel tikkie jaloers hoor 😉 Geniet maar flink van jullie nieuwe vogelfamilie. X

 12. Esther 22 mei 2020 at 23:03 #

  Mooi vastgelegd en grappig dat ze ook de ingang op maat maken!
  Hier zijn vanochtend (helaas onopgemerkt) de koolmeesjes uitgevlogen. Er zat een nest achter het ventilatierooster. Stil in huis nu.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.