De afgelopen rare coronaweken is ons tuinproject een beetje onze houvast. Het merendeel van onze opdrachten is gecanceld, dus spenderen we de onverwachte vrije tijd die we hebben buiten. Buiten werken zorgt voor afleiding en geeft hoop. De moeder van mijn moeder (mijn oma dus), die tien kinderen had die zich allemaal regelmatig verveelden, zei altijd: ‘Maak je tijd vol!’ (in het Brabants ‘moak oew tèd vol!’) Naar die goede raad luisteren we dus maar. Beter zetten we deze periode om in iets constructiefs, een investering in de toekomst (op ons stokroosontwerp staat niet voor niets ‘to plant a garden is to believe in the future’). In paniek raken kan immers altijd nog, dus voor nu maken we paadjes, planten, zaaien en stekken we, knappen we dingen op en voeren we de kippen. Als dit de crisis van onze generatie is, dan komen we (vooralsnog) een stuk beter weg dan mijn eerdergenoemde oma, die twee wereldoorlogen meemaakte.
Vandaag vertel ik graag iets over het plan achter de werkzaamheden in onze tuin. Een plan voor een tuin als de onze realiseer je niet gemakkelijk alleen. Daarom schakelden we experts in. Voor ons tuinplan werken we samen met Sprinklr, een webshop in gifvrije en biologische tuin- en kamerplanten. Via hen maakten we kennis met tuinontwerpster ‘Het Natuurtalent’ Inge, die het ontwerp dat Casper maakte finetunede en nadacht over de beplanting. Het plaatje waar deze blogpost mee opent is een schets van Inge, die zoals ze zelf aangeeft ‘schildert met planten’. In deze schets worden de vormen en zichtlijnen van de tuin bepaald. Er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld de stand van de zon, windrichting, zogenaamde ‘looplijnen’ (hoe lopen mensen door een tuin) en bestaande beplanting, zoals onze monumentale beuk die een behoorlijke stempel op het ontwerp drukt.
Als je een tuin gaat aanleggen, begin je met het zogenaamde grondwerk, de fundering en basis van je tuin. Dat voerden we uit met behulp van onze lokale tuinman Ard van ‘Natuur en Tuin’ en machines van Van der Sanden. Onze tuin werd op hoogte gebracht, er werd 40 kuub tuinaarde aangevoerd om glooiingen te creëren en alles op niveau te brengen, we groeven een vijver en brachten geel zand aan op de plek waar we een terras gaan maken. Op plekken waar het nodig was verrijkten we de grond met compost (met veel dank aan Van Iersel). Daarnaast dacht Ard, een natuurman bij uitstek, goed mee en kwam hij met verrassende ideeën, zoals het creëren van een rustig hoekje met muurtjes van deels gebroken oude stoeptegels die we vonden bij het opruimen van de tuin. Fijn om op zo’n manier dingen te hergebruiken en een nieuwe bestemming te geven.
Afgelopen week hebben we samen met Ard en Inge een eerste start gemaakt met de gifvrije beplanting. Het was mooi om te zien hoe een proces als dit vorm krijgt. Er zit een visie achter de plek en positie van letterlijk elke plant. Uiteraard is dit pas het begin, een tuin moet letterlijk groeien en daar ook de tijd voor krijgen (Monty Don, een bekende Engelse tuinman, zegt niet voor niets ‘a garden isn’t a place, it’s a journey’).
Bij de kippenren hebben we een border gereserveerd voor mijn lievelingsbloem de Dahlia, uiteraard via onze vrienden van FAM Flowerfarm (wist je dat we hun huisstijl ontworpen hebben?). FAM Flowerfam is de enige Dahliakwekerij ter wereld die ‘Planet Proof’ gecertificeerd is, hetgeen betekent dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, iets wat helaas niet vanzelfsprekend is. We hebben onder andere FAM’s bijen- en vlindermix geplant. Ik kan niet wachten tot de Dahlia’s opkomen. Binnenkort mag ik drie Dahliapakketten weggeven, hierover later meer.
Tot zover de huidige stand van zaken in de tuin. Komende weken gaan we onder andere aan de slag met onze vijver. Daarnaast heb ik een aantal kleinere projecten opgepakt, zoals het opknappen van een oud houtkacheltje dat uiteindelijk in de tuinkamer komt, het schilderen en opknappen van de buitenkant van onze studio en garage en wil ik nog graag iets vertellen over een fijn Belgisch buitenmerk dat we ontdekten. Genoeg inspiratie dus. Hoop dat het goed met je gaat en wens je een fijn weekend!
Mooi om jullie tuin zo te zien groeien.
Leuk verhaal en mooie foto’s. De tuin gaat leven!
Het lijkt wel wiskundig zeg, om de tuin zo op te bouwen. Heel gaaf! Ik kan niet wachten om te komen kijken.
Wat een heerlijk proces!! Ik word zo blij van dit verhaal, dankjewel!
Mooi om te volgen! Zijn jullie al uit over welke kleur de buitenmuur krijgt?
zalig project! Ik ben fan 🙂
Hier ook zo benieuwd naar onze dahlia’s.
Zalig toch elke dag in je tuin lopen en alles beetje per beetje zien groeien… ?
Hoi! Ik heb ook zo’n muurtje gemaakt met oude stoeptegels en wil er ook graag enkele plantjes tussen laten groeien… Hoe hebben jullie dat gedaan? Dankje!
Prachtig! En wat leuk om ‘de reis’ zo te kunnen volgen!
Fijn om jullie project zo te volgen!
Wat een mooie plek gaat het worden… ? Ik ben fan!
Heel fijn om te volgen!
beautifully ❤
Fijnste blog ever deze <3
Zo heerlijk om over jullie tuin te lezen en de mooie plaatjes steeds te zien. (het hekje van de kippen staat voor eeuwig op mijn ooit-wish-list).
Heel erg mooi. Een paradijs!!
Ziet er prachtig uit!
Wij zouden in juni naar Monty gaan om hem te zien spreken tijdens Gardeners World Live. Helaas/begrijpelijkerwijs gecanceld vanwege de Covid. Gelukkig gaat het kaartje naar volgend jaar.
Zo benieuwd naar jullie vijver!
Ziet er prachtig uit!
Wij zouden in juni naar Monty gaan om hem te zien spreken tijdens Gardeners World Live. Helaas/begrijpelijkerwijs gecanceld vanwege de Covid. Gelukkig gaat het kaartje naar volgend jaar.
Zo benieuwd naar jullie vijver!
Wat superleuk om te volgen! Succes met alles!
We hebben wat gaten opengelaten in het muurtje. Daar wat grond is gedaan en dan kan je er van alles tussen laten groeien. Zal vanzelf wel komen, maar je kan helpen door bijvoorbeeld ‘rots plantjes’ of sedum te kopen en die in de gaten te planten. Succes! Groet, Casper
Mooie verhaal, mooie tuin. Daar gaan zowel jullie als de diertjes zoveel plezier aan hebben!