Believe in the future

To plant a garden is to believe in the future ~ Audrey Hepburn

Met bovenstaande quote begon ik anderhalve week geleden het bericht over ons nieuwe avontuur. COVID-19 was toen nog een ver-van-ons-bed show. Inmiddels lijkt deze quote passender dan ooit. De natuur trekt aan de noodrem, we staan noodgedwongen allemaal stil.

Ik heb al langer het gevoel dat het zo niet werkt. We nemen en nemen maar, rijden steeds grotere auto’s (waar we ook nog eens steeds harder mee willen rijden), gaan vaker (goedkoop) met het vliegtuig op vakantie en consumeren veel te veel: het ene ‘lievelingsitem’ na het andere, om het vervolgens snel weer te verkopen. Het lijkt wel alsof we volledig losstaan van de natuur.
Ik wil er niet meer aan meedoen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik, of wij, alles goed doen, integendeel. Maar we proberen ons wel steeds bewuster te zijn van de keuzes die we maken. Als iedereen een paar bewuste(re) keuzes maakt, levert dat onderaan de streep heel veel winst op.

stokroosinfluencer zilverblauw

Een betere toekomst
Iets doen voor de natuur is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Ook een klein initiatief kan een groots effect hebben. Eet een dag per week geen vlees (of stop er helemaal mee), koop (een gedeelte) van je kleding bij de kringloop, rij een kleine, zuinige auto en/of ga vaker op de fiets, vang je regenwater op om je planten water te geven of haal een tegel uit je tuin om er planten in te zetten. Vorig jaar startte ik op Instagram het #stokroosinfluencer-project. Ik begon het als een grapje, puur vanuit passie. Stokrozen zijn mooie, makkelijke planten die maar heel weinig ruimte innemen en veel doen voor de natuur en het milieu. Ze nemen fijnstof op waardoor de luchtkwaliteit toeneemt, remmen hittestress af en trekken insecten aan. Ik was blij verrast hoeveel mensen stokrozen gingen zaaien en planten nadat ik het project startte. Als ik de Instagram-hashtag en stories die gepost werden moet geloven, zijn het er zeker een paar honderd. Één stokroos is een druppel, honderden stokrozen zijn een waterval van schonere lucht, minder hitte en meer bloemen voor insecten.

stokroos

#stokroosinfluencer
Nu we allemaal gedwongen zoveel mogelijk thuis zijn, is het zaaien en planten van een stokroos nog makkelijker dan het al was. Stokrozen kunnen in een pot op het balkon, in een randje voor je huis of in de tuin. Ze kunnen al groeien in de ruimte die er is tussen twee tegels en stellen weinig eisen aan de bodem. Een stokroos planten is dus een hele makkelijke manier om iets goeds te doen voor de natuur, voor onze aarde.

Gratis zaadjes!
Casper en ik gaan de komende tijd gratis stokrooszaadjes opsturen naar iedereen die ze wil hebben. Je mag de verzendkosten voor je rekening nemen, maar dat hoeft niet. Voel je niet verplicht om de verzendkosten te betalen, we doen dit omdat we erin geloven dat we een verschil kunnen maken, hoe groot of klein dat ook moge zijn. De zaadjes komen van planten die wij vorig jaar in onze tuin hadden en zijn dus volledig biologisch. In de highlights ‘stokroos I&II’ op Instagram zie je welke planten we vorig jaar hadden staan en de foto’s in dit bericht zijn ook van planten in onze tuin. Ik heb alle zaadjes door elkaar gegooid, dus welke kleuren je krijgt is een verrassing. Hier bestel je heel eenvoudig de zaadjes, zolang de voorraad strekt. Wil je online aandacht geven aan dit iniatief? De illustratie die we speciaal gemaakt hebben kan je hier downloaden. Er is ook een speciale versie voor je Instagram Story (klik hier).

stokroos

Project Zilverblauw voor Groen
Daarnaast gaat ons eigen tuinproject bijna van start. Als je me een beetje gevolgd hebt, weet je dat we twee jaar geleden een oud jaren ’20 huis hebben gekocht, dat we in fases helemaal renoveren. Het huis staat op een perceel van 1200 m2 en de tuin was, toen we het huis kochten, volledig overwoekerd. De klimop hing in lianen aan de bomen en de beplanting was eenzijdig, monotoon. Ons doel is van deze tuin een biodivers paradijs te maken, met onder andere een takkenwal van zo’n 20 meter, een poel waar we regenwater in opvangen zodat amfibieën en libellen ervan zullen profiteren, een voedselbosje voor mens en dier, grassen, wilde bloemen en kruiden voor bijen en vlinders, een terras met duurzame overkapping en een buitenkeuken. Verder wil ik heel graag weer kippen (dit schreef ik ooit over de kippen die we eerder hadden) en droom ik over een hottub en de boomhut die we gaan maken. Het wordt een behoorlijk groot project. Van dit project gaan Casper en ik zo goed mogelijk verslag doen, in de hoop dat we anderen inspireren om, op hun eigen manier, hetzelfde te doen.

Onze generatie is aan zet!
Tijd is iets geks. Ik ben nu 38, maar voel me niet anders dan toen ik, pak ‘m beet, 23 was. Ik denk er de laatste tijd heel veel over na dat ik officieel bij de mensen hoor wiens generatie nu aan zet is. Hoe willen wij, de volwassen van nu, de wereld achterlaten? Wat gaan onze kinderen zeggen dat onze generatie heeft bijgedragen, of juist heeft stukgemaakt? Welk voorbeeld wil je zijn voor je kinderen, en later je kleinkinderen (of je neefjes, nichtjes of huisdier, als je geen kinderen hebt)? Wat ik in elk geval weet is dat ik een onderdeel wil zijn van de oplossing van de problemen waar we als mensheid tegenaan lopen, in plaats van dat ik bijdraag aan het in stand houden van, of groter maken van het (natuur)probleem.

alken rosea

Een lang verhaal, maar een verhaal dat ik graag vertel, en dat een vervolg gaat krijgen. Gebruik deze bijzondere, vreemde tijd voor iets goeds en bestel en plant gratis stokrooszaadjes. Wil je nog meer planten dan alleen stokrozen, (hetgeen ik van harte aanmoedig!) dan kan ik bijvoorbeeld de gifvrije, biologische tuinplanten van Sprinklr aanraden. De natuur is je dankbaar!

UPDATE: na een uur waren alle zakjes al op. Dankjewel! Ga je de zaadjes planten wil je er iets van delen op social media? Gebruik de hashtag #stokroosinfluencer. MEEDOEN MET HET PROJECT: Heb je zaadjes over van planten in je eigen tuin en wil je meedoen met het #stokroosinfluencer project om de wereld een beetje groener te maken? Stuur de zaadjes op naar ons, dan verspreiden wij ze verder. Stuur een mail naar anki@zilverblauw.nl of een DM op Instagram. Hartstikke bedankt alvast! Voor nu een fijn weekend.

, , ,

10 Responses to Believe in the future

 1. Karen Verhoeven 20 maart 2020 at 14:40 #

  Ik zou heeell graag stokrooszaadjes willen ontvangen!! Allemaal liefdevolle kleuren, zo welkom.
  Dan geef ik tzt weer zaadjes door en maken we de wereld mooier.
  Voor de verzendkosten mag je een tikkie doen 06-24804311

  Vriendelijke groetjes Karen

 2. Anki 20 maart 2020 at 14:41 #

  @Karen, je kan ze bestellen via onze webshop… https://www.zilverblauw.nl/shop/stokroos/ Dank! 🙂

 3. Karin 20 maart 2020 at 16:12 #

  Wauw, wauw, wauw. Dit is zo mooi!!!! Het doet me echt goed om te merken dat mensen echt lief zijn voor elkaar!!
  Super. Xxxx

 4. Esther 20 maart 2020 at 19:08 #

  Oh wat leuk & lief!
  Ik zou er graag ook een paar ontvangen, zeker omdat we hier in Frankrijk al echt in lockdown zitten en het tuincentrum dus ook dicht is. Maar we juist nu wel alle tijd hebben om in de tuin aan te klooien.
  Portokosten zijn uiteraard voor mij.
  Groetjes Esther

 5. Anki 20 maart 2020 at 19:26 #

  @Esther Stuur even een mail aan casper@zilverblauw.com, dan regelen we het voor je! x

 6. Cora 20 maart 2020 at 21:59 #

  Stokrooszaadjes genoeg hier, uit eigen tuin. Ik zal ze, uit jullie naam, strooien in het steegje achter onze huizen. En net als elk jaar, zal ik ook dit jaar tegen de buren zeggen dat het geen onkruid is.

 7. Geertje van der Vegt 21 maart 2020 at 07:08 #

  Wat een tof gebaar!
  Wij hebben altijd veel zonnebloemen en dan ook weer zaad maar dit jaar hebben de muizen ervan gesmuld…

  Als onze stokrozen bloeien zal ik een foto sturen.. heb vorig jaar zaad gestrooid. Dus dit jaar rozen hopen we!

  Groetjes,
  Geertje

 8. Ellen Sikkema 21 maart 2020 at 09:58 #

  Prachtig….

  Wat een mooi verhaal, ik ga straks zaadjes kopen en als de stokrozen bloeien zal ik ze laten zien!

  Groetjes Ellen,

 9. loesje 26 maart 2020 at 21:51 #

  Wat n leuk initiatief. Ik heb vandaag ook weer een strook van de tuin ingezaaid met gemengd bloemenzaad. Stokrozen staan bekend als makkelijke planten, maar bij mij in de tuin doen ze het niet goed. Misschien zitten de muizen aan de wortels of bemest (koemestkorrels) ik de tuin teveel voor stokrozen. Ik ga ze dit jaar weer kopen en dan zet ik ze op een plekje met schrale grond (haal een tegel uit de bestrating en hoop dat ze het dan goed doen

 10. Axl 12 april 2020 at 12:02 #

  Een heel mooi initiatief van jullie! Goed voor het oog én de bijtjes 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.