Urban farming I

kippenhok-1

Casper en ik vinden het belangrijk om bewust met het milieu bezig te zijn. Niet heel fanatiek of hoogdravend, gewoon bewust. Daarom eten we geen vlees. Wel af en toe vis. Onze kinderen eten soms wel vlees, omdat we vinden dat we de keuze geen vlees te eten, niet voor hen mogen maken. (dit geldt natuurlijk vooral voor Wolf, Musje is nog klein) Ik sta vooral niet achter de bio-industrie. Wil geen varken eten wat zijn leven lang geen daglicht heeft gezien. Geen eieren van kippen die met honderden in één ruimte lopen, maar 28 dagen leven en zó gestrest raken dat ze elkaar kapot gaan pikken. Ik wil eieren van gelukkige kippen. Toen Casper en ik dit huis samen kochten, was één ding dus snel duidelijk: er kwamen kippen. Nou wonen wij niet in een enorm huis en onze tuin is heel gemiddeld, maar gelukkig hebben we achterin de tuin een perfect hoekje. Casper bouwde van wat afvalhout en planken van de bouwmarkt een kippenhok en sindsdien zijn de kippen een feit.

zelfgeboerd

Kippen hebben ongeveer een vierkante meter per stuk nodig om lekker hun gang te kunnen gaan. (De gemiddelde vleeskip in Nederland deelt die vierkante meter met -schrik niet- 19 soortgenoten. De gemiddelde legkip met 8.) Ze leven in groepen, beginnend vanaf drie stuks. Wij hadden altijd drie kippen, maar helaas ging er laatst een dood en hebben we er nu nog twee. Kippen eten alles, dus een bijkomend voordeel is dat we nooit meer eten hoeven weg te gooien. In ruil voor ons afval en wat kippenkorrels, leggen ze ieder een ei per dag voor ons. Eieren die in de verste verten niet te vergelijken zijn met supermarkteieren; ze zijn heerlijk smaakvol, wat onder andere komt door al ons afval-eten. Casper en ik denken dat onze missie geslaagd is: we zeggen regelmatig tegen elkaar dat we denken dat onze kippen de gelukkigste kippen van ons dorp zijn. (hoewel ze soms ook heel raar doen)

dakterras

dakterras-aardbeien

Voordat Mus geboren werd, hield Casper een moestuin bij op ons dakterras, maar vanwege de drukte met twee kinderen verslofte dat. Nu probeer ik het opnieuw. Ik heb radijsjes, courgette, wortel, watermeloen en wat kruiden gezaaid. Daarnaast heb ik een kratje met verschillende groentenplanten en een plantenbak met aardbeiplanten. (zie foto hierboven) Een hele tijd terug kocht ik het boek ‘Zelfgeoogst‘ van Uitgeverij Snor, waarin de moestuinkistjes methode wordt uitgelegd. Die gebruik ik nog steeds. Inmiddels heeft Snor een deel 2, ‘Zelfgeboerd‘ uitgebracht. Naast moestuinieren wordt hierin ook het houden van kippen en bijen uitgelegd en staan er leuke recepten in die je kan bereiden met je eigen oogst.

dakterras-moestuin

Ik ga proberen eens in de paar weken een update te geven van onze ‘urban farming’, mét iets wat ik ervan heb gemaakt. In dit geval dus eieren, omdat de rest nog even moet doorgroeien.

Salade met verse eitjes
Nodig: 3 verse eieren, een bakje tomatenmix, (bijvoorbeeld deze) bolletje mozzarella, basilicum, peper en zout, beetje olijfolie.
Doen: kook de eieren 10 minuten, pel ze (bij verse eieren is dat vaak moeilijker, daaraan herken je een vers ei) en snij ze in vieren. Snij de tomaatjes in vieren en het bolletje mozarella klein. Hussel door elkaar, voeg naar smaak peper, zout en een beetje olijfolie toe en garneer met basilicumblaadjes. Smakelijk!

salademetei

Casper and I think it’s important treat animals with respect. That’s why we don’t eat meat. (we sometimes eat fish though) We own chicken for their eggs, so we don’t have to buy eggs from unhappy chicken, locked up with 19 others on one square meter. We don’t live in the countryside and our home is -for Dutch standards- pretty average, so our decision to have our own chicken was kind of extraordinarily. This spring, I started a small vegetable garden on our roof terrace. I’ll try to update about the adventure of urban farming once every couple of weeks. 

, , , ,

43 Responses to Urban farming I

 1. sandra 23 mei 2013 at 22:18 #

  Er gaat niets boven eten uit eigen tuin (of dakterras)!
  Ik wacht (on)geduldig tot we de eerste sla kunnen gaan oogsten.

 2. Fête des Gamins 23 mei 2013 at 22:24 #

  o zo geweldig! Bij ons leven nu ook 2 gelukkige kippen, onze ‘ladies’ (de 3e stierf ook onlangs) en bovenstaand recept lijkt me heerlijk met hun eitjes 😉

 3. Anneke 23 mei 2013 at 22:33 #

  Goed bezig!
  Ik ben benieuwd naar je “urban farming”!

 4. Ria. 23 mei 2013 at 22:34 #

  Oooh wat heerlijk allemaal!! Ben benieuwd naar je oogst 🙂

 5. Maike Kristina Harich 23 mei 2013 at 22:35 #

  I love the idea. Even in our very small town garden we have a bit space for quite a few vegetables and fruits. My children love it when they can pick the carrots oder strawberries (and eat them immediately with soil on it…:-). But the chickens are still missing…

 6. Marij Hessel 23 mei 2013 at 22:36 #

  Wat een fijne post! Ik ben om, ik denk dat ik dat leuke boek eerst maar ga aanschaffen…

 7. maaike gritter 23 mei 2013 at 22:46 #

  Wat een ongelooflijk leuk kippenhok!!! met bloemetjes. Super

 8. Marieke 23 mei 2013 at 22:47 #

  Leuk om te lezen en echte verse eitjes zijn zoooo heerlijk!
  Ik hoop dat de zon zich wat meer gaat laten zien de komende tijd, voor een goede oogst 😉

 9. Karen 23 mei 2013 at 23:00 #

  mmmm… honger krijg ik van dat lekkere slaatje!

 10. Polly 23 mei 2013 at 23:34 #

  I love that your chickens have their own flower boxes on their pretty house 🙂

 11. sarah 23 mei 2013 at 23:34 #

  Kippen zijn zo leuk! (maar echt zeer vreemde dieren soms (en ook wel heel erg dom))
  Grappig dat jullie de kinderen wel vlees geven omdat jullie de vlees-eet-keuze niet willen maken.
  Ik eet al 20 jaar ook geen vlees en onze kinderen van 10-8 en 5 jaar ook niet. Maar ze weten heel goed dat vanaf ze 7 zijn, ze zelf de keuze mogen maken, als ze dat willen. Want ze moeten die keuze wel kunnen maken. De man in huis eet wel vlees en 1 van onze kinderen heeft echt heel lang gedacht dat alleen alle papa’s in de wereld vlees aten, mama’s en kindjes niet 🙂

 12. Danique | 88Forever 23 mei 2013 at 23:43 #

  wat een leuk stuk! ik kan niet wachten om kipjes te hebben 🙂

 13. tamara 24 mei 2013 at 00:10 #

  Wat een leuke foto’s en sfeer en kippen zijn te gek. Als mijn tuin minder tokkie is ga ik ook moestuinen (althans.. paar dingetjes) leuke boekentips daarvoor

 14. Marlou 24 mei 2013 at 00:33 #

  oohhh ik wil ook een eigen huis(je) en superveel ruimte om zulke dingen te doen.
  heel erg leuk! en dat kippenhoekje is inderdaad perfect. ik zou er waarschijnlijk hele middagen naast gaan zitten, gewoon om te kijken en te genieten 🙂

 15. Maai 24 mei 2013 at 07:47 #

  Zijn dat Wyandotten? Geen idee eigenlijk of je dat zo schrijft. Wij hadden vroeger ook kippen. Mochten we ooit verhuizen lijkt me dat weer zo leuk. Kleine eitjes maar super lekker inderdaad. Veel plezier ervan. Ik ga eens opzoek naar die boekjes…

 16. Mme Zsazsa 24 mei 2013 at 08:41 #

  Wat een geweldig leuk kippenhok!

 17. Denise Beckand 24 mei 2013 at 08:50 #

  Jullie zijn goed bezig! Leuk bericht om te lezen.
  Onlangs zelf wat groente gezaaid, eens kijken of dat een vervolg gaat krijgen….Een stukje bewustwording over ons voedsel is iets wat me erg aanspreekt en belangrijk is!!

 18. isabel 24 mei 2013 at 09:03 #

  supermooi kippenhok zeg!!

  http://www.mamajulesbrussels.blogspot.com

 19. Lemonstale / Janie 24 mei 2013 at 09:04 #

  Geweldig!!! Ahhh wat zou ik ook graag kippen en bijtjes houden… en een moestuintje hebben!

 20. Oon 24 mei 2013 at 09:20 #

  Dat is absoluut het mooiste kippenhok dat ik ooit zag.
  Hier ook vaak groenten in bakjes, heerlijk smaakvol en de kinderen vinden het ook fijn om de evolutie te volgen.

 21. Bloem 24 mei 2013 at 09:24 #

  Wat een mooi kippenhok! Kippen zijn leuk en eitjes van eigen kipjes extra lekker.

 22. Juffrouw Wallie 24 mei 2013 at 09:25 #

  Wat een geweldig kippenhok! Ik vind het fantastisch dat jullie bij alles oog hebben voor het ‘esthetische’, zelfs bij het kippenhok!

 23. krisje 24 mei 2013 at 09:44 #

  Wat fijn te lezen dat er nog mensen bezig zijn met bewust eten. Hier ben ikzelf en de dochter vegetarisch … omdat we zo veel van dieren (en van het leven) houden. Onze jongen houdt het nog in beraad. Als sporter en opgroeiende tiener kan hij zin hebben in vlees. De laatste tijd echter heeft hij op school filmpjes gezien over de verschrikkelijke vleesindustrie en is zijn zin over. Niet te begrijpen dat die jonge kinderen op school verplicht worden om naar zo`n gruwelbeelden te kijken.
  Veel succes met je kippetjes !

 24. Ilse Things on My mind 24 mei 2013 at 10:42 #

  Erg leuk, onze kippen zijn toch ook wel hele gelukkige 🙂
  Blacky en Browny heeft onze zoon ze genoemd nadat de vorige kippen door de vos opgegeten waren.
  Hij loopt ook geregeld met een kip door de tuin.
  Is er eigenlijk nog en plaatsje om mee te doen met You are my wild?
  dan wil ik graag
  http://ilsebeukeleirs.blogspot.be/

 25. Ilse Things on My mind 24 mei 2013 at 12:20 #

  Héél mooi, onze kippen blacky en browny leggen ook hun portie eitje.We moeten ze alleen beschermen tegen de vos die op jacht is voor zijn jongen.
  Kan er bij het project You are my wil nog eentje bij?
  http://ilsebeukeleirs.blogspot.be/

 26. Barbara 24 mei 2013 at 12:47 #

  Ooooh leuk! Hier hou ik van!

 27. Emma 24 mei 2013 at 14:23 #

  Amazing! I want to make our new garden amazing like yours when we move! My mother had chickens and our kids loved them, bit mucky, but I am ready for the challenge! We move in a month, you can see me here http://littlenutmegs.blogspot.co.uk/, I’ll come back soon on tips for your farming! 😀 And also, I love the chicken house! My dad is an architec, I remember he made an amazing rabbit house for my bunnies when I was a child, I will have to make something cool for our future chickens! x And the food you make always look so healthy! Yum!

 28. Eva 24 mei 2013 at 16:22 #

  Heerlik hé, zo’n moestuin hebben! En dat kippenhok is een echt paradijs!

 29. katie moreel 24 mei 2013 at 18:46 #

  Ik zou wel een kippeke willen zijn in jullie huisje!!

 30. Karin Éénig Wonen 24 mei 2013 at 21:25 #

  Oh een paar kippen in de tuin, dat lijkt me zo gezellig! Helaas geen optie met een balkon, maar ik wil me nog wel eens wagen aan een mini moestuintje!

 31. A Little Slice Of 25 mei 2013 at 00:42 #

  Shows you don’t have to have a massive garden to grow things at home. I love that you have a chicken – it’s so nice for children to see how things grow and where produce comes from. I have a small little herb garden but I think I could try a few vegetables after seeing this. By the way you have a lovely blog and such super photography!!

 32. Suzanne 25 mei 2013 at 08:21 #

  Jij bent goed bezig! Ben benieuwd naar de groei en dank voor het aantrekkelijk uitziende recept.

 33. Sofie 25 mei 2013 at 09:02 #

  Hoi,

  Jouw kippen lijken wel wat op de mijne, zacht grijs. Tof dat jullie de bloembakken tegen het hok aan timmeren. En als je nog tips nodig hebt met eieren, op mijn laatste berichtje blog ik over broodpudding, toevallig hé

  groetjes

  Sofie

 34. Nienke 25 mei 2013 at 10:28 #

  Grappig: gisteren legde ik twee eitjes in de pan, en dacht met weemoed terug aan vroeger: we woonden ergens achteraf aan het (toen nog) dorp (nu een Vinexlocatie waar je niet dood gevonden wilt worden, laat staan wilt leven.) en hadden zelf een stuk of 8 kippen; die eieren waren zalig, en erg geliefd bij familie en vrienden (we kregen lang niet alles zelf op, natuurlijk, dus altijd ging er een doos mee met/naar iemand). Wat een schok, toen we moesten verhuizen (iets met een projectontwikkelaar…), (de kippen verkasten naar elders), en we over moesten naar de supermarkteieren..! Het haalt het NOOIT bij de eieren van eigen kip. Daar moest ik aan denken, gisteren, en in een flits schoof het beeld van jullie kippenhok in de tuin voor mijn ogen. Eigen kippen, dat is zo onderhand een zegen. 🙂 Juist ook vanwege die rare fratsen van ze.

 35. sarapirat 25 mei 2013 at 11:48 #

  prachtige kippenhok!
  wij hebben ook kippen, en geiten…
  voelt zo veel beter om te weten wat ik eet, en van waar het komt!

 36. Merel 25 mei 2013 at 13:00 #

  wat een heerlijk dakterrasje. En met 20 groene vingers in huis gaat dat vast een mooie oogst opleveren!

 37. Janina - Elke dag zaterdag 25 mei 2013 at 23:24 #

  Op een of andere manier smaakt die zelfgekweekte groente zo veel lekkerder! Wij begonnen vorig jaar heel voorzichtig met het kweken van groente en zijn nu helemaal om hoor. Onze achtertuin in een Vinexwijk is nu voor een groot deel moestuin geworden, geweldig! En kippen…die denken we er nog even bij, wie weet ooit… En jullie kippen hebben echt een prachtig hok.

 38. Stephanie 26 mei 2013 at 06:26 #

  Ben benieuwd wat je gaat oogsten 🙂 Due salade ziet er in ieder geval al heerlijk uit!

 39. Yvonne @ Yvestown 26 mei 2013 at 11:07 #

  Ooooooh en gras op het dak!! Geweldige oplossing. Kijk wel uit dat de tomaatjes niet te nat worden.

 40. Lisanne van de Klift 26 mei 2013 at 21:09 #

  Wat goed! En inspirerend 🙂 Ik ga je salade tip onthouden en er volgende week mee aan de slag. Ik vind het een feest om je blog bij te houden en je berichten elke keer weer te lezen. Echt tof.

  Liefs Lisanne
  PS Ik vind je tafelkleed zo gaaf. Mag ik vragen waar je die vandaan hebt, of waar die van is of vind je dat vervelend? In elk geval: I like!

 41. Anki 26 mei 2013 at 21:58 #

  @Lisanne dankjewel! Het tafelkleed is geen kleed maar een theedoek van IKEA, ze zitten verpakt per twee, in groen en blauw. Ik weet wel dat Coosje een tafelkleed met die print heeft, wat erg mooi is ook.

 42. Judith 29 mei 2013 at 00:07 #

  Oh dus toch geen pakpapier, maar theedoeken! Wat een geweldige foto’s, ik kan de kippetjes bijna horen kakelen. Verse eitjes zijn zoooo lekker! Helaas hebben we hier een paar heel inventieve vossen rondlopen, anders wist ik het wel 😉

 43. ByBarbera 29 mei 2013 at 10:27 #

  Ik vind je blog zo fijn!!
  Hier ook begonnen met moestuinen.
  Thanks voor de inspiratie!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.