Artifort

Artifort by zilverblauw.nl

Toen designmeubelmerk Artifort ons vroeg of we geïnteresseerd waren in een samenwerking, sprong ik een gat in de lucht. Mijn liefde voor design is namelijk ooit ontstaan bij Artifort. Ik heb levendige herinneringen aan mezelf als begin twintiger, op de bank in mijn eerste huis, bladerend door Eigen Huis en Interieur-tijdschriften. Ik nam me voor om ooit, als ik écht volwassen zou worden, een van Artifort’s designklassiekers te kopen. De Orange Slice bijvoorbeeld, of de Tulip Chair, of die fantastische klassieker van Kho Liang Ie. De meubels van Artifort zijn namelijk tijdloos. Ben je eenmaal verliefd op hun ontwerpen, dan raak je die verliefdheid niet zomaar kwijt.

Casper en ik selecteerden vier andere bloggers met eenzelfde voorliefde voor design: Desiree van Vosgesparis, Suus van Ensuus, Marlous van Oh Marie en Theo-Bert van The Nice Stuff Collector. We vonden het belangrijk om mensen te kiezen die design écht op waarde kunnen schatten. Meubels van Artifort heb je namelijk voor het leven. Je doet ze niet zomaar weg, maar kunt ze na jarenlang gebruik nog prima doorgeven aan bijvoorbeeld je kinderen. En dan zijn ze (oké, misschien wel met een nieuw stofje) nog net zo bij de tijd als ze nu zijn.

Artifort by zilverblauw.nl

Wat Artifort bijzonder maakt, is dat ze hun meubels gewoon hier in Nederland maken. Hun fabriek zit in Schijndel, een klein Brabants dorp niet ver bij ons vandaan. Vorige week waren we uitgenodigd voor een rondleiding. Een uniek kijkje achter de schermen, waar ik me al weken op verheugde.

Artifort by zilverblauw.nl

Ik vond het fantastisch om een rondleiding door de fabriek te krijgen. Geweldig om te zien hoe vakkundig de meubels worden gemaakt en hoeveel werk elk meubel vraagt. Artifort heeft nauwelijks voorraad: al hun meubels worden op bestelling gemaakt. Geen massaproductie dus, maar unieke, op maat gemaakte stukken, geproduceerd door mensen met passie voor hun vak.

Artifort by zilverblauw.nl

Artifort by zilverblauw.nl

Nadat we uitgebreid rondgekeken hadden in Schijndel, mochten we mee op bezoek in Lanaken (net onder Maastricht) waar de stoffeerderij van Artifort zit. Ik heb ontzettend veel respect voor de mensen die de meubels van Artifort bekleden: de vaak ingewikkelde designs zijn een ware uitdaging. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bekende Ribbon-stoel? De afgelopen 50 jaar zijn praktisch alle Ribbons bekleed door één werknemer, die zich daar helemaal in had gespecialiseerd. Je begrijpt: toen hij met pensioen ging, vormde dat een ware uitdaging.

Artifort by zilverblauw.nl

Artifort by zilverblauw.nl

Wat ik erg mooi vond om te zien, waren de klassiekers die na jarenlang gebruik door hun eigenaar (of diens erfgenamen) terug kwamen bij de stoffeerderij om opnieuw te worden bekleed. Stoelen van vaak tientallen jaren oud, met inmiddels ouderwetse ruitjesstof, nog steeds zo waardevol vanwege het iconische ontwerp. Stoelen die, na opnieuw bekleden, zo weer een paar decennia mee kunnen. Want dán heb je in mijn ogen een sterk ontwerp gemaakt: als het na al die jaren nog steeds actueel en interessant is.

Artifort by zilverblauw.nl

Artifort by zilverblauw.nl

En het meest fantastische komt nog: na de rondleiding door de fabriek en de stoffeerderij, mochten we allemaal een meubel uitzoeken. Dat meubel wordt de komende weken voor ons op maat gemaakt. Ik heb in de weken voorafgaand aan de rondleiding ‘s nachts echt een paar keer wakker gelegen omdat ik niet kon kiezen, zoveel mooie ontwerpen zitten er in de collectie. Uiteindelijk kozen Casper en ik voor de C683 van ontwerper Kho Liang Ie, met lichtblauwe stof uit de speciale Artifort Selecte lijn en met groene gepoedercoate poten. Het zal het sierraad worden van ons huis. Dankjewel Artifort!

We had the amazing opportunity to experience a guided tour through Artifort‘s factory. I’ve been a fan of Artifort for over 15 years now, so I loved being able to take a look behind the scenes and see how their iconic furniture is made. And the best part: within 7 weeks, we’ll receive our custom made C683 by designer Kho Liang Ie. We’ll treasure it forever. Thanks Artifort!

,

10 Responses to Artifort

 1. geertruurzaam 10 maart 2017 at 11:35 #

  Wat leuk om te lezen Anki, en precies op het juiste moment!
  Wij hebben een prachtige Artifort Mare bank waar ik nog steeds super trots op ben, maar na 7 jaar intensief gebruik zitten er enorme gaten in de bekleding. Ik weet nog altijd niet hoe het komt, ik vrees dat de weving van de stof te grof is. We hebben nu al een tijd een offerte liggen van Artifort zelf om ze opnieuw te laten bekleden, maar die prijzen… Dat is een grap die we ons echt niet elke 6 jaar kunnen veroorloven! Hoe tijdloos het ontwerp ook is, na het vervallen van de garantie blijkt ‘een leven lang meegaan’ toch een schrikbarend hoog prijskaartje te hebben.

 2. Marcha 10 maart 2017 at 12:32 #

  Dol op de Swan, Orange peel en oyster. En ik zag dat ze de pinguïn ook weer in productie hebben ? ja ja, ik kan design ook echt op waarde schatten. Wie weet ooit eens wanner ik de loterij win ?

 3. Marcha 10 maart 2017 at 12:34 #

  Ben trouwens erg benieuwd naar jullie customized sofa?

 4. Marrian 10 maart 2017 at 12:39 #

  Ohhh wat ontzettend leuk om te lezen, ik gun je dit echt!!
  ga ik weer mooie blogs zien!!

  Ik zou ook zo graag een design bank willen , maar al een paar maal afgeraden in mijn interieur van antieke meubelen (oa stokoud kabinet) en toch……… ik blijf denken dat het zo mooi zou zijn!!
  Misschien maak jij eens een blog en dan denk ik yes………
  zo moet of kan het ook!!

  Veel succes, ik kijk uit naar jullie nieuwe aanwinst!

 5. mamavanvijf 11 maart 2017 at 09:43 #

  Zalig! Thx voor de leuke blik achter de schermen! En veel plezier met de leuke aanwinst voor je interieur!!

 6. Marjoleine 11 maart 2017 at 23:36 #

  Wat tof! Ik had nog nooit van Artifort gehoord maar ben nu meteen verliefd geworden. Wat een prachtige en tijdloze ontwerpen <3 Leuk dat jullie in de fabriek mochten kijken. Alvast heel veel plezier met jullie nieuwe meubel!

 7. Afke 13 maart 2017 at 08:56 #

  Wat hebben jullie zelf ook een mooie meubel uitgekozen…!!
  Wij hebben ook hele mooie meubels in huis staan die ik nooit meer weg wil doen. Alleen onze eettafel stoelen willen we nog een keer inruilen voor wat bijzonders.
  Geniet van het mooie lente weer 🙂

 8. Marcha 13 maart 2017 at 09:03 #

  En trouwens geen idee waarom ik de slice Peel noem ?

 9. Dina 13 maart 2017 at 12:03 #

  Waw! Dat vinden wij nu echt prachtig… het ambacht en de prachtige vormgeving; het zal een waar feestje geweest zijn om daarop bezoek te mogen zijn! En dan nog zo’n kers op de taart?! We zijn benieuwd naar jullie exemplaar!

 10. Gaby 17 maart 2017 at 12:40 #

  Hallo Anki, ik ben een tijd geleden vanuit de meubelbranche waar ik werkte, ook bij Artifort geweest. Het is inderdaad fantastisch om te zien hoe al die mooie design-meubels worden gemaakt. Zelf heb ik een zwak voor de Apollo en de Orange Slice. Tja en de Mare is dan weer lekker strak en daardoor ook gaaf.
  Veel plezier van je bank, ik geloof dat de combinatie erg mooi zal zijn!

  ps Marcha : de Peel is van Varier (Stokke) en zou qua vormentaal wel goed bij Artifort passen….

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.