Land van Ooit

Land van Ooit, by zilverblauw.nl

Land van Ooit, by zilverblauw.nl

Als kind kwam ik regelmatig in het Land van Ooit. Later, toen ik als artiest werkte, kende ik redelijk wat mensen die er speelden. Ik herinner me nog goed dat het Land van Ooit in 2007 failliet ging. Het was een behoorlijke klap voor de entertainmentbranche in onze regio en ik weet nog dat ik er behoorlijk van schrok. Later maakte ik nog wel een bruiloft in het roze kasteel mee, net voordat ook dat definitief leeg kwam te staan.

Sinds een tijdje is het landgoed waarop het Land van Ooit gevestigd was, weer open voor publiek. ‘De poort van Heusden‘, heet het nu. Met mijn bevervrienden (Iris, Wendel, Cristian en Marlous) bezocht ik afgelopen vrijdag het landgoed, op zoek naar overgebleven delen van wat ooit een kleurrijk park was. Het is bizar en een tikje macaber om door het park te wandelen en als ik eerlijk ben, maakte het me een beetje verdrietig. En toch vind ik het er ook mooi. Mooi verval, al klinkt dat misschien wat gek. Als je op een foto hieronder klikt, start de slideshow.

Een paar jaar geleden bezochten we ook al eens een verlaten plek, waar eenzelfde sfeer hing. Die foto’s kun je hier bekijken.

Together with my friends Iris, Marlous, Cristian and Wendel we went to visit an old, abandoned theme park close to my home. I used to come there when I was a kid and later, when I worked as a singer, I had some colleagues who used to work there. I remember the shock when the park had to close for financial reasons in 2007. The place is sad, bizarre, and beautiful at the same time. Click on a photo above to start the slideshow. For more abandoned places on my blog, click here.

,

23 Responses to Land van Ooit

 1. Elisa van Propvol 27 juli 2015 at 19:21 #

  Het is gek eigenlijk, de eerste herinnering aan het Land van Ooit is dat ik me armbandje verloor. Ik was zo verdrietig dat het zilvere armbandje van me oma opeens weg was.

  De natuur laat ook prachtige sporen na, vreemd maar mooi.

 2. Vera 27 juli 2015 at 19:27 #

  Toevallig zag ik laatst dat drone-filmpje over het Land van Ooit dat viral ging. Alleen al van het zien van het filmpje werd ik verdrietig, dus ik kan me alleen maar voorstellen hoe je je gevoeld hebt toen je het in het echt zag. Ik heb zo veel leuke dingen meegemaakt in het Land van Ooit. De vijver met de zwanen-waterfietsen, het grote rechtopstaande schip. Ik zou stiekem veel over hebben voor een dagje Land van Ooit in volle glorie. Mooie foto’s, Anki. Het verval is melancholisch mooi.

 3. oon 27 juli 2015 at 19:46 #

  Oh, ik herinner me dat ook! Die buiging bij het binnengaan, de reuzen en dan blijven rondhangen tot sluitingstijd, omdat je niet wil dat er een einde komt aan zo’n fijne dag.

 4. Elsbet | La Vie Pure 27 juli 2015 at 19:49 #

  Wow, indrukwekkend om te zien! Ik ben er als kind ook wel eens geweest!

 5. Janneke 27 juli 2015 at 20:08 #

  Prachtig gedocumenteerd!
  Lotte en ik werkten er in onze tienerjaren, in de horeca. Mijn fijnste herinnering aan het Land van Ooit is op de laatste dag dat het park dat seizoen open was ontsnappen tijdens onze shift. Dat kon want er heerste een zomerstorm en het park was in rep en roer. Lotte en ik renden tussen de krakende bomen en tenten heen in onze Land van Ooit jurken.
  Springlevend voelden we ons 😉

 6. Jennifer 27 juli 2015 at 21:39 #

  Mooi om te zien, al is het zonde dat het zo word verwaarloost.

 7. KOPERROZE 27 juli 2015 at 21:40 #

  Zo mooi, die soldaatjes moeten toen echt wel prachtig geweest zijn. Mooie foto’s!

 8. Nicky 27 juli 2015 at 22:17 #

  Prachtige herinneringen aan die plek waar ik met mijn ouders en zusjes ben geweest. In de open (gehuurde) cabrio gingen we naar het Land van Ooit ter ere van hun 12,5 jarig huwelijk. Inmiddels zijn mijn ouders al veel meer dan het dubbele aantal jaren getrouwd, dat is dus best een poos geleden!
  De foto’s halen de bijzondere herinneringen weer levendig naar boven. De ooitgroet (toch?) ken ik nog steeds, de soldaten in het water waarbij we op de foto staan, de bogen waarover het groen groeit herinnerde ik me weer door jouw foto, maar dat roze kasteel staat me gek genoeg niet meer bij… Vreemd hoe bepaalde herinneringen wel blijven en andere lijken te vervliegen..

 9. Marloes 27 juli 2015 at 22:52 #

  Wat een herinneringen komen zo weer boven! Schoolreisjes en familieuitjes… wat een tijden. Toch zou ik het graag nog eens zien, al is het dan in vervallen staat. Goed om te weten dat het open is. En prachtige foto’s weer!
  – X Marloes

 10. Monique | WritingMonique 28 juli 2015 at 08:44 #

  Ik ben nog nooit in Het Land van Ooit geweest, ik wist ook niet dat het weer open was! Ik wil nu echt wel heen, haha, de foto’s zien er prachtig uit!

 11. Marlous 28 juli 2015 at 09:18 #

  Ze zijn weer prachtig Anki! Jammer van die zwanenbootjes, kan een mens nog niet eens rustig sterven xD Was weer een fijne dag [diamant sundae]! Xx

 12. Bibi 28 juli 2015 at 09:56 #

  Prachtige foto’s weer Anki. Ben er ooit lang geleden een keer geweest. Als ik dit zo zie, dan word ik er inderdaad een beetje verdrietig van… was er graag een keer met mijn kids heen gegaan.

 13. Nienke 28 juli 2015 at 09:57 #

  Pas geleden vroeg ik me nog af wat er met dit park gebeurd is… of het leeggehaald/gesloopt zou zijn. Maar het is er dus nog!
  Moet raar zijn daar weer te lopen, met alle herinneringen in het achterhoofd… Toch heeft het op een geheel andere manier ook weer veel wat tot de verbeelding spreekt.

 14. Dingen Die Fijn Zijn 28 juli 2015 at 10:09 #

  Mooi en triest inderdaad!

 15. Hannelore // au pays des merveilles 28 juli 2015 at 11:35 #

  Wauw, wat fascinerend om te zien! Ik ben er nooit geweest als kind, maar herinner me wel dat de kinderopvang er een jaarlijkse uitstap naar deed en ik altijd teleurgesteld was als ik niet mee mocht.
  Prachtige foto’s trouwens!

 16. Marinka 28 juli 2015 at 11:36 #

  Toch zonde zo. Maar prachtige foto’s en goed dat je er wel weer in kan.

 17. Kimme 28 juli 2015 at 11:50 #

  Prachtige foto’s! Ik hou van zo’n verval. Mooi en toch griezelig. In België hadden we ook zo’n park: Dadipark. Dat is nu jammer genoeg gesloopt. Het was niet open voor publiek en helemaal aan het vergaan maar er zijn veel mensen gaan urbexen waaronder ik. Speciale sfeer, ik hou ervan!

 18. Tartelette Maison 28 juli 2015 at 17:03 #

  Hebben heel mooie herinneringen aan het park. De bekende buiging, kinderen baas,… heerlijk. Ik weet niet of ik het verval wel wil aanschouwen. Misschien wordt de nieuwsgierigheid me met de tijd wel te groot… Thx voor het delen!

 19. Marieke 31 juli 2015 at 20:16 #

  Ik ben er als kind 1 keertje geweest, maar ik herkende de naam van het park. En die soldaat-mannetjes herkende ik nu ook haha. Je hebt er mooie foto’s gemaakt!

 20. Sarah 11 augustus 2015 at 12:54 #

  Wij zijn daar ook naartoe geweest toen we klein waren. Zelfs eens met mijn neef en nichtjes bij. Wat betoverend mooi was het daar.
  Ik zag het filmpje van de drone en ik was er echt van aangedaan dat het failliet was. Zo jammer.

 21. Nancy Driesen 19 april 2016 at 06:08 #

  Beste lezers,

  Is er dan niemand die de soldaten, het kasteel en de kasteeltuin opgeknapt wilt zien?
  Lees mijn site en geef a.u.b. een reactie.

  Met vriendelijke groet, Nancy Driessen

 22. N. Driessen 1 mei 2016 at 15:23 #

  http://www.hetrozekasteelopknappenmetvrijwilligers.nl

  Met vriendelijke groet, N. Driessen

Trackbacks/Pingbacks

 1. Het land van ooit – nenoo.be - 21 juli 2017

  […] hadden gemaakt in het voormalige Land van ooit. We hadden beiden het roze kasteel zien passeren op Zilverblauw en wouden daarvoor weleens een keertje samen in de auto zitten. Er is geen duidelijk adres dus Agnes […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.