Chestnuts roasting…

kastanjes roosteren, by zilverblauw.nl kastanjes roosteren, by zilverblauw.nl

Gisteren kwamen Wolf en Mus weer thuis, na twee nachtjes bij hun opa en oma in Zeeland. Ik vind het heerlijk als onze kinderen er even niet zijn, (Casper en ik hadden een dagje samen in Antwerpen, waar we erg van genoten) maar als ze dan thuiskomen is het heel fijn om ze weer te zien. We besloten naar het bos te gaan om tamme kastanjes te gaan zoeken zodat we die vervolgens konden poffen in onze stonestove.

kastanjes roosteren, by zilverblauw.nl

Yesterday our kids came home after a weekend at sea with their grandparents. I really enjoyed the time I had together with Casper without them, but seeing them after their days of absence was just the best. We decided to go to the woods to look for chestnuts, so we could roast them in our stone stove. (the chestnuts, not our kids. Sometimes we want to, but they are really sweet at the moment)

kastanjes roosteren, by zilverblauw.nl

Roasting chestnuts over an open fire is really easy. We used some aluminum foil to create a pan-shaped form. Before roasting chestnuts, you must score them to allow steam to escape and prevent them from exploding like chestnut bombs while cooking. Simply take a sharp knife and cut an “X” into the flat side of each chestnut. We used our fireplace shovel to place the chestnuts in the embers. After five minutes or so, shake or stir the chestnuts around, making sure to roast all sides adequately. Repeat this process every few minutes. Most chestnuts will fully roast after 25 minutes. A chestnut is fully roasted when the shell starts to open where you made the score mark and you start hearing popping noises. Remove the shells while they’re still warm. Enjoy!

kastanjes roosteren, by zilverblauw.nl

Tamme kastanjes roosteren is leuk, lekker en heel makkelijk. Goede kastanjes herken je aan hun stevigheid en mooie glans. Kerf in elke kastanje een kruisje met een mes, door de schil heen, zodat de hete stoom kan ontsnappen. We maakten een bakje van een paar lagen aluminiumfolie, legden daarin de kastanjes en spoten er wat vloeibare boter overheen. (Dit hoeft niet persé, maar is wel lekker) Daarna zetten we het bakje met behulp van een blik in de stonestove. Als de kastanjes een poppend geluid beginnen te maken en openbarsten waar je de kruisjes hebt gezet, zijn ze gaar. Laat even afkoelen tot ze handwarm zijn en verwijder dan de schilletjes. Mmm!

kastanjes roosteren, by zilverblauw.nl

FYI: De broeken van Wolf en Mus zijn van Little Sahou, het mintgroene pannetje is van de nieuwe PS-collectie van IKEA, Mus’ laarsjes waren een cadeautje van Rianne (dankjewel!) en de onderzetter op de eerste foto is van Babongo. Fijne nieuwe week allemaal!

17 Responses to Chestnuts roasting…

 1. an 6 oktober 2014 at 09:52 #

  o geweldig … dat gaan mijn jongens ook superleuk vinden!
  haha en ‘t eerste wat ik dacht toen ik je foto’s zag was; ik wil dat pannetje!! 🙂 Op naar Ikea dus.

 2. Lemonstale {Janie} 6 oktober 2014 at 10:09 #

  Oh Anki wat ziet dit er ontzettend gezellig uit! En heerlijk zo’n dagje samen… Antwerpen is echt een heerlijke stad hè?!

 3. Ilse 6 oktober 2014 at 10:43 #

  Die kastanjes met die prikkelbolsters zijn toch juist de wilde? Of heb ik dat nou altijd verkeerd gehad?

 4. Karen 6 oktober 2014 at 12:25 #

  Super gezellig dagje en wat een super idee van die kastanjes. Wij hebben ook zo’n soort kachel (een Deense), en ik vraag me af of je de kastanjes erin hebt gedaan en toen het deurtje hebt gesloten? Heb je ze gepoft op een vuurtje dat al aan het uit gaan was, meer in de hete as zeg maar?
  Laatst had je ook al zoiets geweldigs met camembert; toen ik dat aan mijn man vertelde werd hij helemaal enthousiast haha; wordt vervolgd.

 5. Anki 6 oktober 2014 at 12:50 #

  @Ilse Een “wilde kastanje” (deze heet eigenlijk Paardenkastanje) herken je aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven ‘vingers’. Ze hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit maar één kastanje, die helemaal rond is. Wilde kastanjes zijn erg bitter en niet eetbaar.

  De bomen die eetbare kastanjes dragen, hebben langwerpige, getande bladeren. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes, zoals een egel. In de bolster zitten soms wel drie noten. Deze eetbare kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.

  Groet, Casper

 6. Lonneke 6 oktober 2014 at 13:07 #

  Prachtig vastgelegd, heerlijke zondag zo te zien! x

 7. Marloes Thuis 6 oktober 2014 at 14:06 #

  Wat een mooie krullen hebben jullie boys toch! En i.d.d. een gaaf pannetje van de IKEA! Wat ook lekker is maar minder spectaculair, dat dan weer wel, is kastanjepuree!
  Groetjes Marloes

 8. Marrit 6 oktober 2014 at 16:29 #

  Wij hadden gisteren hetzelfde plan, maar vonden helaas geen tamme kastanje in het bos. Wel beukennootjes, ook erg lekker!

 9. Eline 6 oktober 2014 at 17:23 #

  Wat een mooie foto’s! Het ziet er heerlijk (herfstig) uit…

 10. Elze 6 oktober 2014 at 18:43 #

  Wat een heerlijke foto’s weer! Kastanjes roosteren is een van mijn leukste en lekkerste herfst herinnering uit mijn jeugd 🙂

 11. Elsbet | La Vie Pure 6 oktober 2014 at 19:12 #

  Oh, heerlijk gezellig!

 12. Afke 6 oktober 2014 at 20:39 #

  Wow, ik ga dit toch maar proberen…nooit eerder gedaan. En het pannetje die wil ik ook 🙂

 13. Olga | teamconfetti 6 oktober 2014 at 20:49 #

  Hallo herfst, wat fijn dat je er bent!

 14. Nienke 6 oktober 2014 at 21:38 #

  Beide dingen zijn fijn: even samen (! broodnodig!) weg van alles, en dan weer met z’n allen thuis.
  Mooi, man.

 15. Anki 6 oktober 2014 at 22:32 #

  @Karen in de hete as, niet in een hoog brandend vuurtje. Beetje zoals je op de eerste foto ziet. Veel plezier! hartelijke groet, Anki

 16. A. 7 oktober 2014 at 22:14 #

  i am in love with chestnuts!!

  good idea for the coming cold autumn days!!

  thanks for sharing,

  cheers, A.

 17. José - ENJOY! The Good Life 8 oktober 2014 at 19:52 #

  Leuke herfstige blogpost. Mag ik vragen bij welke IKEA je het pannetje hebt gekocht? Hij is hier in de buurt jammer genoeg nergens leverbaar.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.