Onze nieuwe kippen

Mus en kip

Dit weekend was het eindelijk zover: we haalden onze nieuwe kippen op. Als je dit blog al langer leest, al heel veel langer moet ik zeggen, dan weet je misschien nog dat we al eerder kippen hadden. Bij ons vorige huis hadden we een heel gemiddelde tuin en achterin die tuin woonden 3 kippetjes in een prachtig hok, dat Casper voor ze bouwde. Ik miste het om kippen te hebben. Kippen zijn gezellig, slim en leuk. Daarnaast eten ze al het eten op dat je over hebt en geven je in ruil daarvoor verse eieren, die zoveel lekkerder zijn dan supermarkteieren dat je nooit meer anders wil.

zilverblauw voor groen

In de maanden die we gebruikten voor de planning van onze tuin, waar het kippenhok ook onderdeel van uitmaakte, dachten we na over wat voor kippen we wilden. Toen ik een bericht op Instagram kreeg over het initiatief ‘Red een legkip’ en op hun site keek, was ik verkocht. ‘Red een legkip’ koopt legkippen op die door de industrie worden afgedankt. Ze zijn niet ziek of oud, maar niet langer voldoende economisch rendabel. Dat betekent dat ze eieren leggen die te groot zijn om in een doosje te passen, de eierschaal van hun eieren niet gelijkmatig genoeg is of ze nét niet genoeg eieren leggen. Normaliter gaan deze kippen naar de slacht om er kippensoep van te maken. Een klein percentage* van de kippen wordt gered door ‘Red een legkip’ en mag de rest van haar kippenleven leven als een echte kip, iets wat in de kippenindustrie niet of nauwelijks mogelijk is.

Kippen hebben ongeveer een vierkante meter per stuk nodig om lekker hun gang te kunnen gaan. De gemiddelde vleeskip in Nederland deelt die vierkante meter met -schrik niet- 19 soortgenoten. De gemiddelde legkip met 8. Als je naar onze nieuwe aanwinsten kijkt, zie je heel goed wat het gevolg is van die overbevolking in kippenstallen. Vanwege het gebrek aan ruimte gaan de kippen elkaar te lijf, waardoor de meeste nog maar amper veren hebben. Een gezonde kip, die goed in haar veren zit, heeft geen witte plekken in haar verenkleed. Onze kippen zien er nog relatief goed uit, omdat ze al even hebben kunnen aansterken bij een van de opvangplekken van ‘Red een legkip’. Toch zie je nog goed wat het gevolg is geweest van hun leven in de industrie.

Kippen zijn lieve, sociale dieren. Ze houden van zonnebaden, van kuilen graven waar ze lekker in gaan liggen (dat zie je op de foto hierboven) en de meeste zijn erg makkelijk tam te maken. De verzorging van kippen is niet moeilijk en in ruil voor je zorgen krijg je, afhankelijk van het soort kippen dat je hebt, bijna elke dag een ei. Dat de kippen van tegenwoordig zoveel eieren leggen is voor ons mensen fijn, maar voor een kip is het vreselijk. Ter vergelijking: in 1930 legde een legkip bij een boer 116 eieren in een jaar tijd. Nu is de gemiddelde legkip zó doorgefokt dat ze in een jaar 320 eieren legt. Dat is roofbouw op een kippenlijf. Na ongeveer 50 tot 70 weken voortdurend eieren leggen in de industrie krijgen de meeste kippen last van verminderde weerstand, slijtage en/of uitputting en worden ze door de boer verkocht als soepkip. Geen enkele kip uit de industrie wordt over het algemeen ouder dan 2 jaar, en dat terwijl een kip eigenlijk gemakkelijk 5 tot 10 jaar oud kan worden.

We hopen dat we onze kippetjes nog een fijn leven kunnen geven. Allemaal verzonnen we een naam voor één van de kippen en nu heten ze Snoopy, Berta, TikTok en Marie. Dat we nog maar lang van ze mogen genieten!

*De mevrouw van de kippenopvang vertelde dat onze kippen van een boerderij komen waar 60.000 kippen wonen. Van die 60.000 kippen kan ‘Red een Legkip’ er ongeveer 200 redden, de rest gaat naar de slacht. Ik vind het verschrikkelijke cijfers.

p.s. Op de hoogte blijven van de avonturen van Snoopy, Berta, TikTok en Marie? Op Instagram hebben ze hun eigen highlight waar ik regelmatig foto’s en filmpjes zal delen.

, , ,

9 Responses to Onze nieuwe kippen

 1. Iris Vank 5 april 2020 at 22:12 #

  Zo goed! <3

 2. Jesuishert 5 april 2020 at 22:20 #

  Das idd een speld in een hooiberg maar wel een waardevolle speld!

 3. Gras vd Buren 5 april 2020 at 22:26 #

  Lekkere kippetjes in een prachtig hok. Ze zijn goed terechtgekomen en gaan zoveel plezier geven. Fijn dat ze bij jullie nog even gewoon kip mogen zijn. Hoop dat ik ze snel kan komen knuffelen (kippen knuffelen is zo fijn).

  <3 Mickey

 4. Linda 6 april 2020 at 08:31 #

  Wat een schattige kippetjes? het zijn zulke leuke beestjes, zo lief. Leuke namen trouwens! Ze gaan vast een heel fijn leven bij jullie krijgen

 5. Polly Poll 6 april 2020 at 10:26 #

  Als influencer doe je het waanzinnig.
  Ook zal je voor de kippen hoge ogen scoren ik weet het zeker.
  Helemaal nu menig leven er anders uit gaat zien. (?)
  Helaas heb ik geen tuin wel een groot terras. Niet geschikt voor kipjes en het mag ook niet.
  Op een lang en mooi leven! ???

 6. Aukje 6 april 2020 at 15:06 #

  Wat een mooi initiatief en wat heerlijk om weer kippen te hebben.

 7. Villasappho 6 april 2020 at 16:06 #

  Wat een mooi hok en verblijf hebben ze. Ik ga de link opslaan voor als wij aan de kippen gaan.

 8. Rachel Kromdijk 6 april 2020 at 17:06 #

  wauw wat een super leuke ren zeg, wij willen in de toekomst ook graag kippen gaan aanschaffen!

 9. Jennifer 12 april 2020 at 11:17 #

  Wat een superleuk iniatief en die ren ?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.