DIY: Stapel op kapjes

Tonone Bolt yellow

English below

Dit wordt waarschijnlijk de langste blogpost die ik in tijden geschreven heb, met de meeste foto’s. Dat komt omdat ik heel enthousiast ben en -als je me in het echt kent en/of ooit een lezing of workshop hebt bijgewoond zul je dit herkennen- als ik dat ben, wil ik graag lang en veel vertellen en laten zien. Dit project heeft me de afgelopen weken heel gelukkig gemaakt. Terwijl het buiten regende, was ik er fijn mee bezig.

oude lampenkapjes opstapelen

Als je me al langer volgt, weet je misschien dat ik erg hou van oude, glazen lampen en lampenkapjes. Het begon ooit met de verzameling die je hier op de bovenste plank ziet staan, oude jaren ’30 lampjes die ik bij elkaar zocht om toe te passen in ons huis op plekken waar je normaal een saaiere lamp op zou hangen, zoals de wc en de hal. Van die lampjes hou ik heel erg veel, ze doen me aan snoepjes denken. Later breidde mijn liefde zich uit tot alle glazen lampenkapjes, een liefde die ik deel met mijn bevervriendinnen Iris en Marlous. Oude glazen lampenkapjes kunnen práchtig zijn. Ze hebben schitterende details, de mooiste pastelkleuren en wonderlijke vormen. Ik denk dat ze me al zeker drie jaar in hun ban hebben. Bij elke kringloop of rommelmarkt kijk ik als eerste naar glazen lampenkapjes.

vintage lampenkap

Maar wat moet je met zoveel lampenkapjes? In ons nieuwe huis is geen saaie lamp meer te bekennen, dus die behoefte is vervuld. De glazen kapjes zijn leuk met een waxinelichtje erin, maar eerlijk gezegd ben ik te lui om die telkens aan te steken (daarover later in dit bericht meer) en 25 waxinelichthouders is wellicht wat overdreven. Ik wist dat ik ooit wat met de lampenkapjes zou verzinnen.

Functionals bowl

Zoals ik laatst al schreef, zijn Casper en ik behoorlijk met duurzaamheid bezig. Ik hou van mooie spullen en design, maar het overdreven consumeren wat ik online zoveel zie staat me al een tijd behoorlijk tegen. Er zijn al zoveel mooie dingen op de wereld, waarom willen we steeds zoveel nieuwe? Mijn doel was iets moois creëren met bestaande dingen (en uiteindelijk hopelijk anderen inspireren dat ook wat meer te gaan doen).

Toen ik met Marlous op kringloopjacht was, vond ik onderstaande lamp links (2,50, eigenlijk teveel geld voor zoveel lelijkheid). Later vond ik samen met Iris het lampje rechts op een rommelmarkt (50 cent). Allebei heel geschikt voor mijn idee. De lamp links gaf ik een kleurtje met een klein potje verf dat ik al in huis had, aan het linker lampje hoefde ik niks te doen. Vervolgens gebruikte ik de lampjes als basis om te gaan stapelen met de glazen lampenkapjes die ik had verzameld.

oude armaturen

De stapellampjes die ik zo creëerde, geven me hetzelfde gevoel als de piekenstolp toen ik die voor het eerst maakte. Ze hebben iets sprookjesachtigs, je kunt er zó een verhaal bij verzinnen. Van dat soort objecten hou ik. Ik denk er nog over om als de feestdagen dichterbij komen de stolp en het vitrinekastje extra op te gaan lichten met kerstlampjes, dat lijkt me heel sfeervol.

antieke glazen lampjes

DIY
Wil je ook zo’n leuk stapellampje maken? Het is heel simpel. Dit heb je nodig:

 • een armatuur van een staande lamp, zoiets als ik heb gebruikt maar in feite kun je alle armaturen die jij geschikt vindt gebruiken, mits de kapjes eroverheen passen
 • glazen lampenkapjes, te koop bij de rommelmarkt, de kringloop of op Marktplaats. Maak er een mooie zoektocht van, de weg ernaartoe is net zo belangrijk als de eindbestemming
 • een stolp of een vitrinekastje om je stapel onder/in te zetten zodat je kinderen, katten en/of andere huisgenoten je bouwwerk met rust laten. Onze WOWN!-vitrine is geschikt (en nog beperkt, maar als je ‘m vindt met veel korting te koop bij Kwantum), maar je kunt in feite elke stolp of vitrinekastje gebruiken.

Dit moet je doen:

 • stapel de lampenkapjes op het armatuur op de manier waarop jij het ‘t mooiste vindt. Mijn kapjes staan los op elkaar, mijn ervaring is dat als je een logische opbouw kiest de kapjes automatisch goed en stabiel blijven staan
 • zet de stapel in je vitrine of onder de stolp. Je moet de stolp/vitrine wat verhogen zodat het snoer van je lamp eronder door kan. Ik deed dat met blokjes (bij de vitrine) en met stootdopjes bij de stolp (weet je niet wat ‘stootdopjes’ zijn? Google ze even, ik wist de officiële naam tot vandaag ook niet).

antieke lampenkapjes

Er is ook een makkelijkere versie van deze DIY. Daarvoor gebruik je geen armatuur, maar een ledkaars met een timer. Voordeel van deze kaarsen is dat je ze niet elke avond aan- en uit hoeft ze zetten en je ze dus heel makkelijk kan integreren in een stapeltje lampenkapjes. Deze stapeltjes maak ik graag van kapjes die goed stabiel staan en waar dus niet per se een stolp of vitrinekastje overheen hoeft. Op de foto’s hierboven zie je hoe zo’n stapeltje er dan uit kan komen te zien. Het is superleuk om op zoek te gaan naar kapjes die goed met elkaar combineren, alsof je bezig bent met een puzzeltje.

antieke lampenkapjes

Action (ze sponsoren me -uiteraard- niet) verkoopt elektrische kaarsen met een timer. Ze branden zes uur vanaf het moment dat je ze aanzet en zijn daarna 18 uur uit, waarna ze automatisch weer inschakelen. Zo heb je elke avond kaarslicht, zonder dat je ervoor hoeft op te staan én zonder brandgevaar. Ze werken op twee AA-batterijen (wij gebruiken oplaadbare). Ik hou van deze kaarsen, dus ik heb er wel tien die ik elk najaar opnieuw tevoorschijn haal. Ik weet dat aankopen bij Action over het algemeen niet duurzaam zijn. Kies je aankopen daar dus weloverwogen. Ik gebruik onze ledkaarsen met timer en dezelfde oplaadbare batterijen nu al voor het derde jaar, dus het is een investering waar je even mee vooruit kan.

stapel op kapjes

Klaar! Geniet van het resultaat! Delen op social media? Gebruik de hashtag #stapelopkapjes dan geniet ik mee van je resultaat en deel ik je foto in m’n stories op Instagram.

Since we only have one earth and I’d like to save it for our children, I get more and more into environmental sustainability. Why buy new stuff all the time when there is so much beauty waiting for us at the thrifthop and flea markets? I created new lamps using old glass lampshades (I just adore the colors, shapes and details), old fixtures and LED candles. The results are making me very happy. Hope you have a nice day!

, , ,

12 Responses to DIY: Stapel op kapjes

 1. Mickey 3 november 2019 at 19:09 #

  Wat een toffe en inspirerende blogpost. Zoveel creativiteit en de fijnste kleuren. Heel erg Zilverblauw en perfect ook voor deze donkere dagen <3

 2. Marleen 3 november 2019 at 19:24 #

  Wow wat een heerlijke blogpost!! vooral de zin, Er zijn al zoveel mooie dingen op de wereld, waarom willen we steeds weer nieuwe, maakt me blij. Ik ga ook struinen naar mooi kapjes! Dank je wel voor het moois!!

 3. Antoinette 3 november 2019 at 19:54 #

  Wat een geweldige blogpost. Op en top inspiratie! Ik heb nog een doos kapjes op zolder staan. Helaas door een domme actie van mij zijn er 3 gebroken. Maar ik ga hier zeker wat mee doen. Bij jou is het resultaat echt te gek!

 4. Marielle 3 november 2019 at 19:56 #

  Heel erg mooi! Precies wat je zegt dat er zoveel nieuws gekocht word dat stoort mij dus ook steeds meer. Ik ben ook steeds bewuster met kopen en hergebruiken. Geeft me ook veel meer voldoening! Ik vind je lampen ontzettend mooi geworden en erg origineel.

 5. Femke 3 november 2019 at 20:30 #

  Echt heel tof geworden Anki! Heb laatst een #stapelopkapjes geïnspireerde diy gemaakt. Volgende keer eens proberen te stapelen. Wordt vast weer net zo’n hype als al die andere dingen die je bedenkt 😉 benieuwd naar alle mooie creaties!

 6. Iris Vank 3 november 2019 at 20:42 #

  Niks leuker dan met m’n bevers op strooptocht! <3 <3 <3

 7. mie 4 november 2019 at 00:42 #

  Mooi en goed gevonden! Ik hou ook van zo’n lampjes maar heb iet veel plekken waar ik ze kan hangen. Dit is een goed idee want ik was net op zoek naar ene tafellamp.

 8. Karlijn 4 november 2019 at 11:14 #

  O wow, wat tof gedaan weer! En heerlijk om weer zo’n lange post van je te lezen 🙂 X

 9. De winkel 4 november 2019 at 11:31 #

  Wat een prachtige stolp met die roze onderkant! Ben al tijden op zoek naar zoiets, kun je me zeggen waar je die prachtige vondst hebt gedaan?

 10. Charlotte 4 november 2019 at 21:00 #

  De gezelligheid spat eraf- wat heb je de lampjes en lampenkapjes leuk gerecycled!
  Groetjes
  Charlotte

 11. Anki 11 november 2019 at 20:46 #

  Hoi! De stolp hebben we gevonden op de weggeefhoek (die was dus gratis), de onderkant is schaal ‘Bowl’ van het merk Functionals.

 12. Celine 19 november 2019 at 21:18 #

  Do you agree to tell me what is your amazing dining room table, and where did you find it ? Your blog is wonderful. Everything is perfect. I love it. Thank you very much. Celine

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.