Najaars DIY I: Herfstkrans

ontwerpbureau zilverblauw

(English below)

Mus, onze jongste zoon, vroeg me of we een herfstkrans konden maken. Hij wil later kunstenaar worden en grijpt elke mogelijkheid om creatief bezig te zijn aan. We maakten er een waar project van. Nu we een beetje zijn gesetteld in het nieuwe huis heb ik sowieso weer wat meer zin om creatieve projecten op te pakken. Het mooie van deze krans is dat we er niks nieuws voor hebben hoeven kopen. Zelfs de krans (zo’n simpele strokrans) vonden we bij de kringloop, voor 20 cent. De laatste tijd (eigenlijk al best een behoorlijke tijd) ben ik bewuster bezig met consumeren. Waarom zouden we steeds nieuwe dingen kopen als er al zoveel mooie dingen bestaan? Ik ging altijd al graag naar de kringloop en de rommelmarkt, maar ga nu nog wat vaker om er een alternatief te zoeken voor het kopen van nieuwe spullen.

krans op roze voordeur

Terug naar de krans. Alle bestanddelen vonden we in en om het huis, behalve het lijmpistool, dat leende ik omdat ik onze twee lijmpistolen niet meer kan vinden na de verhuizing (zeg me dat ik niet de enige ben). Mus en ik zochten kastanjes bij de kastanjebomen in het centrum van ons dorp, haalden mos en besjes uit onze tuin en recycleden de oranje lampionnetjes uit het boeket dat je op deze foto ziet.

roze voordeur

Pjoes knutselde gezellig mee en vond het een goed idee om in de doos met kastanjes te gaan zitten. Het maken van de krans is supersimpel: lijm de kastanjes op de strokrans. Het is niet nodig om dat heel netjes te doen, omdat je de ruimte tussen de kastanjes later op kunt vullen met mos. Het mos kun je er gewoon tussen duwen. Wikkel de bessentakjes en andere entourage om de krans heen en zet vast met binddraad. We hebben de herfstkrans opgehangen met lint dat ik nog over had van de DIY die je ziet in deze post van vorig jaar.

herfstkrans maken

Om het herfstgevoel compleet te maken, bezochten we voor het tweede jaar op rij de pompoenboerderij in Diessen (Noord-Brabant). We hebben er een traditie van gemaakt om lampionnen uit te snijden voor Halloween en de kinderen mogen daar zelf een pompoen uitkiezen. De gepensioneerde man die de boerderij runt pakt altijd groots uit en geniet duidelijk van het bezoek wat hij krijgt. Woon je toevallig in de buurt of ben je een dagje in Noord-Brabant, het adres van de pompoenboerderij is Goorweg 4 in Diessen. Via deze site kun je zien wanneer je er terecht kunt, zoek op ‘grote pompoenen markt’ of ‘Diessen’ (deze tip is niet gesponsord of zo, ik gun deze meneer gewoon veel bezoek).

Wens je een fijne dag!

pompoenen diessen

Our youngest son Mus wants to be an artist when he grows up, so he loves every creative project he can get his hands on. We decided to make a fall wreath by using as many natural components as possible. We thrifted the simple straw wreath (20 cents), went on an adventure looking for chestnuts in the centre of our small town and discovered lots of plants with beautiful colored berries in our own garden. After finishing the wreath, we visited a local pumpkin farm so we could decorate our front door and portal for Halloween. Mus is very happy with the results. Wish you a good day!  

p.s. Mocht je je afvragen hoe we nu nog binnen komen met al die spullen voor de deur: sinds we in dit huis wonen gebruiken we de voordeur niet meer. Zelfs de pakjesbezorgers komen achterom. De voordeur is dus in feite alleen nog maar decoratief.

, , ,

6 Responses to Najaars DIY I: Herfstkrans

 1. Gertrud Prins 18 oktober 2019 at 12:21 #

  Heerlijk om zo bezig te zijn, en de krans staat prachtig! Fijn weekend voor jullie, X

 2. Jeanette 18 oktober 2019 at 13:58 #

  Ben totaal niet van de herfstkleuren, maar een krans is in elk seizoen een goed idee. Maar wat ik wel HEEL LEUK vind, is je ‘uithangbord’. GEWELDIG.

 3. Iris Vank 20 oktober 2019 at 19:15 #

  Dat is het fijne aan het najaar hè, dat het weer tijd is voor dit soort dingen! ♥️

 4. An Laenen 20 oktober 2019 at 19:39 #

  Leuke tip! Ga ik onthouden. In Kasterlee (België) was het vandaag pompoenmarkt en pompoenregatta. Mensen hollen daar gigantische pomoenen uit en houden dan een roeiwedstrijd, met dus die pompoen als bootje!! Helaas zag ik het net weer te laat … volgend jaar wil ik het niet missen!

 5. Mickey 20 oktober 2019 at 20:26 #

  Precies, kijk eerst eens in de schuur of kringloop i.p.v. meteen naar een (web)shop te hollen. Leen/deel spullen van/met de buren en/of vrienden i.p.v. allemaal een garage vol te hebben met de zelfde apparaten en kijk wat de natuur te bieden heeft i.p.v. je takken en kastanjes in een (plastic) zak bij het tuincentrum te kopen 🙂 Lekker bezig weer Mus. Jij wordt een beste kunstenaar <3
  P.s. Liefde voor de p.s.

 6. Antoinette 22 oktober 2019 at 20:01 #

  Superleuke tip, ik bewaar hem. Onze herfstvakantie is voorbij en onze voordeur lelijk. Volgend jaar is hij geverfd en maak ik zeker ook eens een krans. Die Mus, heerlijk. Roef wilde tot zijn 8e kunstenaar worden. Daarna frikandellen bakker. Het kan nog alle kanten op ?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.