Winter is coming

(English below)

Mocht je het je afvragen: de titel van deze blogpost verwijst niet naar een zekere serie die ik 8 lange jaren fanatiek volgde en onlangs helaas tot een zeer teleurstellend einde kwam, maar naar het feit dat de ‘r’ weer in de maand zit en de winter er (letterlijk, dus) weer aan komt. Dat betekent dat we binnenkort het eerste vuurtje in onze kachel weer aan kunnen steken. Afgelopen weken bouwden Casper en alleskunner Wil aan een houthok tegen de garage naast ons huis. Zoals je misschien weet heeft ons huis nogal een grote tuin, die sinds 1997 niet meer was bijgehouden. Ruim 20 jaar zag de natuur haar kans schoon om onze tuin te transformeren tot een volwaardig bos. Dat kwam in principe goed uit, want wij houden van bomen. Maar omdat we graag een beetje door onze tuin wilden kunnen lopen en een zwembad wilden neerzetten voor de kinderen, ontkwamen we er niet aan om wat (jongere) bomen te kappen en eens goed te snoeien. Met als resultaat heel, heel veel kachelhout.

Afgelopen jaar stapelden we het hout op tegen de achterkant van de studio, maar omdat we die binnenkort willen gaan verbouwen, moest in elk geval een deel van het hout daar weg. Er moest een nieuw houthok komen en dat bleek een fijn project. Casper bouwde eerder, in de tuin van ons oude huis, al een kippenhok, dat ik nog steeds wel eens mis (ik wil snel weer kippen, dat is zo gezellig). We begonnen met het zoeken van een geschikte bouwtekening. Die zijn online veelvuldig en gratis te vinden, wij baseerden ons houthok losjes op deze tekening. Voor de uitvoering kozen we voor steigerhout. Dit hout is lekker stevig, heeft de tijd gehad om te kunnen ‘werken’ waardoor het bijna niet meer krimpt of uitzet en het is goed verkrijgbaar. We haalden de steigerhouten planken bij onze lokale bouwmarkt.

Het houthok biedt, naast allerlei soorten hout (de planken hierboven op de foto vormden ooit de oude vloer van ons huis, die we moesten verwijderen omdat hij deels rot was) ook opslag aan Casper’s bijl, zagen, de pizzaschep van onze outdoor oven, tuinhandschoenen en een kratje met aanmaakblokjes. Achter het huis vonden we, naast de dakpannen die we voor het dak van ons houthok konden gebruiken, een paar gietijzeren raampjes, die we voor het originele garageraam plaatsten. De jaren ’80 stickers (“Ik heb er ook één, stereo hi-fi”, in de jaren ’80 werden epische stickers gemaakt) vormen een leuk detail. Serieus, ik zou een losse blogpost kunnen maken van alle bijzondere, oude dingen die we in en om het huis vonden. Variërend van een spiegel uit het bouwjaar van het huis, een betonnen leeuw volledig opgeslokt door een bosje -Casper schrok zich rot toen hij dat ding in de struiken zag staan- en, minder leuk, een buis van asbest in de tuin, zomaar neergegooid. Gelukkig kunnen we de meeste dingen wel op de één of andere manier hergebruiken. Als je me volgt op Instagram heb je misschien gezien dat ik een tijdje geleden op Marktplaats 100 meter prikkabel vond en later bij de kringloop een doos vol bijpassende lampjes. We hingen een gedeelte van de prikkabel op om het houthok een feestelijke finishing-touch te geven.

Teleurstellend einde of niet, die niet nader te noemen serie uit de titel van deze blogpost leerde me wél dat het altijd goed is om voorbereid te zijn op herfst- en winterweer. Wij kunnen voorlopig even vooruit, helemaal als je bedenkt dat dit amper de helft van onze houtvoorraad is. Wens je een fijne dag!

Houtopslag maken

Let op: niet al het hout in het houthok is voor gebruik in onze houtkachel. We volgen altijd de richtlijnen die je o.a. kunt lezen op de site van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

As a big fan of HBO’s hitseries ‘Game of Thrones’ I was utterly disappointed by the ending of George RR Martin’s epic story, but at least Ned Stark learned me that it’s always good to be prepared for cold weather ad dark days ahead. Since we bought our house with a completely overgrown garden and we had to cut down a lot of (younger) trees and bushes, we were in desperate need for a proper woodshed. Autumn is on it’s way and it won’t take too long before we can light the first fire in our stonestove again. Casper spend a couple of weekends building the woodshed pictured above. It’s still a huge amount of work to get this garden up to date, but hey, every step in the right direction counts, right?

, ,

4 Responses to Winter is coming

  1. Willeke 12 september 2019 at 19:15 #

    Ferm houthok ??

  2. Iris Vank 13 september 2019 at 15:15 #

    Je gelooft het niet, maar ik zit as we speak toch weer naar de soundtrack te luisteren. Anyway: goed hok. Fijn dat je zo ook je eigen hout weer kunt drogen en stoken!

  3. Gertrud Prins 13 september 2019 at 15:25 #

    Het is een prachthok vol hout geworden! Heerlijk om zo bezig te zijn, niet waar? En zulke vondsten zijn helemaal super.. behalve natuurlijk als zo’n vondst asbest bevat. Fijn weekend voor jullie! X

  4. Fur 17 september 2019 at 11:01 #

    Ik ben er nog steeds ziek van maar dit verhaal maakt toch iets goed ?.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.