Kerst DIY IV: kerstkrans voor de BinnensteBuiten kerstchallenge

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Ongeveer twee weken geleden werden we benaderd door het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten, een programma dat gaat over duurzaam leven. Ze zochten iemand die een kerst-DIY wilde maken voor hun BinnensteBuiten kerstchallenge (ha! Dat doe ik wel eens, DIY’s maken voor kerst) waarin materialen worden hergebruikt (dat doe ik ook regelmatig). Een leuke, passende uitdaging dus. Ik maakte deze kerstkrans van materialen die ik óf bij de kringloop haalde, of al in huis had. De kerstkrans is een supermakkelijke DIY die nauwelijks mis kan gaan. Hieronder leg ik in stappen uit wat je precies moet doen.

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Voor de kerstkrans gebruikte ik de materialen die je op de foto hierboven ziet: een oude kleerhanger, dennenappels, (ongeveer 12-15, afhankelijk van de grootte) 4 vintage kerstballen, (gevonden bij de kringloop) een paar takjes eucalyptus, twee spuitbussen met verf, een klosje koperdraad (of dun ijzerdraad/binddraad) en een lijmpistool (mocht je die geen in huis hebben, Flying Tiger verkoopt lijmpistolen voor een paar euro).

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Stap 1: buig de kleerhanger in een ronde vorm. Dit hoeft niet heel netjes, je ziet er uiteindelijk niet veel meer van. Spuit de dennenappels met de spuitbus in de door jou gewenste kleuren. Dat doe je het beste in meerdere dunne laagjes. Laat goed drogen. Als je wilt, kun je ook het haakje van de kleerhanger en kleurtje geven.

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Stap 2: Als de dennenappels goed droog zijn, kun je ze met het koper- of binddraad gaan bevestigen aan de kleerhanger. Wikkel het draad om de dennenappels en de kleerhanger. Zorg dat de dennenappels elkaar min of meer raken, op deze punten ga je ze straks verder vastzetten met behulp van het lijmpistool.

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Stap 3: steek het lijmpistool in het stopcontact en wacht tot het goed warm is. Ga nu de dennenappels vastlijmen op de punten waar ze elkaar raken. Zo verstevig je de constructie van je krans. Als je de dennenappels goed hebt vastgelijmd, ga je verder met de kerstballen. Lijm uit een lijmpistool is vrij sterk en het droogt snel, dus je kunt de kerstballen gerust boven- of onderop de krans vastmaken.

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Stap 4: Maak nu de eucalyptus (je kunt elke soort eucalyptus of kersttak die je wilt gebruiken) met het koperdraad vast aan de krans. Gewoon losjes eromheen wikkelen en zoals op de foto hieronder vastbinden. Kan niet misgaan.

DIY kerstkrans, by zilverblauw.nl

Tadaa! Je kerstkrans is klaar! Veel plezier ermee!

Binnenstebuiten kerstchallenge
BinnensteBuiten organiseert een kerstchallenge waarin ze mensen oproepen hun kerst DIY’s te plaatsen op social media met  #BBkerstchallenge. Je kunt meedoen als de DIY die je gemaakt heb tenminste één duurzaam element bevat. Er zijn leuke prijzen te winnen (waaronder een gave ananas van Pols Potten). Op Instagram kun je Binnenstebuiten vinden onder de gebruikersnaam @binnenstebuitentv, op Facebook vind je ze hier. Fijne avond allemaal!

hoe maak je een kerstkrans

I made this DIY for the Dutch tvshow BinnensteBuiten, about sustainable living. They asked if I could make a DIY with re- and up cycled components and I came up with the idea for this Christmas wreath. Besides the eucalyptus, glue gun and spray cans I used only thrifted, (vintage ornaments) natural, (pinecones) and re-used (coat hanger, copper wire) things. You can share your DIY (with at least one re- or up cycled component) with #BBkerstchallenge and win great prizes.

Ik maakte deze blogpost in samenwerking met BinnensteBuiten. Samenwerkingen als deze maken Zilverblauw mede mogelijk. Dank voor jullie support!

, ,

13 Responses to Kerst DIY IV: kerstkrans voor de BinnensteBuiten kerstchallenge

 1. gerhilde maakt 14 december 2015 at 19:58 #

  Wat een toffe DIY! Het gebruik van de kapstok is heel slim gezien. 🙂

 2. Ageeth Mooij 14 december 2015 at 20:45 #

  Prachtig!

 3. Elsbet | La Vie Pure 14 december 2015 at 21:05 #

  Echt supertof al die niet-standaard kerstversiering!

 4. dingen die fijn zijn 15 december 2015 at 10:08 #

  Mooi!

 5. Astrid 15 december 2015 at 11:03 #

  Wat een prachtige krans en een ontzettend leuke challenge. Meteen even de linkjes aangeklikt, ben namelijk heel benieuwd of wij er ook nog een bijdrage aan kunnen leveren!

 6. Lonneke 15 december 2015 at 19:44 #

  Hele leuke DIY. Normaal ben ik niet zo’n van van een kerstkrans, maar deze is tof.

 7. Bianca 16 december 2015 at 15:23 #

  Superleuk! Mijn dennenappeltjes liggen te drogen en de rest ligt klaar. Bedankt!

 8. Anki 16 december 2015 at 22:08 #

  @Bianca graag gedaan! Veel plezier met maken.

 9. Suzanne 18 december 2015 at 09:53 #

  Wat een leuk idee, een kerstkrans op deze manier gemaakt. Inspirerend. Wat ben jij toch creatief!

 10. Hannah 2 januari 2016 at 13:16 #

  Super leuke DIY!!! Ik heb het wel te laat gezien. Maar komende kerst ga ik dit zeker eens proberen! 🙂

 11. Leontien 4 januari 2016 at 16:04 #

  Wat mooi en heerlijk luchtig!

  Ik heb altijd ruzie met spuitverf (nozzeltje verstopt al heel snel, de verf dekt niet mooi etc.)
  Hoe bvalt deze spuitverf van Edding? die kende ik nog helemaal niet namelijk.

  Een mooi 2016 gewenst.

 12. Anki 12 januari 2016 at 11:18 #

  @Leontien dank! De spuitbus van Edding is echt heel goed (de beste misschien wel) maar daar betaal je dan ook voor: een spuitbus kost 9,95. Ik gebruik vaak goedkope verf van een Belgische site die ook prima is en maar 3,50 kost, volgens mij noem ik de link in de himmeli-diy-post. Al moet ik eerlijk bekennen dat Edding wel beter is. Wil je dus comfort en maakt prijs niet uit, dan zou ik voor Edding gaan. Als je veel verschillende kleuren wil hebben en verf die gewoon goed is zonder uitmuntend te zijn, dan zou ik voor die goedkopere variant gaan.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 manualidades para decorar vuestra casa esta Navidad - Mr Broc - 27 december 2017

  […] unas piñas, pintura en spray, ramitas de verde, un poco de alambre y una pistola de pegamento. Aquí encontraréis las instrucciones: pintar en diferentes colores las piñas  y la percha, a la que […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.