View on Wonder

View on wonder, by zilverblauw

Heb ik ooit verteld over mijn geschiedenis met de Efteling? Mijn moeder was er een van de allereerste parkentertainers. In een indrukwekkende roze jurk liep ze als sprookjesprinses samen met haar sprookjesprins (helaas in elk opzicht niet mijn vader, haha) zomers lang door het park, wuivend naar de bezoekers. De kinderen die dichterbij durfden te komen vertelde ze magische verhalen over haar sprookjesleven. Als je van mijn generatie bent kan het zomaar zijn dat je haar gezien hebt in het sprookjesbos, of zelfs bij haar op schoot hebt gezeten.

Buiten het feit dat het natuurlijk razend interessant was, een sprookjesprinses als moeder, was het grootste bijkomend voordeel dat ons gezin jarenlang een abonnement had op de Efteling. En omdat we er praktisch om de hoek woonden, waren we er dus vaak te vinden. Mijn broertje en ik kenden elk geheim gangetje in het sprookjesbos, wisten precies wanneer de enge krokodil in de Fata Morgana zijn bek open deed en zaten zo vaak in Carnaval Festival dat de muziek van die attractie dienst zou kunnen doen als soundtrack van mijn jeugd. (Ware het niet dat, als ik denk aan die tijd, Paul Simon’s ‘Graceland’ als eerste in mijn hoofd opkomt. Helaas, zou ik bijna zeggen.)

Ik vind de Efteling tot op de dag van vandaag een inspirerende plek. Ik bewonder de manier waarop ze hun artistiek erfgoed bewaken en hun visie uitdragen, maar vooral de perfecte manier waarop ze hun sprookjes vertellen. In de Efteling klopt namelijk alles, over elk detail is nagedacht. Voor mij is de Efteling altijd magisch gebleven. Ik deed dan ook graag mee aan de View on Wonder campagne, een samenwerking tussen Lonneke, Efteling en een select groepje bloggers. De bedoeling was dat we onze kijk op verwondering vastlegden. Ik nam Wolf mee en genoot net zo hard als hij.

Vanaf nu is de View on Wonder actie open voor iedereen, je kunt er op de site van de Efteling meer over lezen. De bedoeling is dat je komende winter jouw foto uit de Winter Efteling deelt op Instagram met #ViewonWonder. Aan het eind van de Winter Efteling wordt de maker van de meest verwonderende foto verrast met een Polaroid Socialmatic camera.

View on wonder
View on wonder, by zilverblauw

p.s. Als je de volgende keer in de Efteling bent en jezelf eens echt wil verwonderen, probeer dan eens de eerste deur aan de rechterkant als je het spookslot inloopt. Een goede bonus die bijna niemand weet. Echt, probeer het.
p.p.s. Als je er dan toch bent, loop eens binnen bij het Eftelingmuseum aan het Anton Pieckplein. Als je goed zoekt, vind je een foto van de sprookjesprinses.

Theme park Efteling challenged a select group of bloggers to show their View on Wonder. Wolf encountered a dragon, caught a golden coin from a donkey’s bum and tried to steal gold from another dragon’s chest. We had a magical time. Check #viewonwonder in Instagram to see more. 

, , ,

13 Responses to View on Wonder

 1. Elisa van Propvol 28 november 2015 at 13:11 #

  Ik ben er heel vaak geweest en kom er nog vaak door de familie. Het is leuk en nog leuker om kleine kinderen te zien genieten van het sprookjesbos.

 2. Rianne 28 november 2015 at 13:17 #

  Wauw wat gaaf! Dat lijkt me zo’n leuk werk eigenlijk, wat je moeder deed.

 3. Lonneke 28 november 2015 at 14:45 #

  Supergaaf Anki! Ik kende je verhaal helemaal niet, te gek. Prachtige foto’s, blij dat je erbij was ????????

 4. Lotte 28 november 2015 at 14:57 #

  Ik ben er als kind nooit geweest, want het was veel te ver om er met het hele gezin naartoe te gaan. Ik keek dan ook mijn ogen uit toen ik vorig jaar, als 23-jarige, voor het eerst het park betrad. De eerste, maar zeker niet de laatste keer!

 5. Yvonne 28 november 2015 at 16:18 #

  Mooie blogpost Anki, zowel in woord als in beeld !

 6. gerhilde maakt 28 november 2015 at 16:51 #

  Nu maak je me wel nieuwsgierig met die deur. Het is alweer even geleden wat ik er geweest ben, maar ik kom er wel graag. Ik denk dat ik er vaker geweest ben dan in eender welk Belgisch pretpark, de Efteling ligt dan ook niet zo ver over de grens. Wat een prachtige foto’s alweer!

 7. Elsbet | La Vie Pure 28 november 2015 at 20:58 #

  Wat een cool verhaal van je moeder! De efteling is echt mijn jeugd, ik vind het ook echt het mooiste park dat er bestaat!

 8. Teddy 28 november 2015 at 21:36 #

  Wat leuk om te lezen en wat een prachtige foto’s!

 9. Alet 29 november 2015 at 08:20 #

  Mooi verhaal en mooie foto’s.
  X

 10. dingen die fijn zijn 29 november 2015 at 15:42 #

  Wow, wat een moeder! Mooie herinneringen!

 11. Marlous 30 november 2015 at 21:01 #

  Zo’n goed verhaal dit! Diamant en een sundae ???? En die foto met die draak is episch (de rest trouwens ook). Xx

 12. Suus 2 december 2015 at 18:18 #

  Wat een mooi verhaal. Eigenlijk ben jij net zoals jouw moeder een verhalenverteller. Verhalenverteller 2.0 Geen roze jurk, wel een heel mooi roze boek 🙂

  Foto van Wolf en draak is magisch!

  X Suus

 13. Marije 1 januari 2016 at 14:29 #

  Hoi Anki,

  Ik lees deze nu pas (merk door je overzicht dat ik wel meer miste). Maar wat een geweldige foto! Gaaf hoor!

  Fijn 2016 gewenst!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.