Kerst DIY II: Christmas wall hanging

Christmas wall hanging, by zilverblauw.nl

Afgelopen weekend waren de kinderen en ik alleen thuis: Casper ging vogels kijken in Zeeland. We hadden het fijn. Samen met Iris bezochten we de kerstmarkt van een tuincentrum, waar ik de benodigdheden voor deze DIY kocht. Verder aten we bij McDonald’s, (vinden de kinderen hét ultieme uitje) keken we ‘The Polar Express‘ drie keer (‘nóg een keer’, riep Mus steeds) en sliepen we met z’n drieën in het grote bed. In de tussentijd lukte het me ook nog om deze muurhanger af te ronden.

Je ziet dit soort muurdecoratie de laatste tijd veel op Pinterest, meestal geweven of gemaakt van wol. Het leek me leuk er een speciaal voor kerst te maken, van kerstdecoratie. Via Google kwam ik tot de ontdekking dat de slingertjes die ik gebruikte ook wel bekend zijn onder de naam ‘Lametta’, je kunt ze bij praktisch elk tuincentrum kopen. Op de laatste foto kun je de verpakking zien.

Christmas wall hanging, by zilverblauw.nl

I’m excited to share this simple DIY for a Christmas wall hanging. It’s based on the wool and macrame wall hangings I see a lot on Pinterest these days but instead of wool, I used common Christmas decoration. I found out the official name of the decoration is ‘Lametta’, it’s really common in the Netherlands and for sale at almost every garden centre and Christmas store. 

I used an old tea towel for the base of the wall hanging and cut off one third of the length. For a wall hanging in this size you need approximately 8 lametta decorations. Use a glue gun to attach the lametta to the tea towel, as seen at the image above. Place a rod at the top of your towel and fold to create a funnel (just use the glue gun, I glued everything, no sewing involved). Wrap a string around the rod on each side and knot. Now you can start modeling you wall hanging with scissors, in almost any desired shape. Be prepared for lots of lametta-confetti. After the modeling, your wall hanging is ready to shine. Enjoy!

Christmas wall hanging, by zilverblauw.nl

Muurhanger
Nodig: Lametta kerstslingertjes zoals op de laatste foto, in de kleuren die je mooi vindt. Voor deze vrij grote hanger gebruikte ik 8 verpakkingen. Een (oude) theedoek of stuk stof, een stokje (bouwmarkt), een lijmpistool en een lintje of touw om de hanger mee op te hangen.

Doen: ik gebruikte een oude theedoek als basis voor de hanger. Ik knipte er ongeveer een derde af in de lengte, dit hoeft niet heel netjes want je ziet het later niet meer. Alleen een stukje bovenkant van de theedoek blijf je zien, daarmee hou je het stokje op z’n plek en werk je de lelijke bovenkant van de slingers weg. Steek de stekker van het lijmpistool in het stopcontact en zorg dat het goed warm is voor je begint. Lijm de bovenkant van de stroken kerstslingers naar eigen ontwerp en in lagen op de achterkant van de theedoek. Zorg dat de lelijke bovenkanten van de slingers steeds overlapt worden door een nieuwe laag en zorg dat je bovenaan de theedoek ruimte overhoudt voor het stokje en een nette afwerking (reken ongeveer 8 cm vanaf de bovenkant van de theedoek). Vouw als je klaar bent de bovenkant van de theedoek om, zodat de voorkant kan dienstdoen als ‘houder’ voor het stokje en afwerking. Ik heb helemaal geen naald en draad gebruikt en ook de ‘zoom’ van de theedoek gewoon met het lijmpistool vastgemaakt.

Als je alle lagen decoratie vastgelijmd hebt, de zoom hebt vastgemaakt en het stokje + lintje bevestigd hebt, kun je de hanger rechtop hangen. Daarna kun je met een schaar patronen in de decoratie gaan knippen. Je houdt mooi gekleurde confetti over! (zorg dat de stofzuiger bij de hand is). En tadaa, je muurhanger is klaar om een hele kerst te schitteren!

Christmas wall hanging, by zilverblauw.nl

Meer kerstinspiratie hier! / More Christmas-related posts here.

p.s. DIY af? Ik vind het superleuk om de resultaten te zien! Op Instagram verschijnen de eerste pieken al, super. Tag me of gebruik #zilverblauw Dankjewel!

, ,

15 Responses to Kerst DIY II: Christmas wall hanging

 1. Ellis 24 november 2015 at 09:45 #

  Wauw, dit is echt ontzettend geslaagd!

 2. my_colored_life 24 november 2015 at 09:52 #

  Echt Anki! FANTASTISCH! Ik ga m op zeker maken, bedankt voor de inspiratie <3

 3. julie 24 november 2015 at 10:16 #

  super leuk idee!!

 4. gras vd buren 24 november 2015 at 13:06 #

  Tof! Maar ik word afgeleid door die geweldige plantenpotten ???? ????

 5. gras vd buren 24 november 2015 at 13:10 #

  Hee mijn emoticons worden vraagtekens

 6. Suus 24 november 2015 at 15:18 #

  Wauw wat een gaaf idee, dit ziet er meteen ook heel erg vrolijk uit. Ik ga eens kijken of mij dit ook lukt. Heel erg leuk.

 7. Kim / studio klein geluk 24 november 2015 at 20:23 #

  Te leuk deze! Ga ik zeker maken!

 8. Caroline 25 november 2015 at 00:09 #

  It’s posts like these that make me so proud of you as a blogger and truely an inspirator. Everyone knows the weavings and some may remember the hairy shiny decoration from when it was used when we were young. Your creative head combines that into a very 2015 fun Christmas wall hanging. Chapeau! This will fly all over Pinterest I am sure.

 9. Lonneke 7 december 2015 at 10:12 #

  Wat een vrolijk en kleurrijk idee!

 10. Mariel 12 december 2015 at 23:07 #

  Super leuk! En ik ben helemaal verliefd op het ‘liefde’ licht aan de muur! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt?

 11. Anki 13 december 2015 at 00:12 #

  Dank Mariel! Je leest over de Liefde-lamp op de FAQ-pagina: https://www.zilverblauw.nl/faq/

 12. Mariel 14 december 2015 at 14:30 #

  Super! Bedankt!

 13. Liesje 29 december 2015 at 19:56 #

  Wauw! Super leuk idee. Mag ik vragen van waar je de witte hangkast (dressoir) hebt?

 14. Anki 29 december 2015 at 20:45 #

  @Liesje dank! De kast is de Besta van IKEA met daarop een plaat underlayment van de bouwmarkt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Heimwee en glitter – zjojes - 14 december 2017

  […] spotte een discobal bij de Hema en mijn discoraam kreeg langzaam vorm. Ik moest ineens denken aan de wandhanger van Zilverblauw die er perfect bij zou passen door de glans. Ik freubelde hem iets anders dan Zilverblauw, omdat je […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.