Sterren fotograferen

sterren fotograferen, by zilverblauw.nl

Stars can’t shine without darkness

Ik doe het regelmatig tijdens saaie meetings en vergaderingen: nadenken over dingen die ik nog graag zou willen doen, als ik de tijd en het geld ervoor had. Bij mij gaan dat soort dagdromen eigenlijk altijd over fotografie. Zo zou ik dolgraag nog eens motels willen gaan fotograferen in Californië, van die ouderwetse met neonreclames op palen langs snelwegen. En gebouwen in New York. Ik heb zelfs een Pinterestboard waarop ik regelmatig ideeën post over die specifieke dagdromen. Een wat simpeler idee waar ik over nadacht tijdens saaie vergaderingen afgelopen jaar, was het fotograferen van de sterren in Zeeuws-Vlaanderen.

sterren fotograferen, by zilverblauw.nl

Om sterren te kunnen fotograferen heb je duisternis nodig. Lijkt voor de hand liggend, ware het niet dat er niet zoveel plekken in Nederland zijn waar het na zonsondergang nog echt donker is. Deze kaart van Nederland laat dat heel goed zien. Al het licht dat je op deze foto’s ziet, is afkomstig van mensen: de zon was al uren onder. De grote stad Vlissingen aan de overkant, de vuurtoren en een camping in de buurt zorgen ervoor dat het zelfs hier in het dunbevolkte Zeeuws-Vlaanderen niet echt donker wordt.

sterren fotograferen, by zilverblauw.nl

Sterren fotograferen is niet moeilijk en je hebt er geen geavanceerde apparatuur voor nodig. Er zijn twee dingen echt noodzakelijk: een statief en een camera die je manueel (handmatig) kunt instellen. Ik maakte deze foto’s met een sluitertijd tussen de 2 en 5 seconden, een ISO van 320 en een diafragma van f/2.8. Hoe relatief lichter de omgeving was, hoe korter ik de sluiter open liet. Ik werkte met de zelfontspanner om trillingen van mijn hand tegen te gaan. Als je ook eens zulke foto’s wilt maken, let er dan op dat je de sluiter niet té lang openlaat. Het is altijd makkelijker de foto’s achteraf nog wat op te lichten, dan dat je overbelichting moet gaan repareren. Ik vond deze tutorial heel handig, vooral voor de nabewerking, maar hou er rekening mee dat de situatie in Nederland anders is dan die bij de man in dit filmpje. Daarom zijn de instellingen van je camera waarschijnlijk meer zoals ik hierboven beschrijf. (Een kortere sluitertijd en lagere ISO.) Veel plezier!

A little tutorial in Dutch about taking photo’s of the stars, accompanied by some pictures I made at the beach near the summerhouse. If you’re outside NL, I recommend this tutorial

, ,

16 Responses to Sterren fotograferen

 1. Charlotte 6 augustus 2015 at 10:02 #

  Prachtige foto’s! Ik wist niet dat we hier toch nog zoveel sterren hadden, je weet goede ( relatief) donkere plekjes te kiezen/ vinden,
  Op onze reis naar Lapland deze winter, deden we verscheide pogingen om sterren en het noorderlicht te fotograferen. Omdat we geen ervaren fotografen zijn, was dat toch niet eenvoudig, manueel scherpstellen op een ster, juiste iso en sluitertijd kiezen,.. Uiteindelijk toch enkele mooie plaatjes kunnen schieten 🙂
  Groetjes,
  Charlotte

 2. Rianne 6 augustus 2015 at 10:58 #

  Wat gaaaaf! Dit ga ik zeker eens proberen!

 3. Marlous 6 augustus 2015 at 11:06 #

  Het herinnert mij er altijd aan hoe bijzonder het is dat wij bestaan hier, met zn allen. En dat we dat niet voor lief moeten nemen enzo. Fokking diep man. En mooi weer, zuster! X

 4. Kim 6 augustus 2015 at 11:22 #

  Heel erg mooi! 🙂

 5. iti 6 augustus 2015 at 12:40 #

  Zo gaaf! Ik volg sinds kort kpunkka op instagram, die maakt ook zulke mooie foto’s van luchten (ook noorderlicht, dat hebben wij dan weer minder) en deze uitleg komt voor mij als geroepen!

 6. Stephanie 6 augustus 2015 at 12:45 #

  Oh…prachtig…ik hou heel erg van donkere luchten en heldere sterren

 7. Dingen Die Fijn Zijn 6 augustus 2015 at 13:24 #

  Hier snap ik niets van maar dat ligt aan mij 🙂 Mooie foto’s!! Ik denk aan plafond-behangpapier!

 8. Liesbeth 6 augustus 2015 at 13:46 #

  Ohhh, die hebben we gezien, vergane glorie genoeg daaro. Maar ook de trailerparken, hebben veel indruk achter gelaten. Hoop dat je er snel een keer komt, onze reden was om 25 jaar getrouwd te geraken 🙂

 9. Madam Elisa 6 augustus 2015 at 19:14 #

  Oh wat gaaf zeg!

 10. Suzanne 6 augustus 2015 at 20:06 #

  Wauw. Wat. Schitterend.
  Wij gaan naar Walcheren (de overkant!). Ik heb je tips genoteerd en neem ook mijn statief mee. Wij gaan zeker in het donker op pad in de hoop ook zoiets moois te zien en fotograferen.
  Dankjewel Anki voor jouw beelden.

 11. Ilaria 6 augustus 2015 at 21:40 #

  Beautiful pictures my dear, so poetic!
  Thanks for the tutorial as well, always good to try new things 😉
  xoxo

 12. Elvera 6 augustus 2015 at 21:48 #

  Wat ontzettend mooi… ik heb echt bewonderd en nog eens bewonderd… prachtig!

 13. Kelly 23 augustus 2015 at 08:04 #

  Mooi! Het is inderdaad niet simpel om hier (België of Nederland) sterrenfoto’s te nemen. Wij probeerden het op reis, maar toen zat de maan net uit. Ik heb wel een aantal dingen geleerd door met verschillende lenzen te fotograferen. Zo is manueel op oneindig zetten niet bij elke lens helemaal tot aan het einde. Dat is lichtjes frustrerend als je in het donker op de heide staat te fotograferen. 😉

  Knappe beelden hier!

 14. Appelmoes 3 september 2015 at 20:00 #

  Dat zijn hele mooie foto’s, ik word er blij van als ik ze zie, want ze zijn bij de Zeeuwse kust gemaakt. Ik ben erg aan het experimenteren met fotografie, en in oktober dit jaar gaan we in Zeeland op vakantie. Ik ga het zeker proberen! Ik verwacht veel mooie plaatjes te schieten daar, aangezien ik ooo overdag met lange sluitertijden experimenteer. Prachtige provincie.

 15. Fête des Gamins 11 oktober 2015 at 10:28 #

  Zo knap… al lijkt mij zelfs een goed statief heel belangrijk? Welke gebruik jij? Merci voor de hulp! Liefs, Dina

 16. Marlous 15 november 2015 at 07:28 #

  Super toffe foto’s! Ik heb je tips gebruikt om in the middle of nowhere in Zuid-Afrika de sterren te fotograferen. Om eerlijk te zijn vind ik mijn foto’s maar een beetje suf doordat je niks anders ziet dan de sterren. Met veel plezier heb ik tijdens onze rondreis jullie boek shoot gelezen, ik heb het ook al eens via Instagram gezegd, maar ik ben zo blij met het boek. Alles is zo duidelijk uitgelegd en zo mooi vormgegeven! Dankjewel.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.