An ode to Staalbergven

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Ons openluchtzwembad Staalbergven draag ik een warm hart toe. Ik denk dat ik het niet alleen de mooiste plek van Oisterwijk vind, maar zelfs een van de mooiste plekken van Nederland. Het water is er diep donkerblauw, de grote grove dennen donkergroen en het ruikt er heerlijk: een mix van aarde, water en dennennaalden. Er zijn kikkers, ganzen en het stikt er van de libellen en waterjuffers in verschillende felle kleuren.

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Als je aankomt kun je je fiets parkeren in een fietsenstalling die niets meer is dan een stukje afgezet bos en een keet waarin op drukke dagen iemand zit om de boel in de gaten te houden. Naast het ven, wat ik het meest fotogeniek vind, zijn er ook nog drie chloorbaden voor mensen die niet zo van ganzen, kikkers en libellen houden, al steken ze soms over en zwemt er regelmatig zomaar een kikker in het diepe wedstrijdbad. De natuur laat zich niet tegenhouden door de blauw geverfde bodems. Staalbergven bestaat al meer dan 100 jaar en hoewel er natuurlijk een hoop gemoderniseerd is in de loop der tijd, ademt het nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden. Ik nam mijn analoge camera mee op een van de eerste mooie dagen van 2015 en terwijl de kinderen in het water speelden, maakte ik foto’s. Ik gebruikte mijn oude Nikon FM3A en een rolletje Kodak Portra.

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Some analogue pictures of one of my favorite places: our local fen Staalbergven. Staalbergven is an amazing gem, hidden in the woods just outside our small city. It’s the best place for a swim or just a relaxing day underneath a pine. I made this pictures on one of the first warmer days of 2o15 with my old Nikon FM3A and Kodak Portra film.

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

Staalbergen Oisterwijk, by zilverblauw.nl

naamloos-27

The winner of our anniversary give-away is Kumari. (Gefeliciteerd! Zou je een mail willen sturen naar casper@zilverblauw.nl, dan zorgen we dat de prijs naar je toe komt!) Fijne dag allemaal!

, ,

29 Responses to An ode to Staalbergven

 1. Hanke 10 juni 2015 at 09:41 #

  oh wat mooi dit Anki! Dankzij jouw eerdere posts hierover staat deze plek hoog op mijn wishlist om eind deze zomer eens te bezoeken als ik een vrij weekendje heb. Lijkt me heerlijk!!!

 2. Barbara 10 juni 2015 at 09:41 #

  oooh wat een fijne plek Anki!
  Doet me denken aan mijn jeugd. In Doorn hadden we vroeger ook een natuurzwembad. Helaas bezuinigen heel veel gemeentes dit soort parelplekken weg. Geniet ervan!

 3. Aukje 10 juni 2015 at 10:42 #

  Wauw, wat mooi vastgelegd. Ik ben zelf geen grote fan van het Staalbergven, maar op deze manier ga ik het weer wat meer waarderen. 🙂

 4. Debby 10 juni 2015 at 10:44 #

  Wat een prachtige plek is dat zeg! Alleen je woorden al, en dan die foto’s. Een blog om van te smullen!

 5. Denise 10 juni 2015 at 10:44 #

  wauw, wat een fijne plek. Prachtige foto’s!

 6. Lieke 10 juni 2015 at 10:47 #

  Wat een geweldige foto’s van een (volgens mij) prachtige plek! Onvoorstelbaar mooi, Laten we hopen dat niemand het op zijn heupen krijgt ofzo, en dat deze plek nog heel lang in al zijn glorie zal blijven bestaan!

 7. Kumari 10 juni 2015 at 11:22 #

  Oooh wauw wat leuk! ? ben ik echt super blij mee. Wat ontzettend leuk!

 8. Ellen 10 juni 2015 at 11:41 #

  Magisch!

 9. Kumari 10 juni 2015 at 11:48 #

  Ik was zonet te verbaasd om uitgebreid te reageren. Maar wat ontzettend gaaf dat jullie mij hebben gekozen als winnaar zeg! Vorig jaar zat ik niet lekker in mijn vel en voelde ik mij echt naar, maar werd ik echt happy van de mooie dingen die op deze blog voorbij kwamen. Daarnaast vijf jaar zilverblauw, ik ben er echt creatief door geïnspireerd! Ik zal iets moois uitzoeken bij die hele mooie shop van ‘buiten de lijntjes’! 🙂 Ik ga de hele dag met een big smile rondlopen 🙂

 10. Lizet 10 juni 2015 at 13:31 #

  Mooie plaatjes! Jammer dat ik niet heb gewonnen 😉 maar gefeliciteerd Kumari! 🙂

 11. Klaasje aka DeHeldin 10 juni 2015 at 14:01 #

  Marc had het er laatst over en ik wist meteen dat het over het zwembad ging dat ik wel eens op je blog zie 🙂 We gaan er zeker een keer heen met de kinderen, lijkt me een geweldige plek! Ik ben er eens langs gefietst en toen moest ik me inhouden.. Prachtige foto’s weer.

 12. Maru 10 juni 2015 at 15:06 #

  Beautiful Place!!!

 13. Nienke 10 juni 2015 at 15:30 #

  Dit is gewoon puur genieten, zo’n fotoserie. Kan me helemaal voorstellen hoe het daar ruikt. Natuur!

 14. Jacqui 10 juni 2015 at 16:15 #

  Wat een prachtige foto’s weer! Ik zit mee te genieten….

 15. nina 10 juni 2015 at 16:49 #

  Ik neem me dankzij jouw mooie foto’s de afgelopen jaren elke zomer voor er eens naartoe te gaan (is vanaf ons ook helemaal niet zo ver), het is er nog steeds niet van gekomen maar deze prachtige foto’s zorgen ervoor dat het weer bovenaan de uitstapjes-lijst komt! Wat een mooie plek en ontzettend sfeervolle foto’s!

 16. Kim 10 juni 2015 at 17:30 #

  Wat een mooie plek zeg! Snap dat je daar wel van kunt genieten.
  Liefs

 17. Stephanie 10 juni 2015 at 17:39 #

  Wat is het prachtig daar! En gefeliciteerd Kumari!

 18. KOPERROZE 10 juni 2015 at 20:23 #

  Prachtige foto’s, ze geven zo veel sfeer weer!

 19. Fête des Gamins 10 juni 2015 at 22:31 #

  Prachtfoto’s van een zalige plek!

 20. Hannelore 10 juni 2015 at 22:48 #

  Wauw, wat is het daar mooi! Prachtig gefotografeerd ook!

 21. Moon 11 juni 2015 at 07:39 #

  Prachtige foto’s, mooie kleuren.

 22. Fleur 11 juni 2015 at 14:49 #

  Heel wat uurtjes doorgebracht door, maar zag er ‘vroeger’ de schoonheid niet zo van in. Als ik jouw foto’s nu zie, moet ik toch eens terug. Alleen al voor de nostalgie. Mooi gedaan weer!

 23. Annette 11 juni 2015 at 20:15 #

  Wat een mooie zwemplek.
  En o, dat temperatuurbordje! Mijn grootvader rekende in Fahrenheit, het bordje is vast uit dezelfde tijd 🙂

 24. Marlous 11 juni 2015 at 21:16 #

  Ik vind het zo mooi dat zulke plekken altijd een soort tijdcapsules zijn. En om dat dan analoog vast te leggen..het is net een soort tijdreis (…and get back in time for tea! Zou Austin Powers zeggen ;-))

 25. Daan 11 juni 2015 at 22:09 #

  Echt supermooi!!
  Veel plezier met de prachtprijs Kumari!

 26. Suzanne 12 juni 2015 at 19:14 #

  Oh, wat een schitterende beelden! Helemaal in mijn straatje (al is ‘zwembaantje’ hier toepasselijker).
  De titel van deze blog, ‘An ode to Staalbergven’ samen met een glimp van de eerste foto’s, zetten mij trouwens compleet op het verkeerde been. Nooit eerder gehoord van de naam van dit bad, dacht ik dat het over een Scandinavische stad zou gaan! Haha, zo zie je maar.
  Dank voor de intense, sfeervolle beelden. Dat je nog maar veel fijne uurtjes op deze plek mag doorbrengen.

 27. Marieke 12 juni 2015 at 20:51 #

  Ah het Staalbergven, mooie herinneringen uit lang vervlogen tijden! Dank voor het opfrissen van mijn geheugen…

 28. Judith Slagter 15 juni 2015 at 12:21 #

  Wauw, echt! Ik vind je blogs eigenlijk altijd prachtig, maar deze…
  Wat een ontzettende mooie foto’s!

  Misschien komt het dat ik dit zo ontzettend mooi vind, omdat ik zelf ook altijd in zo’n buitenzwembad heb gezwommen. Het Oosterbad in Aalsmeer. We woonden er vlak bij, daar heb ik ook al mijn diploma’s gehaald en echt elke dag uit school zwommen we daar.
  De kleur van het water, de oude bordjes, gammele houten trappetjes. Zo herkenbaar en misschien daarom dat ik het nog veel mooier vind.

  Ik wil daar heen!!

 29. Madam Elisa 16 juni 2015 at 18:21 #

  Wouw wat een prachtige foto’s, het doet een beetje denken aan waar ik vroeger zwom 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.