Vegetarische worstenbroodjes

Brabantse vegetarische worstenbroodjes

Als Brabantse zal ik niet ontkennen dat ik, sinds ik vegetarisch eet, worstenbroodjes behoorlijk mis. Ze worden hier te pas en te onpas uitgedeeld: tijdens bijeenkomsten op mijn werk, vieringen op school en bij familie. Ze ruiken ook zo lekker. Er is in dit deel van Brabant zelfs elk jaar een wedstrijd, waaraan bakkers en slagers meedoen die strijden om de titel ‘beste Brabantse worstenbroodje’. De winnaar mag een jaar lang een mega-spandoek op zijn winkel hangen met de verworven titel in schreeuwerige letters, bij voorkeur in Comic Sans. Oh, de geneugten van het platteland.

Maar goed, vegetarische worstenbroodjes dus. Nog best een lastig klusje, want hoe krijg je dat korrelige vegetarische gehakt nou tot een fatsoenlijk worstje? Ik experimenteerde wat en kwam uiteindelijk tot onderstaand recept.

Worstenbroodjes vegetarisch

Nodig: 2 pakken vegetarisch gehakt, (wij gebruikten dit) een pak broodmix voor witbrood, (wij gebruikten deze) twee uien, een zakje gehaktkruiden, (wij gebruikten een heel zakje van deze, je kunt de kruiden natuurlijk ook zelf mengen) drie eetlepels maïzena, 6 eieren, boter.

Doen: schil en snijd de uien, fruit ze in een ruime hoeveelheid boter en voeg daarna het gehakt en de gehaktkruiden toe. Bak een minuut of tien en maak ondertussen de broodmix klaar zoals op de verpakking staat. Meng vijf van de eieren met drie lepels maïzena, doe er een klein scheutje water bij en roer goed door. Haal het gehaktmengel van het vuur, doe het in een kom en laat even afkoelen. Rol het brooddeeg goed dun uit met een deegroller en snijd rechthoeken van ongeveer 15 bij 20 cm. Doe het eiermengsel bij het gehaktmengsel, even goed mengen. Leg in het midden van elk plakje deeg een ‘worstje’ en vouw het deeg eromheen, zodat het een pakketje wordt. Besmeer de bovenkant met eigeel en bak in een op 225 graden voorverwarmde oven in 15-20 minuten af. Smakelijk!

vegetarische worstenbroodjes

In our part of the Netherlands, Noord-Brabant, ‘sausage bread’ is a local delicacy. It is served at, for example, family gatherings, business meetings and to celebrate people’s birthday. I love the taste and smell of sausage bread and since we decided to become vegetarians, it’s one of the things I truly miss. So last weekend I experimented a bit and made vegetarian sausage bread. I wasn’t disappointed: it actually tasted pretty good. Wanna give this typical Dutch recipe a try? Please use google translate.

24 Responses to Vegetarische worstenbroodjes

 1. Danielle 26 februari 2014 at 13:12 #

  Hoe lang ben je nu vegetariër? Lijkt me ook lastig, heel knap dat je dit doet. En dit lijkt mij ook een lekkere variant.. 🙂

 2. Nicole 26 februari 2014 at 13:46 #

  Lekker! En een super fijne vervanger voor het ‘korrelige’ vegagehakt is het rauw gehakt van de vegetarische slager. Daar kun je, net als bij gewoon gehakt, nog worstjes en balletjes van draaien!
  Deze is het: http://www.devegetarischeslager.nl/shop/vegetarische-slager-lijn/de-vegetarische-slager-vers-gehackt

 3. Tiene 26 februari 2014 at 13:57 #

  haha in Comic sans zie het zo voor me!!

 4. Denise Beckand 26 februari 2014 at 14:23 #

  Het Brabantse worstenbroodje, inderdaad erg lekker!! Je bent een knappe uitdaging aangegaan met een vegetarische variant, het zier er heerlijk uit 🙂

 5. Linda 26 februari 2014 at 14:32 #

  Ziet er erg lekker uit zo!

 6. draad en praat 26 februari 2014 at 15:31 #

  Wow te gek, ik ben ook vega! Dit ziet er echt tof uit! Dank voor de tip en het recept!!! Liefs Lisanne
  draad en praat…

 7. blauwesokken 26 februari 2014 at 16:20 #

  Wat goed bedacht, vegetarische worstenbroodjes!
  Ik eet niet vaak en veel vlees, maar als ik in Brabant kom móet ik een worstenbroodje hebben! Heb wel eens van meerdere brabanders gehoord dat het knap lastig kan zijn als je vegetariër bent…

 8. simone 26 februari 2014 at 16:59 #

  Wat leuk! brabantse worstenbroodjes! uit welk deel van brabant kom je?
  Zelf ben ik niet vegetarisch maar het lijkt me toch leuk om een keer te proberen. Ik denk dat je het ook wel met gewoon gehakt kan doen.
  x Simone

 9. Annabel Helena 26 februari 2014 at 18:02 #

  Dat ziet er erg lekker uit! Ik ga het zeker uitproberen!

 10. Stephanie 26 februari 2014 at 19:19 #

  Hoera voor vegetarische worstenbroodjes!

 11. Anki 26 februari 2014 at 19:28 #

  Dank voor de tip Nicole! De vegetarische slager heeft veel lekker ‘vlees’.

  @Daniëlle ik denk dat we nu 5 jaar geen vlees meer eten. We eten wel af en toe vis en de kindjes krijgen wel gewoon af en toe vlees als ze willen. Ik doe het omwille van het milieu (het scheelt heel veel qua CO2-uitstoot) en omdat ik niet achter de bio-industrie sta. Het blijft een mooie uitdaging!

 12. Chez chouke 26 februari 2014 at 19:40 #

  Ha we hebben dezelfde principes lees ik. En ik mis ze ook wel, ja. Die comic sans letters dan weer niet haha. Toen ik op de Pabo zat werd dat lettertype ook zoooooveel gebruikt. “Leuk voor de kinderen” zeiden mijn medestudenten dan. Ehm…vind je?

 13. Anouck plume 26 februari 2014 at 20:12 #

  Oh wauw wat een goed idee dit! Zelf ben ik allergisch voor varkensvlees en mocht dat nu net in elk worstenbroodje op aarde zitten 🙁 Dit ga ik snel proberen!!

 14. hanne 26 februari 2014 at 22:09 #

  He Anki, tjeck Bart Houben worstenbroodjes eens! Mijn broer is een worstenbroodjes bakkerij in eindhoven begonnen en timmert flink aan de weg (oa op allerlei hippe markten en events waar jij vast ook wel eens komt) hij maakt ook vegetarische worstenbroodjes. Voor als je een keer geen zin hebt om ze zelf te maken of voor in de vriezer op school zodat je ook mee kan eten…
  Hij heeft ‘n pop up store op de hoogstraat en n facebook pagina. eet smakelijk!

 15. Fête des Gamins 26 februari 2014 at 22:51 #

  mmm ziet er in ieder geval lekker en zo al helemaal lente uit… is het daar zo zalig al?!

 16. Mireille 26 februari 2014 at 22:54 #

  Oh..ze zijn gewoon gelukt! Zien er eigenlijk veel lekkerder uit als de worstenbroodjes die ik ken, en dat ligt niet alleen aan de mooie bordjes! 🙂

 17. Naomi 27 februari 2014 at 11:56 #

  Looking good! Mmmm… 🙂

 18. Anki 27 februari 2014 at 18:23 #

  @Hanne dank voor de tip, leuk!

 19. marloes 2 maart 2014 at 21:27 #

  Ik ben niet zo van de worstenbroodjes, wel van de saucijzenbroodjes, en al helemaal van de vegetarische variant: seitan!
  Maar ik kom niet uit brabant, dus wellicht vinden ze daar de seitan maar niks…

 20. Iris Vank 5 maart 2014 at 12:14 #

  Mijn oom is slager en heeft ooit de prijs voor beste worstenbroodje gewonnen. Heb jij niks aan, maar toch leuk. 😉

 21. Ineke 23 maart 2015 at 17:27 #

  Is helemaal niet moeilijk ik ben vegan en maak gewoon vegan broodjes,
  brooddeeg maken in plaats van melk sojadrink (bio) van Alpro nemen en plantaardige boter van bijvoorbeeld Ekoland, of Healthy planet ( reform) plantaardige olie kan ook, voor de vulling bio tofu-roerbakgehakt
  van Albert Heijn, uitje snipperen en fruiten in wat olie daarbij het roerbakgehakt, 2 eetlepels vegetarische juspoeder van vetara (reform) een scheutje lekkere zoete ketjap van bijvoorbeeld Jakso, en gehakt kruiden
  daarmee de broodjes vullen afbakken, klaar!.

 22. Marianne 6 april 2015 at 20:32 #

  Ik ben zeker niet vegetarisch, maar ik hou van afwisseling in mijn eten en vaak vind ik gewone worstenbroodjes stinken naar rauw varken. Dus vandaag in Eindhoven bij bakker Houben een vegetarisch worstebroodje gekocht, gemaakt van peulvruchten. Was heerlijk, maar met n ietsje bittere nasmaak. Denk door de kruiden. Maar de basis is er. We kunnen het gaan verfijnen

 23. Suzanne 14 maart 2017 at 11:28 #

  Wat een leuk recept! Ik wil het graag uitproberen. De link naar de pagina om te laten zien welke gehaktkruiden jij gebruikt hebt werkt helaas niet meer. Zou je me kunnne zeggen hoeveel gram gehaktbroden je bij het recept gebruikt? Ik zie dat er zakjes van 40 en 70 gram in inloop zijn 😉 Groetjes en bedankt alvast!

 24. Suzanne 14 maart 2017 at 11:29 #

  Sorry, typfouten. Ik bedoel natuurlijk hoeveel gram gehaktkruiden!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.