A tiny guide to Stockholm

stockholm guide

Hier is ‘ie dan: een minigids voor als je ooit Stockholm gaat bezoeken. Met de nadruk op ‘mini’, want in de vier dagen dat we er waren hebben we lang niet alles gezien. Daarnaast is het natuurlijk winter en dan is Stockholm een heel andere stad dan in de zomer. Wat ons vooral opviel is het licht: het wordt heel vroeg donker, al rond 15.00 uur. In de zomer blijft het juist heel lang licht.

Here it is: a tiny guide to Stockholm. It really is tiny, because we stayed for only four days and haven’t had the chance to see everything Stockholm has to offer. Plus: there’s a lot of difference between Stockholm in summer or in winter. What struck us most is the lack of daylight. The sun sets at 15.00, which (logically) means the city is covered in darkness for the rest of the day. During summertime, the days seem to last forever and at summer’s top, the sun doesn’t even completely set.

stockholm winter

Reizen, slapen & ontbijten – vanaf Schiphol vlieg je heel makkelijk, in minder dan twee uurtjes, naar Stockholm. Stockholm heeft twee vliegvelden. Wij vlogen op Arlanda, een luchthaven net buiten Stockholm. De supersnelle Arlanda Express brengt je vanaf het vliegveld in 20 minuten naar Stockholm Centraal. Stockholm staat vol met mooie (en dure!) designhotels, maar Casper en ik kozen voor een relatief betaalbaar, doch kwalitatief goed hotel: Scandic Malmen. Fijne bedden, een leuke bar beneden en een goed ontbijt. Plus een geweldige ligging midden in Stockholm’s leukste wijk Södermalm.

national museum stockholm

Where to stay – Stockholm is well known for it’s beautiful (and expensive) designhotels. Casper and I didn’t want to spend too much money on our hotel and stayed in a relatively cheap, but nice place with great breakfast and friendly staff: the Scandic Malmen Hotel. It’s located in Stockholm’s coolest area Södermalm. The metro is literally around the corner. 

mini rodini&grandpa

Winkelen – Stockholm is een grote stad met heel veel leuke winkels. Ze allemaal opnoemen gaat wat ver, dus we maakten een rijtje met winkels die je volgens ons niet mag missen. Natuurlijk de flagshipstore van het Zweedse kindermerk Mini Rodini, een geweldige boekwinkel met boeken over kunst en design Konst-ig, de Zweedse Xenos-achtige winkel Lagerhaus met veel betaalbaar/nagemaakt design, Deens designwarenhuis Ilhums Bolighus, het grote Bijenkorf-achtige Nordiska Kompaniet, met veel leuke shop-in-shops van onder andere Muuto en Tom Dixon, dé winkel voor Zweeds design Designtorget en de mooie concepstore Grandpa. Daarnaast vonden wij de museumwinkel van Moderna Museet heel erg de moeite waard, (ze verkopen er de bekende Andy Warhol-posters) en waren we erg onder de indruk van de Stockholmse vestiging van Urban Outfitters, die in een prachtig oud bioscooppand zit.

Shopping – Stockholm is a big city filled with great shops, here are the ones we really like: the Mini Rodini flagshipstoreKonst-ig, a great book store with design and art books, Lagerhaus, Danish Design at it’s best at Illums Bolighus, the big and dressy department store Nordiska Kompaniet, commercial market place for unique design Design Torget and the beautiful conceptstore Grandpa. Also, don’t forget to visit the Moderna Museet’s museumshop and Urban Outfitters, located in an old cinema.

urban deli stockholm

Eten & drinken – Absoluut culinair hoogtepunt vonden wij Hermans, een vegetarisch buffetrestaurant met een schitterend uitzicht over Stockholm. Echt een aanrader. In Scandinavië wordt over het algemeen vrij veel vlees gegeten, maar als je een beetje zoekt is er ook voldoende aanbod als je liever geen vlees eet. We aten heerlijke vegetarische burrito’s bij La Neta en lekkere sushi bij Neko. Als je in Stockholm bent, mag je Urban Deli zéker niet overslaan. Het is een soort hippe supermarkt die duurzame en ecologische producten verkoopt, met daarin een restaurant waar je goed kunt eten. (niet per definitie vegetarisch, ze hebben ook volop vis- en vleesgerechten) Tijdens het shoppen hebben we geluncht bij Ichaicha, een leuk ingericht barretje met Oosterse invloeden in een wat kleiner winkelcentrum.

Food & drinks – We had a lovely diner at Hermans, who serves an organic and vegetarian buffet. Besides the food, you can enjoy a breathtaking view of the city. If you like Mexican food, check out La Neta. During our shopping trips, we had lunch at Ichaicha and Neko. Another place you really shouldn’t miss is Urban Deli, a grocery store and restaurant in one. Delicious food and a great atmosphere. 

winter in stockholm

winter stockholm

Zien en bezoeken – Stockholm is een stad met veel hoogteverschillen en dus geweldige uitkijkpunten. De Skinnarviksberget ligt 53 meter boven waterpeil, ik maakte er de uitzichtsfoto’s in de blogpost hieronder. Vanaf de loopbrug van Katarinahissen (de lift is stuk, maar je kunt gewoon met de trap naar boven) heb je een mooi uitzicht over de oude binnenstad, Riddarholmen, het koninklijk paleis en de kustlijn van Stockholm. De oude stad, ‘Gamla Stan‘, is een attractie op zich. Prachtige historische gebouwen en smalle steegjes in de kleuren die Stockholm zo typeren. Metrostation Kungsträdgården maakte veel indruk op ons: de metrolijn ligt hier heel diep en is voorzien van indrukwekkende kunst. Museumeiland Skeppsholmen is ook zeker de moeite van het bezoeken waard, al is het alleen maar voor het uitzicht wat je hebt vanaf de brug ernaartoe.

See & do – Stockholm is a city with many different height levels. This means there are lots of places that give you a great view over Stockholm’s skyline. The Skinnarviksberget is located 53 meters above sea level, we loved the place and view. Katarinahissen‘s gangway (the lift is out of order but you can use the stairs) offers a great view over the city too. ‘Gamla stan‘ (The Old Town), the old town of Stockholm, is definitely worth visiting. Beautiful colored historical buildings and narrow alleys, it’s like a time warp to medieval times. We loved Stockholm’s metro and especially Metrostation Kungsträdgården,The platform is located approximately 34 meters underground. The station features relics rescued from the many buildings pulled down during the redevelopment of central Stockholm during the 1950s and 1960s throughout the station. The island of Skeppsholmen, where you can find Moderna Museet and the National Museum, is well known for it’s beautiful buildings and the great view from the many bridges. 

zilverblauw stockholm

Op zoek naar nog meer tips? Wij hadden veel aan de Design Sponge-guide, plus het leuke verslag van Lonneke. (even de zoekfunctie gebruiken en ‘Stockholm’ intypen) Casper en ik nemen altijd een 100% reisgids mee als we een citytrip maken, er staan leuke en bruikbare tips in hun boekjes. Veel plezier, Stockholm is een prachtige stad!

Wanna read more? Design Sponge’s guide was really useful to us. Enjoy Stockholm, it’s a gorgeous city!

, , , , , ,

26 Responses to A tiny guide to Stockholm

 1. Stephanie Koster 9 januari 2014 at 10:38 #

  Ik zie het al….. daar moest ik voorlopig maar niet komen ☺ Te veel mooie winkels!
  Leuk gemaakt, ga het zeker onthouden.

  Groetjes,

  Stephanie

 2. sarah 9 januari 2014 at 10:57 #

  Oh Stockholm!
  wij waren daar toen ons eerste kindje 9 maanden was…prachtige dagen gehad en zal ook nog meer vergeten hoe vroeg en snel het donker werd. Het was ook fijn in het donker, maar toch ook echt wennen.
  Wij aten op dezelfde plek bij het buffet, ik vond het toen erg moeilijk om goed vegetarisch te eten daar, maar dat stond ooit beschreven in een krant en had het uitgescheurde artikeltje op het prikbord hangen voor ooit.
  Mmmm, je doet me dromen van weer een keertje.
  Wij sliepen trouwens in een jeugdherberg buiten het centrum en dat was ook een belevenis. Echt helemaal in de natuur en ‘s morgens met de bus en dan metro naar het centrum. Erg fijn.

 3. Maike Kristina Harich 9 januari 2014 at 11:26 #

  Thanks for these great tips. We will visit Stockholm next summer and I already collect ideas (Anticipation! Yippee:-).
  Love, Maike

 4. liza 9 januari 2014 at 12:03 #

  Wauw nu wil ik helemaal graag daar eens een kijkje nemen. Bedankt voor het delen van al dit moois.

 5. Karlijn 9 januari 2014 at 12:25 #

  Wat heb je een leuke en goede tips! Toen ik er twee jaar terug was vond ik het een heerlijke stad om rond te slenteren. En ja die korte dagen vielen mij ook op 🙂 Ik vond het Vasa museum ook een aanrader, mooi gedocumenteerd en heel indrukwekkend. En die winkels he?! Ik was er niet weg te krijgen!

 6. Allihoppa 9 januari 2014 at 12:27 #

  Oooh, ik krijg heimwee naar Stockholm (terwijl ik er in oktober nog was). Zo’n heerlijke stad!

 7. Bloemkolie 9 januari 2014 at 13:14 #

  dankjewel voor dit artikel, hier hebben wij heel veel aan voor ons vakantietripje! 😀

 8. claudi 9 januari 2014 at 13:18 #

  prachtig & inspirerend log, bedankt!

 9. Judith 9 januari 2014 at 16:17 #

  Stockholm is zo’n heerlijke stad met echt prachtig licht! Ik ken het alleen maar met stralende zon, maar zo te zien hebben jullie er mooie winterse dagen gehad! Hadden jullie nog tijd voor een bezoekje aan Fotografiska? Ik heb zo’n spijt dat ik daar niet ben geweest, dus gauw weer terug 😉

 10. Anne 9 januari 2014 at 16:27 #

  Ah, Stockholm is zo’n fijne stad 🙂 Leuk om te lezen, dit reisgidsje!

 11. Britt 9 januari 2014 at 17:10 #

  Voor volgende keer in Stockholm: het eiland Djurgården, het groene eiland van Stockholm, waar je met een bootje heen kunt varen. Echt prachtig is het hier en ook hier zijn twee musea die ik zelf erg de moeite waard vond en ook leuk zijn met kinderen; Vasa museet en Skansen. De eerste gaat over het schip de Vasa dat zonk met het schip in het midden van het museum, heel indrukwekkend. Skansen is een openluchtmuseum en vooral heel leuk in de zomer.

  Mooie foto’s en een leuk verslagje!

 12. Marianne 9 januari 2014 at 18:46 #

  Stockholm is een mooie stad, ik ben er een paar keer 1 dag geweest op doorreis naar Noord Zweden. Ik mis het Vasa museum in je opsomming! Echt indrukwekkend!

 13. Tiene 9 januari 2014 at 20:43 #

  bedankt voor de tips, wil er zo lang naartoe maar de baby is nog maar 9 maanden weet niet of dat zal lukken… iets gekocht in lagerhaus?

 14. Lonneke 9 januari 2014 at 20:51 #

  Wat een prachtige foto’s heb je daar gemaakt en wat te gek dat jullie in Södermalm zaten! Zo’n gave wijk! En zoveel moois hè…ik vond het echt een heerlijke stad en zou graag nog eens terug gaan, zeker nu je met nieuwe ideeën komt. Toch veel gezien zo te lezen! En wat superlief weer dat je naar me linkt 😉 xx

 15. prentje 9 januari 2014 at 22:08 #

  Ziet er uit als een geweldige trip! Het is ook een van mijn favoriete steden, hoewel het wel -18 was de laatste keer dat ik er was… Ben er ook een keer in de zomer geweest, dan is het inderdaad een compleet andere stad. Leuk al die linkjes, volop inspiratie. Wat een snoepwinkels hè, ben benieuwd wat je hebt gekocht (moet veel zelfbeheersing zijn geweest…) Liefs.

 16. SanneWierda 10 januari 2014 at 16:08 #

  Oh, ik moet ook echt een keer naar Stockholm! Lijkt me een geweldige stad. Maarrrr… Binnenkort ga ik naar Antwerpen, Barcelona én Bremen!

 17. Julie 11 januari 2014 at 13:10 #

  Wil er ook ooit eens naartoe, lijkt me prachtig!

 18. Jennifer 11 januari 2014 at 15:36 #

  Greetings from Canada! I love your blog and the way you have decorated your home. One day I would love to visit Stockholm. It looks so beautiful in your images.

 19. Olga - team confetti 11 januari 2014 at 18:45 #

  Wat een ontzettend leuke tips! We zijn dit jaar van plan om een citytrip naar Edinburgh te doen, misschien volgend jaar Stockholm… En de 100% gidsjes zijn echt geweldig, vorig jaar eentje mee gehad naar Barcelona en dat maakte echt een hoop verschil!

 20. Lisanne 11 januari 2014 at 20:09 #

  Te gek zeg! Ik hoop zeker dat ik er ooit ook naar toe kan! Lijkt me helemaal top! Groetjes Lisanne

 21. Julie 11 januari 2014 at 23:45 #

  Voor mijn part mag je een gans boek volschrijven met dergelijke tips en zo’n foto’s, erg leuk verslag! Heb het gepind voor wanneer ik ooit eens naar Stockholm vlieg. Bedankt!

 22. Debora 12 januari 2014 at 22:20 #

  Gaaf zeg, leuk om te lezen. Dank je wel. Hebben jullie genoten en energie opgedaan?

 23. LNNK 13 januari 2014 at 10:57 #

  Stockholm is een van mijn favoriete steden. Fijne sfeer. Ik ben er alleen nog maar in de zomer geweest en dan heb je idd lekker lange dagen.
  Fijne foto’s heb je gemaakt.

 24. Jill 28 januari 2014 at 01:20 #

  Heel erg bedankt voor de travel tips! Ik ga er binnenkort heen voor de eerste keer!
  Ik hoop er vele mooie dingen te zien en foto’s kunnen maken 😉
  x J. from http://iatenoodlesforbreakfast.blogspot.nl

 25. Nadine 30 juli 2014 at 17:10 #

  Hi,

  Leuk om te lezen hoe jij Stockholm hebt ervaren. Een aantal jaar geleden ben ik ook geweest. Ik vind het ook echt een super leuke stad. Sommige van de concept stores die je opnoemt ken ik nog niet, dus deze ga ik zeker bezoeken. Over een maand ga ik ook. Dus zal dan ook mijn bevindingen delen op mijn website chalkrose.nl. Kijk er nu al naar uit!

  liefs, Nadine

 26. Nanne 19 oktober 2014 at 12:25 #

  Hey!

  Afgelopen weekend was ik in Stockholm. Inderdaad een super stad!
  Nu heb ik wat leuke dingen gekocht bij Lagerhaus. Ik kon helaas niet meer meenemen omdat ik alleen handbagage mee had. Nu hebben ze een online webshop zie ik, maar die is alleen in het zweeds. Nu vroeg ik mij af of iemand daar wel eens iets had besteld en dat het goed aankwam in Nederland en hoeveel dat dat kost?

  Zou fijn zijn, want wil er zo graag spulletjes bestellen!:)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.