Mooie boeken

In Berlijn zit een boekwinkel waarvan mijn hart al sneller gaat kloppen als ik vanuit verderop in de straat de etalage zie. Ik zou er willen gaan wonen. De winkel heet ‘Do you read me?!’. (wat een briljante naam ook) Ik kocht er maar liefst 3 prachtige magazines, die ik meekreeg in een tasje wat veel te zwaar was om de hele dag Berlijn door te dragen, maar ik zo gaaf vind dat ik dat toch met liefde deed. Soms lijkt het vinden van geluk een onmogelijke opgave, soms zit het in een mooi vormgeven tijdschrift.

Wrap – In NL onder andere hier en hier te koop
5th European month of photography Berlin
Frankie – in NL onder andere hier te koop

I fell deeply in love with a Berlin bookstore (really?! Jep, does that sound desperate?) with the brilliant name ‘Do you read me?!’. Even their plastic bags are pretty. Bought 3 wonderful magazines, links above.

En nu iets anders, zou ik jullie iets mogen vragen?
Ik ben me aan het oriënteren op een opleiding op creatief gebied. (zoals jullie misschien weten wil ik absoluut niet eindigen als een bepaald soort type kunstenaar, zoals hier omschreven) Het liefst een opleiding die fotografie en vormgeving combineert (met het accent op fotografie) en me kaders en kennis kan bieden om mezelf verder te ontwikkelen. Mag op HBO-niveau zijn, liefst deeltijd. Iemand tips of suggesties? Goede of slechte ervaringen ergens? Bij voorbaat dank!

Oja, en vergeet onderstaande give away niet! Je hebt nog tot zaterdag om mee te doen.

, , , ,

29 Responses to Mooie boeken

 1. Kirsten 22 november 2012 at 18:29 #

  Dat tasje, leuk!!

  En misschien is de deeltijd opleiding fotografie op de KABK iets voor je?

 2. Marrit 22 november 2012 at 18:32 #

  Angst lijkt me een slechte raadgever om je beslissing op te baseren om een fotografie-opleiding te gaan doen. Kijk naar je werk en zie dat je het goed doet zoals je het doet, lekker op je eigen manier, je eigen stijl en die slaat volgens mij aan! Ik heb van nabij de worsteling meegemaakt van het doen van een fotografieopleiding en de onzekerheid die dat met zich mee kan brengen en bovenal je eigen intuïtieve manier van werken om zeep kan helpen. Dus ik zeg; gooi je angst overboord en vertrouw op jezelf en wie weet kun je hier of daar eens een workshopje meepikken of over de schouder van een ‘professional’ meekijken. Succes!

 3. Anki 22 november 2012 at 19:04 #

  @Marrit Ik heb het woordje angst even weggehaald, want ik ben niet bang. Ik wil mezelf graag verbeteren. Dank voor je reactie!

 4. Merel 22 november 2012 at 19:19 #

  Mooi pad Anki, als autodidact tegen je eigen grenzen aanlopen, de weg vragen en doorgroeien! Heb geen tips voor je maar wens je veel plezier 🙂

 5. Roos 22 november 2012 at 19:27 #

  Waarom een opleiding? Ik zou buiten de gebaande paden denken en uitzoeken of je voor jezelf een aantal mentoren kan bedenken die je kunnen begeleiden. Denk aan het middeleeuwse leraar/gezel systeem 😉
  Ik vraag me af in hoeverre een opleiding je kan geven wat je zoekt, wellicht heb je meer aan inspirerende professionals om je heen die je persoonlijk begeleiden. Samengevat ben ik vooral benieuwd naar je motivatie: jezelf ontwikkelen kan op zoveel manieren.

  Mocht je ervoor voelen, wil ik altijd met je meedenken (voorheen begeleidde ik met mijn bedrijf Karmijn kunstadvies ook kunstenaars in hun zakelijke ontwikkeling, heb dus coachingservaring op dit vlak). Mail maar!

 6. Nelleke 22 november 2012 at 20:51 #

  Je maakt zulke prachtige foto’s….ik vraag me echt af of je dat moet gaan doen….

 7. nina 22 november 2012 at 21:08 #

  Sint Lucas in Boxtel? Is wel MBO maar hoor ik altijd erg goede dingen over!
  (en fijn in de buurt! ;))

 8. Es 22 november 2012 at 21:37 #

  Ik laat mijn raderen draaien en als ik iets weet hoor je het natuurlijk.
  En heel graag doe ik mee aan je give away! Prachtige theedoek en zo lief dat je daaraan gedacht hebt tijdens jullie weekendje Berlijn!

  Liefs Es

 9. Nienke 22 november 2012 at 22:15 #

  Over die opleiding: ga ervoor! Zodra je een opleiding vindt die je hart zo doet kloppen als een fijne boekwinkel doet.

  Over die angst: dat heb je altijd nog zelf in de hand, he – of je een losgeschoten kunstenaar wordt/bent, of dat je je creativiteit in de (voor jou) juiste banen blijft leiden.
  En: je kunt hier altijd nog afspraken over maken met Casper, zo van: als ik dit-of-dat-gedrag ga vertonen, of als ik in dergelijke termen ga praten: sla me dan wakker. Zoiets. 😀

 10. Sacha (maarnietvangrijs) 22 november 2012 at 22:28 #

  Oeh genieten zeg, die tijdschriften!! Grappig om de uiteenlopende reacties op jouw voornemen te lezen. Mijn eerste reactie was ook: waarom een opleiding als je al zulke bijzondere dingen maakt?? Vooral je eigen gevoel volgen lijkt me, succes!
  (en erg leuk te horen dat je de vingerloze handschoenen in Berlijn droeg!)

 11. Fête des Gamins 22 november 2012 at 23:05 #

  Zoo cosy en gezellig die magazines lezen (of toch op foto) ;-)))

 12. Lianne 22 november 2012 at 23:15 #

  Ik studeer Textielkunde aan Saxion Hogescholen, Enschede (NL).
  Heeft niks met fotografie te maken, maar wel érg leuk, en creatief!

 13. Ellen 23 november 2012 at 00:33 #

  Fotovakschool?
  Grafisch gezien is Sint Lucas in Boxtel inderdaad een mooie opleiding.
  In Utrecht is het Grafisch Lyceum een deeltijd-‘school’ gestart voor volwassenen. Ik heb daar een fantastisch illustratietraject gevolgd, veel aan gehad: http://www.artdesigncollege.nl/prijzen.html#grafischontwerpenenvormgeven

  En inderdaad je maakt nu al prachtige dingen, maar laten we niet vergeten dat een opleiding ook heel erg leuk is om te volgen: gelijkgestemden om je heen, inspiratie opdoen, naar een nog hoger level komen, lekker spelen en experimenteren, sparren over zaken die je nu (nog) niet aandurft etc etc. http://prentjemaakt.blogspot.nl/ is net een opleiding gestart. Je kunt haar eens vragen hoe ze dat combineert met een gezinsleven, want dat lijkt me wel een hele flinke uitdaging.

  Succes met wat je ook kiest/ doet! Echt tof dat je je hart volgt.

 14. robijn 23 november 2012 at 00:37 #

  Marit! je hebt zo gelijk! ik heb twee opleidingen gedaan aan de kunstacademie (wdka) en vraag me soms af of het beter was geweest als ik het niet had gedaan. ik ben het vertrouwen op mijn intuitie volledig kwijtgeraakt, en faalangst ontwikkeld, terwijl ik daarvoor juist zo zeker werkte. De academie heeft op veel vlakken dingen kapot gemaakt voor mij (tuurlijk zijn er ook dingen uitegekomen die goed waren, ik ben veel beter in vormgeving en techniek)

 15. Anouk 23 november 2012 at 08:50 #

  Misschien de fotovakschool? Geen idee hoe het zit met de vormgeving daar, maar het is wel goed te combineren met je overige werkzaamheden. Ik volg nu een vrij uitgebreide fotografiecursus in Breda. Het basisjaar is wel heel erg basic, maar je kunt ook in het tweede of derde jaar instromen. Succes!

 16. Ellen 23 november 2012 at 09:09 #

  Ik denk dat je meer zult leren van een stage dan in een klaslokaal. Ik heb een grafische MBO opleiding gedaan, omdat ik kunstacademie mensen maar raar vond 😉 en http://www.junioracademie.com nog niet bestond. Ik heb in de praktijk veel meer geleerd dan op ‘school’.

 17. prentje 23 november 2012 at 11:21 #

  Ha Anki, ik volg de deeltijdopleiding grafische vormgeving in Utrecht, maar dat is waarschijnlijk te ver weg voor jou. Het fijne aan deze opleiding is dat het vak vormgeving vanuit verschillende aspecten wordt belicht, dus ik krijg vakken als fotografie, tekenen en kunstgeschiedenis. Ik heb mensen in mijn klas uit Groningen en Friesland die vanwege deze benadering voor de opleiding hebben gekozen.
  Maar wat ik je eigenlijk wil zeggen; ga ervoor. Het geeft zoveel energie om met je passie bezig te zijn, ook al moet je alle ballen in de lucht houden. Je ontwikkelt weer nieuwe inzichten en stapt uit je ‘comfort zone’. Ben heel benieuwd welke opleiding je gaat kiezen!

 18. Sandra 23 november 2012 at 12:52 #

  Hi Ankie, kies voor de deeltijd opleiding op de fotovakschool. Je hebt verschillende vestigingen in Nederland oa. in Boxtel en Rotterdam (voor jou het dichtstbij). Zij hebben keuze uit verschillende richtingen en specialisaties en volgens mij precies dat gene wat je zoekt. Fotografie is best een complex beroep dus een goede basis is heel belangrijk om je verder creatief te kunnen ontwikkelen. Wanneer je onvoldoende kennis hebt kan dat je creativiteit behoorlijk in de weg zitten (en zo’n losgeschoten kunstenaar wil je nou net niet worden). Mijn man is is ook pas gaan fotograferen op zijn 35e en toen het roer om gegooid en is nu veel gelukkiger. (en heeft de deeltijd opleiding in Apeldoorn gedaan) Zelf ben ik Grafisch ontwerper (net als jou man) en dat is een heel handige combinatie met een fotograaf als man en andersom.
  Succes met je keuze!

 19. Debora 23 november 2012 at 13:45 #

  Wat een supergave naam voor een boekwinkel! Kan me helemaal voorstellen dat je daar verliefd op wordt. De tijdschriften lijken me ook prachtig. Ik kan je niet helpen met een tip voor een opleiding, maar wil je wel alle succes wensen bij het van ervan.

 20. Stephanie 23 november 2012 at 14:50 #

  Mooie tijdschriften en een supertoffe naam voor een boekwinkel!
  Ik kan je niet verder helpen met het zoeken naar een fotografie/vormgevingopleiding (klinkt wel heel interessant!) Heel veel succes met je zoektocht, het zal je vast lukken!!

 21. normal daily chaos 23 november 2012 at 15:08 #

  Hi, ik weet dat de Skvr in Rotterdam de beeldfabriek heeft! met verschillende korte opleidingen is wel een vrije academie!Trouwens super om je foto’s van berlijn te zien. Toevallig afgelopen maandag naar Sarah’s barbaren gekeken met Anton Unai in Berlijn zag er super uit daar!

 22. Nienke 23 november 2012 at 19:40 #

  Ik lees hier Sint Lucas in Boxtel… heb ik gedaan, 2002 afgerond. Als je daarvoor gaat, zou ik een doelgerichte avond/volwassenenopleiding kiezen: de vierjarige ‘normale’ opleiding is veel te breed georiënteerd (je krijgt ook vakken als etaleren, 3D-vormgeving, videobewerking) : pas in het vierde jaar zou je je dan toespitsen op (dan nog steeds 2) vakgebieden. En dan nóg is het… Laat ik het zo zeggen: tijdens het stagejaar (3e jaar) heb ik vele malen meer geleerd dan in die 3 andere jaren van les op school.
  Maar het is de naam van de opleiding die je helpt bij het zoeken van een baan, dát is wel weer waar.

  Meelopen met een professionele fotograaf (die tip werd hierboven ook genoemd) is dan wellicht veel slimmer. Zo kun je ook de praktijk eens proeven; een soort van vrijblijvend meekijken of het wat voor je zou zijn, of je je thuisvoelt in het vak, in die praktijk.

 23. Jenske 23 november 2012 at 23:15 #

  Een hogere kunstopleiding kan heel leuk zijn omdat je je ongegèneerd kunt onderdompelen. Wanneer je het doet uit interesse en niet om te presteren kan het echt genieten zijn. Ik heb nog steeds geen spijt van mijn opleiding schilderkunst. En ik voel me nog steeds niet of zie mezelf niet als de grote kunstenaar integendeel. Ik weet niet hoever je van de grens woont, maar ik wil je even meegeven dat het hoger kunstonderwijs in België veel goedkoper is het kost maar 1/3 van in Nederland. En de kwaliteit van het onderwijs is zeer goed. Ik heb zelf ook na mijn studies nog een jaar textielontwerp gedaan in Maastricht, ik moet wel zeggen dat bij jullie de ateliers beter uitgerust zijn dan bij ons. Heel veel succes!
  Groeten
  Jenske

 24. Hanneke | Oh Beautiful World 24 november 2012 at 11:48 #

  Frankie is echt een tof tijdschrift he! Die had ik ook ontdekt toen ik in Australie op reis was!

  En over je fotografie / vormgeving opleiding.. Persoonlijk denk ik dat je al best ver bent in eigen stijl en kennis. Ik heb ook niets van een opleiding gedaan en werk ook fulltime als fotografe. Ik leer ook nog steeds en dat gaat ook nog heel lang zo door. Ik zou je denk ik eerder aanraden om lekker veel te doen en eventueel wat workshops bij fotografen te volgen die jij goed vindt (als zij workshops geven).

  Mocht je wel echt een fotografieopleiding willen doen dan zou ik in ieder geval niet de fotovakschool gaan doen. Daar heb ik van meerdere mensen niet zulke goede verhalen over gehoord. Foto academie is wel tof, maar heel duur en vraag me af of het geld het waard is, ook voor waar je nu al bent. Ik hoop dat je er wat aan hebt! 🙂

 25. Lonneke 24 november 2012 at 20:31 #

  Hoi Anki,
  Ik heb misschien niet de perfecte tip voor je maar herken wel veel van mijzelf in je verhaal. Ik heb in eerste instantie een hbo docentenopleiding gedaan en ben in het onderwijs terecht gekomen. Na 5 jaar miste ik de creativiteit en het vermogen om mijn ideeën vorm te kunnen geven. Ik ben toen een deeltijd (HBO) studie in Amsterdam (ook ver vanuit Eindhoven) gaan doen, aan Artemis stylingacademie. Het was voor mij een heerlijke ervaring! 1 dag in de week les, wel behoorlijk wat werk ernaast, maar in 2 jaar tijd in erg veel leren en ontwikkelen. Het heeft mij tegen veel dingen anders leren aankijken en me een zetje in de goede richting gegeven. Nu ben ik bezig met conceptontwikkeling voor klanten als Hema (de elastieken en tapes waarover je blogde komen oa via mij ;-). Weliswaar geen fotografie dus, maar wilde je toch op de opleiding wijzen zodat je het mee kan nemen in je oriëntatie. Desondanks, laat je vooral niet afleiden van je passie…je fotografeert erg goed en zal heerlijk zijn om daar verder mee te gaan! Succes met je keuzes, ik vind het leuk je ervaringen op je blog te volgen! Groetjes, Lonneke

 26. Jessica - cuub 24 november 2012 at 20:46 #

  Ik hou zo van jouw ‘plaatjes’ dat ik de tekst soms blijkbaar niet lees! Zie het als een compliment!

  Manlief fotografeert al z’n hele leven, heeft veel ervaring én talent (ook met photoshoppen), maar is dit jaar toch met de fotoacademie begonnen…we dachten dat hij de eerste twee jaar wel op z’n sloffen kon doen, maar dit valt toch wel tegen. Er worden behoorlijk hoge eisen gesteld (dus hop, uit de comfort-zone), verder vraagt het behoorlijk wat tijd én inderdaad geld, maar hij vindt het helemaal geweldig!!!

  Vriendin van ons heeft hem net met succes afgerond én hoewel het af en toe flink wat stress opleverde (combi werk-kids-opleiding…het vraagt ook wat van partner), was het de beste beslissing ever!

 27. Carla 25 november 2012 at 00:29 #

  tja, een lastige. ik weet wel wat ik niet zou doen als ik jou was, maar daar mag je me over mailen ;-), ik wil niemand voor het hoofd stoten. Er zijn zoveel leuke, inspirerende opleidingen! Ik denk aan HKU, WDKA, FOAC, Royal academy of art, maar volgens mij hebben Fontys en Avans tegenwoordig ook aardige opleidingen. En niet te vergeten: in Belgie zitten ook een paar heel interessante 9en goedkope!). Maar ga vooral af op je eigen gevoel en wat voor jou te combineren is. Wil hier best een keer met je over sparren onder het genot van een kopje thee, kom gerust langs! x

 28. Marielle 26 november 2012 at 13:40 #

  Hai Anki,

  Als ik jou talent zie, en ik lees je wens dan zou ik zeker voor de Fotoacademie gaan (http://www.fotoacademie.nl/). Zoals de naam al zegt een echte fotografie opleiding. Absoluut geen zweverige opleiding, maar absoluut wel creatief. Je moet bijvoorbeeld veel vrij werk maken. Er wordt goed opgeleid in de techniek van de fotografie. Docenten zijn succesvolle fotografen. De lat ligt hoog. De kosten zijn ook pittig.

  Heb er zelf de basisopleiding gevolgd, maar die heb jij niet nodig. Daarna heb ik nog een jaar de vakopleiding gedaan. Om persoonlijke redenen ben ik er mee gestopt. Wil er wel met je van gedachten over wisselen. Hoop binnenkort met je manlief aan tafel te zitten om over mijn droom te praten.

  Groet, Marielle

 29. Ellen 27 november 2012 at 16:27 #

  Zoals al eerder gezegd; Misschien is Graphic Design aan de HKU in Utrecht iets voor jou?
  Ik wil er komende studiejaar ook mee beginnen, maar dan voltijd.
  Het mooie is dat je zelf mag kiezen welke manier van vormgeven je gebruikt. Denk aan fotografie, schilderen, tekenen, typografie.. Eigenlijk van alles!
  En je wordt ook geen freelance kunstenaar!

  Voor mij de ideale opleiding.
  Misschien ook voor jou?:)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.