New Year’s recipe: Lentil soup

linzensoep

Geen idee hoe jullie december was, (ik hoop goed?) maar die van ons was hysterisch. Gelukkig was het leuke hysterie, maar toch: we moeten er een beetje van bijkomen. Deze linzensoep is daar perfect voor, het is puur krachtvoer met alleen maar gezonde ingrediënten. Het is ook nog eens een makkie om te maken, dus ideaal gezien onze decembermoeheid.

Nodig, voor een grote pan: 500 gram blonde linzen, (ik kocht deze, gewoon bij de supermarkt) 3 uien, 4 teentjes knoflook, een zakje worteltjes, een bleekselderij, (niet helemaal, ik gaf drie stengels aan de cavia’s) 3 tot 3,5 liter groentebouillon, een eetlepel komijnzaad, twee laurierblaadjes, 3 kruidnagels, een theelepeltje ketoembar, flink wat (liefst verse) tijm. Beetje olie of boter.

Doen: snij de uien in ringen, de bleekselderij en worteltjes in stukjes en pers de knoflook uit. Fruit de uien en de knoflook. Blus af met de bouillon en verwarm tot het bijna kookt. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 45 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels en breng op smaak met zout en peper. Lekker met een kaasbroodje. Smakelijk!

maeengelgeer

Since december was pretty hectic for most people, (for us it was for sure! Hectic in a nice way, but still, we’re pretty tired) here’s a real powerful soup to regain some strength after the holidays. Lentil soup is filling and comforting without forsaking nutritional density or incredible flavor. And it’s really easy to prepare.

Ingredients, for a big pan of soup: 500 gr. dried lentils, I used these, 3 onions, 4 gloves of garlic, 6 stalks celery, a little sack of carrots, like these, 3 to 3,5 liters vegetable bouillon, one spoon of cumin, 2 bay leafs, a teaspoon of coriander, 3 cloves, a handful of (fresh) thyme and bit oil or butter.

To do: chop the onions, garlic, carrots, and celery. Fry the garlic and onion in a large pan for 2 mins until fragrant. Add the bouillon, heat until it almost cooks and add the rest of the ingredients. Cover and simmer for 45 mins. Remove the bay leafs and cloves. Season with salt and pepper and serve hot. Amazing with cheesy croutons. Bon appetite!

Ik fotografeerde de linzensoep op een theedoek van Mae Engelgeer, hier verkrijgbaar. Fijne dag allemaal!

, ,

10 Responses to New Year’s recipe: Lentil soup

 1. Dina 3 januari 2014 at 09:05 #

  Lekker receptje! Het theedoek-linkje doet het bij mij niet helaas.

 2. Rode dahlia 3 januari 2014 at 09:14 #

  Dat ziet er lekker en heel gezond uit. Een goed begin van het nieuwe jaar.
  Groet, Marijke

 3. Anki 3 januari 2014 at 09:38 #

  Als het goed is doet ‘ie het nu wel! Fijne dag, groeten!

 4. Daan Rot 3 januari 2014 at 09:42 #

  Superlekker!!
  Fijn hysterisch is goed!

  (jammer dat ik je zaterdag niet zie, maar ik hoop dat we snel weer eens op pad gaan)

  x
  liefs voor je fijne bende

 5. tinajo 3 januari 2014 at 09:50 #

  Yum! I personally love lentils and eat it pretty often, I´ll try this version of lentil soup! 🙂

 6. Mireille 3 januari 2014 at 10:20 #

  Soep is altijd goed! Hier was ie ook nogal hysterisch te noemen ja. Ben zo blij dat ie weer voorbij is. Nu nog even A z’n verjaardag zondag en dan kunnen we weer normaal doen. Poeh hey….

 7. Karoeza 3 januari 2014 at 11:00 #

  Hier ook nog aan het bijkomen van oud & nieuw.
  Lekker soepje, ben dol op linzensoep. Komt op het menu deze week.

 8. Denise 3 januari 2014 at 23:37 #

  Ziet er lekker uit! Hier ook een hysterische decembermaand achter de rug, en januari zal ook zoiets worden. Pfoeh. Hopelijk komen jullie rustig bij!

 9. Liesje 5 januari 2014 at 10:20 #

  Ziet er bijzonder smakelijk uit! Écht zo’n ‘bijkom’-maaltijd… Ik heb nog een zak rode linzen staan, maar alle ingredienten in huis… Ik gok dat dit vanmiddag lekker op het vuur staat te pruttelen ( aangezien de linzen toch wel een uur nodig hebben ).
  Ik hoop op een even zo leuk en hysterisch, maar een tikkeltje rustiger januari voor jullie! Geniet in Stockholm… Dat is het beterere begin van een vers jaar.

 10. a spirit of simplicity 11 januari 2014 at 12:59 #

  i have had a craving for lentil soup lately. i think i will make this one night this week.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.