Apparently, tigers do lose sleep over the opinion of sheep

Woonkamer Zilverblauw

Al weken vraag ik me af hoe (en óf) ik aan dit blogbericht moet beginnen. In eerste instantie, toen dit een paar maanden geleden allemaal begon te spelen, nam ik mezelf voor er niks over te zeggen. We zijn immers professionals geworden en ik hecht veel waarde aan positiviteit. Een van de dingen die we de afgelopen jaren hebben geleerd, is dat niemand iets heeft aan een online rel. Daarom zei ik dus niks en ging ik gewoon door met wat we altijd deden. Fotograferen, content maken, workshops geven. Mijn collega en vriendin Lonneke zei: ‘Anki, tigers don’t lose sleep over the opinion of sheep‘. Ik besloot een tijger te zijn.

Dat werkte een tijdje. Maar op den duur begon de situatie te knagen. Ik merkte dat ik me geremd voelde, niet meer open en eerlijk wilde schrijven. Niet meer wilde bloggen. Mijn kerstcadeautjes niet online wilde zetten, al ben ik er heel blij mee. Ik voelde me niet meer veilig genoeg, in de gaten gehouden, op de hielen gezeten.

We zijn nu bijna 7 jaar online en hebben 7 jaar toegewerkt naar de stijl en het concept dat we nu neerzetten. Het idee dat je dit kennelijk binnen een jaar kunt kopiëren en jezelf daarmee op de markt kunt verkopen, zegt veel over hoe nieuw de online branch is. Want het gebeurt. Ik weet dat originaliteit multi-interpretabel is en inspiratie een breed begrip. Maar dat je iemands stijl, huis en inrichting en zelfs letterlijke teksten één op één kunt kopiëren en je daar vervolgens trots mee profileert; ik kan er met mijn hoofd niet bij. Een heleboel mensen en bedrijven trappen erin, ongelooflijk.

Het ergste: het voortdurend geconfronteerd worden met een soort spiegel van mezelf, zorgde er op den duur voor dat ik ons eigen concept niet meer zo leuk vond. Alle gekopieerde spullen in ons huis, in de afgelopen jaren zorgvuldig door mij bij elkaar gezocht, wilde ik niet meer fotograferen. Ze stonden immers ook op precies dezelfde manier in een ander huis, en diegene had er die week al 5 foto’s van gedeeld.

Ik praatte erover met mijn blogvriendinnen, vroeg raad bij verschillende mensen buiten de online wereld. Stuurde een mail naar de kopieerder in de hoop dat ze in zou zien dat het verstandig zou zijn om wat meer op zoek te gaan naar haar eigen stijl. Gaf raad en advies, een paar keer zelfs. Even leek het wat beter te gaan, maar al snel was alles als vanouds. En ik bleef maar aardig en vriendelijk, want dat is waar we voor staan. Ik bleef zo aardig en vriendelijk dat ik er van binnen helemaal zuur van werd. En blokkeerde, dus.

Ik geloof niet dat er direct een oplossing is en dat het probleem (ook) in mijn eigen hoofd zit. Het enige dat voor nu helpt, is doen alsof het er niet is. Maar dat gaat bijna niet, omdat wij natuurlijk niet de enige zijn die het zien. De afgelopen maanden hebben mensen me over deze kwestie mails gestuurd, berichten op Twitter en Instagram. Sommige kwamen zelfs uit het buitenland. Een iemand maakte het bespreekbaar tijdens een workshop. We kunnen dus moeilijk doen alsof het er niet is. Plus, negeren wordt steeds lastiger, omdat we inmiddels op sommige vlakken zelfs een soort collega’s zijn. Kun je het je voorstellen?

Natuurlijk, ik zou hier namen kunnen noemen. Ik zou mijn en haar foto’s naast elkaar kunnen plakken en jullie laten zien hoe erg het is. De teksten van haar publicatie naast die van ons kunnen leggen en dezelfde zinnen onderstrepen. Maar zo wil ik niet zijn. Ik schrijf dit nu hier omdat ik, als ik dat niet doe, het gevoel heb niet verder te kunnen online. Ik kan niet schrijven over leuke dingen terwijl ik me stiekem niet prettig voel. Dat is niet hoe ik wil werken en niet wie wij zijn. Deze dingen horen ook bij het hebben van een online merk en dus schrijf ik er nu hier over, al weet ik de oplossing op het moment niet.

Tijdens onze workshops vertel ik de deelnemers altijd dat de camera slechts een instrument is, de echte foto maak je met jezelf. Met je ogen, met de manier waarop je kijkt en hoe je de wereld ziet. Met je eigen creativiteit. Iedereen kijkt op zijn eigen manier en dat maakt je uniek. Verspil je tijd niet aan het willen zijn van iemand anders. Als jezelf ben je altijd het mooist.

74 Responses to Apparently, tigers do lose sleep over the opinion of sheep

 1. Iris Vank 5 februari 2017 at 12:43 #

  <3 <3 <3

 2. Marrit 5 februari 2017 at 13:07 #

  Ik sluit me aan bij Iris: <3<3<3

 3. Afke Spies 5 februari 2017 at 13:15 #

  Ik voel met je mee. Maar laat je niet gek maken! Die mensen zijn nep en onbetrouwbaar maar jij bent echt en blijf jezelf! Op een keer kunnen komen die mensen zichzelf echt wel een keer tegen!

  Groetjes en blijf mensen inspireren 🙂

 4. Judith 5 februari 2017 at 13:19 #

  Shit. .. heftig! Take care, je bent uniek! Laat je niet remmen door een ander… blijf bij jezelf! Xx

 5. Ingeborg Simone 5 februari 2017 at 13:24 #

  Ik vroeg me al af wat er speelde, heb je echt gemist online. Ik hoop dat je je er, met de tijd, overheen kunt zetten. Of, beter nog, dat diegene een eigen stijl gaat ontwikkelen. Liefs!

 6. Marie 5 februari 2017 at 13:25 #

  Ik sluit me ook aan bij Iris! ❤️❤️❤️

 7. Angelique 5 februari 2017 at 13:26 #

  Die ander is niet wie ze zou willen zijn. Da6t is spijtig…… voor haar. ♡

 8. Milou 5 februari 2017 at 13:29 #

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij Iris: <3 <3 <3
  Keep your head up lieve Anki!

 9. Marleen 5 februari 2017 at 13:29 #

  Kun je er niet mee naar de politie?
  Afschuwlijk!!

 10. Karin 5 februari 2017 at 13:37 #

  Wat erg voor je! Het blijft een zoektocht. Ik haal zoveel inspiratie bij je vandaan en kopieer soms iets precies zo in mijn huis…….een stoepje bijvoorbeeld. Maar voordat ik dat zal delen op ig of fb moet ik eerst een aanval van hersenverweking krijgen….. zijn het ook degene die de lampen kopiëren?? Die kwam ik wel eten van de week ergens. Gelukkig blijf je hetverschil altijd zien en voelen. Schrijf erover, geef lucht zodat je mij kunt blijven inspireren en blij maken!! Xxx

 11. Milou 5 februari 2017 at 13:38 #

  PS: Hoe hard iemand ook z’n best doet. Niemand wordt ooit Anki en niemand wordt ooit Zilverblauw 🙂

 12. Moon 5 februari 2017 at 13:39 #

  Je bent uniek en de leukste! Volg je graag… ❤️

 13. Nathalie 5 februari 2017 at 13:45 #

  Ohh nee. Inderdaad wat moet je ermee? Ik heb de laatste jaren heel wat (semi) copycats loeigroot zien worden. De clichés ‘de tijd zal het leren’ en ‘het kaf wordt van het koren gescheiden’… ik geloof daar niet meer in. Ik heb hierdoor ook een flinke blogdip gehad afgelopen jaar. Niet bepaald een hart onder de riem, behalve dat ik je frustratie en het onrecht dat je voelt heel goed begrijp en je toch kan adviseren om je hard te focussen op jezelf en je kracht. Er is maar 1 jij, 1 jij en je gezin, 1 jij en je talenten. Sluit je af voor die domme draken en doe waar je goed in bent. In volle glorie Zilverblauw zijn! X

 14. Heidi 5 februari 2017 at 13:46 #

  Getver, je bent al de zoveelste blogger die ik bewonder die hier last van heeft. Wat bezoekt die mensen toch? Natuurlijk, ik neem ook wel eens iets over van een blogger die ik bewonder om haar originaliteit. Maar alles één op één kopiëren? Nóóit! Dan woon je toch niet meer in je eigen huis?
  Maar ook ik weet niet wat jij en je ‘lotgenoten’ hiertegen kunnen doen. Helaas.
  Dus ook van mij <3 <3 <3…

 15. lynda 5 februari 2017 at 13:47 #

  hoeveel eer kan ze hebben door andermans energie te ‘ verkopen’ én te weten dat iedereen wéét dat het niet haar eigen werk/stijl/ideeen zijn?!?!?! Be a voice, not an echo! Oren dicht en gaan, zij zal altijd achter je aan hollen…..heel naar, maar je zult zien dat uiteindelijk echtheid wint! Sterkte en SUCCES!

 16. Judith 5 februari 2017 at 13:49 #

  Sjonge Anki, wat ontzettend stom! Ik sluit me aan bij alle liefde die iedereen je wenst, want die verdien je! Ook ik miste je en hoop dat je het plezier wat het je altijd gaf, weer terug vindt. Liefs X

 17. Marinka 5 februari 2017 at 14:01 #

  Wat naar!! Maar… keep your head high and your heart strong. Jullie werk is prachtig en ik volg je met veel plezier. Laat me graag daar jullie inspireren. De ander ken ik niet en wil ik ook niet kennen. Zet m op! X

 18. Naomi 5 februari 2017 at 14:06 #

  Ik vind het heel goed van je dat je dit van je afschrijft want het lijkt me ontzettend frustrerend om iets waar je al je creativiteit, hart & ziel in stopt zo compleet wordt overgenomen. Inspireren is goed, volledig kopiëren niet! Ga zeker door met mij en vele anderen inspireren en blijf bij jezelf.. It will all be ok in the end, if it’s not ok, it’s not the end! Liefs, Naomi

 19. Tine 5 februari 2017 at 14:19 #

  Ik heb je ook gemist online maar nu begrijp ik het. Respect dat je dit zo probeert op te lossen zonder namen te noemen. Je bent uniek! Praten met je entourage helpt echt! Een tijger zijn is best moeilijk dus af en toe mag je best een wollig schaapje zijn …

 20. Margriet 5 februari 2017 at 14:30 #

  Lieve Anki,

  Liefde, alleen maar liefde gewenst! En blijf maar heel dicht bij jezelf, zou iedereen moeten doen.
  Fijn om te horen hoe het ècht met je gaat.

  Liefs,
  Margriet

 21. Judith 5 februari 2017 at 14:45 #

  Heel veel <3 <3 <3 Anki! Hopelijk lukt het je om je binnenkort weer die stoere Zilverblauw tijger te voelen!

 22. Rianne Hardeman 5 februari 2017 at 15:25 #

  Ah getsie zeg. Hoe kan zo iemand ooit gelukkig zijn met zichzelf? Ik kan me je frustratie voorstellen. Sterkte.. <3

 23. Huis lief huis 5 februari 2017 at 15:38 #

  Er is maar één Zilverblauw en één Anki en Casper. Jullie zijn uniek en maken supermooie dingen. Laat het je niet afpakken… zou zó zonde zijn…
  Liefs Caro

 24. Alet 5 februari 2017 at 15:53 #

  Hey Anki,
  Ik zit dit gewoon met open mond te lezen. Hoe kan iemand hier nu voldoening uithalen door simpelweg te kopieren……. onbegrijpelijk. Geen goed voor over.
  Blijf jezelf, doe jouw ding. Ik vind jullie werk, je blog ontzettend inspirerend. En hopelijk zul je dit met veel plezier kunnen blijven doen. X

 25. Ina 5 februari 2017 at 16:08 #

  Hoi Anki,
  Wat triest toch dat dit gebeurt. Ik geniet altijd veel van je berichtjes en je inspiratie. Ook de Twitter lees ik wel eens. Je inspiratie klinkt weer zijdelings door in zaken die ik oppak. Laat je niet kisten en ga vooral door. Je bent een inspiratie voor velen. Maar zorg voor je prive situatie ook prive blijft.
  Groetjes Ina

 26. Antoinette 5 februari 2017 at 16:18 #

  Lieve Anki, Wat heftig om te lezen. Wat moet het erg voor je zijn je zo geblokkeerd te voelen dat het je zelfs beperkt in het doen van dingen. Niemand maar dan ook niemand kan in mijn ogen aan jou/ jullie tippen. Ik weet dat ik ook dingen uit jullie huis nagedaan heb. De laatste tijd denk ik ook 10 keer na of ik iets wel of niet zal kopen, hoe mooi ik het ook vind. Ik vind het fantastisch dat je dit van je af schrijft en ik hoop dat het mensen nu wakker zal schudden. Jullie zijn toppers! X

 27. Sandra 5 februari 2017 at 16:21 #

  Een héél dikke kus en knuffel. liefs, San

 28. Carla 5 februari 2017 at 17:22 #

  Wat erg voor jullie. Ik begrijp je helemaal. Knuffeltje en weet dat Zilverblauw uniek is!

 29. Pleun 5 februari 2017 at 17:31 #

  Oeh, dat is mooi K!
  Je inspireert veel mensen. Niet iedereen heeft de gave inspiratie om te zetten in een originele creatie en dan blijft het hangen in copy-paste. Als dat copy-paste’en dan ook nog in jouw commerciële vaarwater gaat lopen kloten, dan is dat zuur.
  Maar Anki, wat echt zuur is, is dat ze blijkbaar dieper in jou zit dan alleen in je commerciële en decoratieve vaarwater. Je kan deze koe niet bij de horens vatten (heb je geprobeerd, werkte helaas niet), je zult jezelf een schop onder de kont moeten geven. Geef haar niet de ruimte om jouw ZIJN en daarmee je creativiteit en spontaniteit binnen te sluipen. Vetrouw op jezelf, vier je kracht en kick some ass! You go girl.

 30. Inge 5 februari 2017 at 18:00 #

  Hoi Anki

  Dat jullie een inspirerend bedrijf en huis hebben kan ik me voorstellen, dat het klakkeloos allemaal gekopieerd wordt níet!
  Uiteindelijk blijven jullie bij jezelf en zo’n copycat niet (als diegene überhaupt al weet wie of wat ze van zichzelf is)

  Ontzettend jammer (toch ook begrijpelijk) dat je je hierdoor geremd voelt… hopelijk stop je niet met Bloggen ?

  Liefs!

 31. Ayla 5 februari 2017 at 18:17 #

  He Anki, wat ontzettend vervelend zeg! Gelukkig heb ik geen idee over wie het gaat, en blijf jij gewoon mijn bron van inspiratie! Ik hoop dat het je helpt om het nu uit te spreken, dat je daardoor weer zin krijgt om online dingen met ons te delen. Liefs!

 32. ilse_vdvxx 5 februari 2017 at 19:27 #

  Jeetje wat heftig, lijkt me erg eng. Met argusogen gevolgd worden, vreselijk! Kop op!

  BE YOURSELF
  AND BE PROUD OF IT

 33. Anja Bol 5 februari 2017 at 19:36 #

  Precies wat Ayla zegt! En: <3

 34. Lily 5 februari 2017 at 19:46 #

  Wat knap dat je het op zo’n beheerste manier hebt kunnen verwoorden en bij jezelf bent gebleven zonder de ander te noemen. Dat laat voor mij al zien dat je inderdaad een tijger bent! Veel sterkte en ik hoop dat degene over wie dit gaat bij zichzelf te rade gaat en zich ook op deze manier door je laat inspireren en je goede gedrag kopiëert.. liefs, Lily

 35. Elvera van Schaik 5 februari 2017 at 19:53 #

  lieve Anki,
  Vol afgrijzen las ik je verhaal… Wat erg is dit en vooral vreselijk dat het dit allemaal bij je teweeg heeft gebracht! Ik miste je al en vroeg me zelfs af of je misschien ziek was als ik afgelopen dagen je IG feed bezocht! Ik hoop dat het je steunt als ik je vertel dat je voor mij een grote ( en één van de weinige zo kleurrijke) inspiratiebron bent! Ondanks dat ik een vrij “kleurloos” interieur leven heb bezoek ik al jarenlang je blog en je IG account omdat ik je eigenheid, je huis, je prachtige familiefoto’s en je altijd orginele ideeen fantastisch vindt… Ik denk niet dat dit overtrefbaar is… You have the eyes en je unieke visie 😉 Liefs Elvera

 36. Margreet 5 februari 2017 at 19:58 #

  Ik miste je al! Maar hoe vervelend dat je niet meer jezelf kunt zijn, zo gekopieerd te worden! En lastig, want eigenlijk zou het open en bloot gezegd moeten kunnen worden zodat diegene er mee stopt! Maar ik snap je, en bewonder je discretie. Wat zou je er uiteindelijk mee opschieten.. En toch! Hoop dat je gauw weer online komt! Ik geniet van je/jullie frisse kijk op dingen! ?

 37. Suzanne Meijer 5 februari 2017 at 20:14 #

  Ook ik miste jou hier al een poosje. Ik kan alleen maar zeggen: blijf wie je bent en waar je voor staat, lieve Anki. Originaliteit duurt (uiteindelijk) het langst!

 38. Lottes Anekdotes 5 februari 2017 at 20:44 #

  Wat stom! Ik weet niet over wie het gaat en dat maakt ook niet uit: weet dat je uniek bent en die andere persoon uiteindelijk wel door de mand zal vallen. Jij blijft mijn inspiratiebron!

 39. Mirjam 5 februari 2017 at 21:40 #

  Goed dat je dit schrijft, heftig om te lezen! Blijf bij jezelf, dat staat t best!
  Liefs

 40. Marieke 5 februari 2017 at 21:42 #

  Je doet het goed. Fijn dat je ook dit deelt. Dank voor alle inspiratie. <3

 41. J. 5 februari 2017 at 22:01 #

  Ik volg je al bijna vanaf het begin, heb je stijl zich zien ontwikkelen. Op Instagram zie ik inderdaad weleens copycats, weinig origineel maar ik kan me voorstellen dat dit je mentaal kan knakken. Maar niet breken, hang in there!

 42. Lia 5 februari 2017 at 22:10 #

  Jeetje zeg, wat ontzettend stom!!! Netjes dat je haar naam niet noemt, al zou wat reacties op haar blog misschien wel helpen om te stoppen met haar copycat gedrag. De lieve manier heb je mijns inziens al voldoende geprobeerd… Laat haar haar eigen content verzinnen! Lijkt me ook griezelig als iemand je zo kopieert en kan me voorstellen dat ’t je weerhield van ’t schrijven. Hoop dat ’t stopt na dit blog bericht, ik vind jullie stukjes altijd top en inspirerend en zou ’t erg jammer vinden als ze stoppen. Zet ‘m op! Liefs Lia.

 43. Kezki 5 februari 2017 at 22:31 #

  De aanval is de beste verdediging of nog zo eentje: zachte heelmeesters maken stinkende wonden dus vol in de strijd en bashen die troela.
  En ga vooral door met Zilverblauw zijn <3

 44. Marije 5 februari 2017 at 22:40 #

  Wat goed dat je dit deelt! Ik snap je frustraties en ik denk dat ik het eerder verdriet kan noemen. Je borrelt van ideeën, maar een ander strijkt de eer op.

  Ik denk dat je je site moet behouden, je ideeën moet blijven delen en het mooiste voor jezelf moet houden, maar het misschien ook anders kan aanpakken. Op sommige sites staat door elke foto een watermerk heen. Foto’s kunnen daardoor niet meer klakkeloos gekopieerd worden en van sommige sites kan je ook de tekst niet kopiëren. Dat laatste is denk ik iets ingewikkelder, maar desnoods zet je je tekst als pdf/foto op de site. Gebruik je site als middel om de dingen die je wilt delen groot te maken!
  Mensen waarderen je ideeën, dus misschien moet je daar gebruik van maken. Begin bijvoorbeeld een kaartenlijn zodat mensen je producten gepersonaliseerd versturen per post 😉 Zilverblauw is zo zichzelf dat mensen Zilverblauw om haar originaliteit zullen blijven herkennen!

 45. Anki 5 februari 2017 at 22:42 #

  Dank allen!
  @Agnes ik snap wat je bedoelt te zeggen en dat is zeker ook iets dat lastig is en waar we als Zilverblauw ook erg aan hebben moeten wennen. Inspireren zorgt voor inspiratie (als het goed is, haha) en dan is het logisch dat mensen je ‘nadoen’, dat is op een bepaalde manier ook je doel. Als we dat niet hadden gewild, hadden we alles voor onszelf moeten houden. Maar wat er nu aan de hand is, is echt van een andere orde. Dit is iemand die ook zakelijk in ons vaarwater zit. Die ons concept als het hare verkoopt aan opdrachtgevers, waaronder ook opdrachtgevers waar wij voor werken. Het is, zoals anderen ook al benoemden, echt een beetje eng en het gebeurt met opzet. En dat is heel wat anders dan dat iemand in zijn eigen, particuliere huis het leuk vindt om bij ons inspiratie te halen. Want die zijn er natuurlijk ook heel veel en dat vinden we alleen maar leuk.

 46. Anne 5 februari 2017 at 22:56 #

  Wauw! Wat dapper om dit op te schrijven. Elke zin die ik lees, voel ik met je mee. Sommige dingen zijn zo oneerlijk. Ik volg je altijd met veel plezier en bewonder je in hoe je het doet. Hopelijk kun je de kracht weer vinden om je passie te kunnen uitoefenen, zoiets zou niet ontnomen mogen worden.

 47. Yuki 5 februari 2017 at 22:59 #

  Huh? Zie ik nou echt de bewuste mevrouw hier een meelevende reactie plaatsen?? Ik hoop maar dat ik het mis heb, maar op Instagram is het eigenlijk niet te missen. Diegene is echt serieus niet in orde….
  Begrijp dat je positief wilt blijven Anki, maar er zijn grenzen. Ik zou zeggen: openbaar maken, blokkeren en dan fris verder met jullie mooie ideeen!

 48. Iris Vank 5 februari 2017 at 23:01 #

  @agnes Een deel van de denktrant klopt in mijn ogen, door producten aan te bieden geef je mensen de mogelijkheid om een deel van je stijl in huis te halen. Dat is ook je doel als ontwerper neem ik aan. Het gekke aan dit specifieke geval is, dat deze instagrammer bar weinig Zilverblauw-producten heeft gekocht, maar juist dingen heeft na gedaan en (een tijdje bijna alle) andere producten heeft gekocht die in het huis van Anki staan. Juist Zilverblauw-spullen kopen is Zilverblauw steunen, ook financieel, maar dat gebeurde maar sporadisch.

 49. Lisanne 6 februari 2017 at 06:51 #

  Bizar, hoe mensen zoiets kunnen doen… Maar laat je niet remmen in het doen waar je van houdt! Jij bent de bedenker, het creatieve brein. Je kan oprecht trots zijn als je naar je interieur kijkt.
  Hoe zal zij zich voelen? Ik denk niet erg goed. Niet dat het belangrijk is, maar die persoon weet ook waar ze mee bezig is.

  Jij bent de creativiteit hierachter, de bedenker, degene die het allemaal kan samenbrengen en die mooie dingen kan maken. Daar kun je trots op zijn. Dat moet, eigenlijk.
  Laat je niet remmen door iemand zonder de creatieve gave die jij wel bezit <3

 50. Britt 6 februari 2017 at 08:58 #

  I feel you, lieverd! En ik zou willen dat ik een oplossing kon oprakelen.
  Maar ik heb ‘m niet.
  Wel heb ik het gevoel dat je het vluchtige, neppe etc van IG en dergelijke niet nodig hebt, om wat je doet, voort te zetten.

  Veel liefs
  xx
  Britt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.