Make your own Tipi

Als ik terugkijk op alle DIY’s die maakte, is de tipi toch wel degene waar we het meest aan hebben. Ik maakte ‘m voor Wolf’s derde verjaardag, nog voordat ik begon met bloggen. En hoewel ik nu andere stofjes zou kiezen, vind ik ‘m nog steeds heel leuk. Het ding heeft zichzelf de afgelopen jaren ruimschoots nuttig gemaakt: Wolf heeft er uren mee gespeeld en nu speelt Mus er dagelijks mee. Het maken van de tipi is supersimpel, het enige wat je hoeft te kunnen is knippen en rechtdoor stikken op de naaimachine. En je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt: als je helemaal geen stof in huis hebt en de goedkopere stofjes van IKEA of de markt gebruikt, ben je klaar voor nog geen 20 euro. Mocht je wel nog wat stoffen in huis hebben: alle grotere leftover-stoffen zijn te verwerken in de tipi. Het mooie van de tipi vind ik dat ‘ie heel makkelijk ruimtebesparend op te bergen is. Goed cadeau voor 5 december! Zo maak je ‘m. (Ik stal het patroon eens bij een dure winkel voor kinderkamers, ik noem geen namen. Daar kostte de tipi 120 euro. Ik heb stiekem met zo’n papieren IKEA-meetlintje het ding op staan meten. Ohhh.)

Nodig: 5 bamboe-stokken van 210 cm lang. Ik kocht de onze bij de Boerenbond/Welkoop. (ook te koop bij elk ander tuincentrum) Paar meter stof. Ik weet niet precies hoeveel ik heb gebruikt. Je kan echt elk stofje gebruiken. Ik heb de tipi ook gevoerd aan de binnenkant, dat hoeft niet persé maar maakt ‘m wel lekker stevig. Daarvoor heb ik resten stof gebruikt.

Doen: maak vijf keer bovenstaand lange-driehoek patroon. Eventueel met een voor- en achterkant, (dubbel) dan is de tipi meteen gevoerd. Knip vervolgens de stukken stof om de stokken in te zetten. Zoom de randjes om. Vouw dubbel en stik in de lengte en aan de bovenkant dicht, zodat het een soort hoesje om de stokken vormt. (zie het plaatje) De ‘flappen’ die je nu hebt gebruik je om aan de lange driehoeken vast te stikken, vanaf 20 cm van de bovenkant. (zie de foto) Als je alles aan elkaar gestikt hebt, kun je de stokken in de houders steken en is je tipi klaar. Veel speelplezier!

I made this tipi for Wolf’s third birthday, more than 3 years ago. It’s still one of our kids’ most beloved play gear. Really easy to make, and storage- and budgetfriendly. Check out the pattern above and use google translate if you need to know more. 

, , , , ,

35 Responses to Make your own Tipi

 1. Jessica 29 november 2012 at 18:44 #

  Leuk-leuk-leuk…en kids zijn gek op tentjes en hutten; hier staat regelmatig een grote doos met een deur en een raam in de kamer! En dan moet ik het niet wagen deze bij het oud papier te zetten. Ik moest ook maar eens zo’n leuke tipi maken voor Daantje…maar of ik dat voor 5 december nog red.

 2. Neel 29 november 2012 at 18:53 #

  die is geweldig!

 3. Anouk 29 november 2012 at 18:58 #

  gaaf, nu nog rechtdoor leren stikken..

 4. tinajo 29 november 2012 at 19:38 #

  Such a lovely idea! 🙂

 5. Nienke 29 november 2012 at 20:36 #

  Bij ‘t eerstvolgende IKEA-bezoek steek ik een berg van die papieren meetlinten in mijn zak. Voor dit soort jatpraktijken. #altijdhandig ;-D

 6. andrea 29 november 2012 at 20:57 #

  zo leuk! als we de ruimte ervoor houden zou ik een tipi voor mezelf gaan maken. dat lijkt me zo heerlijk om daar in te liggen en te lezen en muziek te luisteren 🙂

 7. mamasha 29 november 2012 at 21:01 #

  Cool! Gepind.

 8. Roos 29 november 2012 at 21:02 #

  Geweldig, zo’n tipi! En wat leuk dat wij mogen delen in het resultaat van je burgelijke ongehoorzaamheid. 😉

 9. carlylikes 29 november 2012 at 21:19 #

  Ontzettend leuk. Ik vind het een heel goed idee. Knippen en rechtdoor stikken kan ik ook. Dit klinkt als een een uitdaging.. Voor 5 december gaat me niet lukken.. ik ga alvast op zoek naar leuke stofjes!

 10. Hiskia 29 november 2012 at 21:24 #

  Wat heb je een mooie gemaakt! Vorige zomer heb ik voor Isis een no-sew-tipi gemaakt, misschien dat ik ‘m toch nog eens ga pinpen met een paar recht genaaide banen, zodat de tent mooier op zijn plek blijft.

 11. Lissie 29 november 2012 at 21:40 #

  Wauw!!
  Dank voor het delen.
  Erg leuk!!

 12. Eva 29 november 2012 at 23:03 #

  Super leuk idee! Meteen opgeslagen om in de toekomst mee aan de slag te gaan.

 13. Suzanne de Jong 29 november 2012 at 23:08 #

  Wat goed….!! Hahaha, zie het al helemaal voor me met zo’n meetlint. Misschien is dit wel een goede DIY om te maken met al mijn stofjes die nu in een kastje liggen te verstoffen. Gevalletje to little time en over stoffenmarkten lopen en zwak hebben voor leuke printjes 🙂 Van kleding naaien ben ik afgestapt, veel te ongeduldig…maar misschien dat dit nog wel moet lukken. Nu even tijd vinden!

  THX!!

  PS. je kast……zucht!!! 🙂

  Groetjes,
  Suus

 14. Marcha 29 november 2012 at 23:20 #

  Dat ie al zoveel speeluren heeft overleefd getuigd wel van een kwaliteitje Mike! 🙂

 15. Elisabeth 30 november 2012 at 06:56 #

  Wat super leuk, deze onthou ik 🙂

 16. Planet Fur 30 november 2012 at 12:48 #

  Ik had ook zo’n ding vroeger, fantastisch: in de winter speelden we er binnen mee en in de zomer buiten. Tijdloos plezier (wauw, dat klinkt best klef, haha).

 17. Manon 30 november 2012 at 21:07 #

  Heel leuk! Hier worden de stoelen en dekens ingezet als tent, ook leuk, maar er blijven zo weinig zitplekken over ;-)! Dus dit gaat op de to do list.

 18. Marieke 30 november 2012 at 21:49 #

  Wauw, die wil ik ook maken!

 19. Martine 30 november 2012 at 22:16 #

  Leuk met die lapjes.. Ik heb ook de stokken in huis, maar deed er kleden om heen. Dat blijft niet zitten, dit is veel mooier en handiger.

 20. Anne 1 december 2012 at 23:16 #

  Ja, leuk! Ik ga ‘m ook maken als mijn zoontje groot genoeg is om er in te kunnen spelen.

 21. Jolanda 3 december 2012 at 21:59 #

  How cool is that!

 22. bosliefje 3 december 2012 at 22:10 #

  Die wilde ik volgend zomer maken, bedankt voor het patroon!

 23. Maran 17 april 2013 at 17:07 #

  Kun je hem ook met 4 stokken maken ?
  Want waar staat stok 5?
  Ik dacht iedere hoek 1 met 4 lappen stof.

 24. Anki 17 april 2013 at 20:13 #

  Dan heb je een vierkante tent, dat kan. Succes!

 25. Debbie 28 augustus 2013 at 15:48 #

  Wat een goede uitleg! Had binnen een paar uur af en het resultaat is echt top! Hartstikke bedankt.
  Groetjes Debbie

 26. Marjella 23 oktober 2014 at 23:38 #

  Wat een super leuk site en de tipitemt gemaakt hoor.
  Was hier veel werk omdat ik echt alle stofjes die ik nog had bij elkaar heb genaaid.
  De stokhoezen met allemaal sierlint gestikt.
  Alles zat in een bewaardoos dus alleen maar de bamboostokken gekocht de tent zelf vam alle restjes
  Veel werk maar super blij ket het resultaat.

 27. soetkin bral 22 november 2014 at 16:21 #

  Ziet er fantastisch uit, ik ben er aan eentje begonnen. Vraagje: als je de ‘flappen’ aan de driehoekige stof naait. Leg je die flappen dan dubbel, 2 stukken stof er tussen en heel dat stuk in 1 keer toenaaien. Zodat de driehoekige stukken die naast elkaar liggen eigenlijk ook aan elkaar genaaid zijn?
  Of neem je de ene flap voor de ene driehoek, en de andere flap voor de andere driehoek, zodat je van binnenuit ook nog de stof voor de flappen kan zien?

  Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is 🙂

 28. M 26 november 2015 at 21:01 #

  Ik wil er graag mee aan de slag…Maar hoe voer ik de tent? Moet ik twee aparte tenten naaien en deze dan aan elkaar naaien? Of elk deel apart de buitenstof en voering op elkaar naaien en dan in elkaar zetten?

 29. Anki 27 november 2015 at 10:30 #

  Hoi Manja,

  je kunt de tent ‘enkel’ maken of voeren. Als je ‘m wilt voeren maak je inderdaad elk deel apart met buiten- en binnenstof.

 30. Barbara 31 januari 2016 at 21:32 #

  Hij is geweldig! Ik ga dit zeker proberen! Ik laat je weten hoe hij is geworden! Bedankt!

 31. Rie 4 februari 2016 at 09:00 #

  Mooi die tipi!
  Alleen zie ik op de foto maar drie stokken en denk dat er ook maar drie vlakken zijn, kan het niet goed zien.
  Is er ook een foto van de zijkant?

 32. Anki 4 februari 2016 at 14:13 #

  @Rie Dit is al een heel oud bericht, ik heb de tipi zelf niet meer en dus helaas ook geen foto van de zijkant. De tipi is inmiddels door heel veel mensen gemaakt dus als je de stappen volgt komt het zeker goed. Succes!

 33. Leen 27 februari 2016 at 10:58 #

  Super….eindelijk een duidelijke uitleg ! En ruim genoeg… Maak hem vandaag nog voor onze kleinkinderen , Saar en Juul ! Dankjewel !

 34. Ans 26 april 2016 at 19:57 #

  ik heb hem vandaag gemaakt voor mijn kleindochter. Helemaal te gek. En helemaal niet moeilijk met de beschrijving van hierboven.

Trackbacks/Pingbacks

 1. De tipi speeltent - FANTASTIC MOMS - 19 mei 2016

  […] Voor DIY tipi tenten: kijk zeker eens bij Elske Leenstra, bij dit stappenplan van Kwantum en deze uitgebreide uitleg van ZilverBlauw. […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.